Τα προβλήματα γνωστά… Και τα είχαμε ακούσει. Ότι θα έχουμε εξελίξεις… Και διαπιστώνοντας τα οξυμένα προβλήματα σε πλοία της ακτοπλοϊκής γραμμής Ραφήνας – Κυκλάδων, που παρά τις μέχρι τώρα επαφές με τις αρμόδιες αρχές δεν έχουν αντιμετωπιστεί, η ΠΕΝΕΝ ανακοίνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα είναι υπερβάσεις ωραρίων εργασίας, χρόνου ανάπαυσης, μη καταβολή υπερωριακής απασχόλησης, η συστηματική καταστρατήγηση της ΣΣΕ ιδιαίτερα στον τομέα της μη καταβολής της υπερωριακής αμοιβής, κ.λ.π.  Και έτσι; Φτάσαμε στην κήρυξη προειδοποιητικών 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων στους ναύτες-μέλη των πληρωμάτων πλοίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές στο λιμάνι της Ραφήνας, προαναγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Η Ένωση καταγγέλλει ότι συγκεκριμένες εταιρείες κάνουν υπερβάσεις των ωραρίων εργασίας των πληρωμάτων, ενώ δεν καταβάλλουν υπερωριακή απασχόληση.
Η ΠΕΝΕΝ έχει δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των απεργιακών της κινητοποιήσεων. Αν κάποιοι από τους ναύτες που εργάζονται στα συγκεκριμένα πλοία αποφασίσουν να απεργήσουν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στα δρομολόγια και στις μετακινήσεις των επιβατών, καθώς το πλοία δεν θα μπορούν να αναχωρήσουν λόγου ελλιπούς σύνθεσης τους πληρώματος.
Ειδικότερα, η Ένωση αναφέρει ότι αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα εξής πλοία:
1. Την 1/8/2017 στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «TERA JET» της εταιρείας SEA JETS έναρξη 06.00 π.μ. και λήξη 2/8/2017 ώρα 06.00 π.μ. (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 1/8/2017 ώρα 07.40 π.μ.).
2. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 2/8/2017 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π.» της εταιρείας FAST FERRIES έναρξη 06.00 π.μ. και λήξη 3/8/2017 ώρα 06.00 π.μ. (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 2/8/2017 ώρα 07.25 π.μ.).
3, Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3/8/2017 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «SUPER RUNNER» της εταιρείας GOLDEN STAR FERRIES έναρξη 06.00  π.μ. και λήξη 4/8/2017 ώρα 06.00 π.μ. (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 3/8/2017 ώρα 07.15 π.μ.).
Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, οι κινητοποιήσεις είναι προειδοποιητικές και εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αναφερόμενα αιτήματα η ΠΕΝΕΝ θα κλιμακώσει την αγωνιστική της δράση με 24ωρη απεργία σε όλα τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της γραμμής Ραφήνας – Κυκλάδων στις 4/8/2017 με έναρξη της 24ωρης απεργίας στις 05.00 π.μ. και λήξη στις 5/8/2017 ώρα 05.00 π.μ.
Σημειώνουμε ότι τα δρομολογημένα πλοία στην ανωτέρω γραμμή είναι τα παρακάτω: TERA JET, PAROS JET, FAST FERRIES ANDROS, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΠ., ΘΕΟΛΟΓΟΣΠ., SUPERFERRY, SUPERFERRY II, SUPERRUNNER
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα ενημερώθηκαν σε διαδοχικές συσκέψεις – συναντήσεις οι εμπλεκόμενες εταιρείες καθώς επίσης και οι αρμόδιες Λιμενικές αρχές ΥΕΝ – Ραφήνας και η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ, χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να έχουν δοθεί ικανοποιητικές λύσεις.
Ανάλογες δράσεις η ΠΕΝΕΝ προγραμματίζει σε πλοία της Ακτοπλοΐας στον Πειραιά, στο Λαύριο καθώς και σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές οι οποίες θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην εκτέλεση των δρομολογίων έχουν ακέραιη την ευθύνη οι συγκεκριμένες Ακτοπλοϊκές Ναυτιλιακές εταιρίες οι οποίες συστηματικά παραβιάζουν την ΣΣΕ και την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς και οι αντίστοιχες Λιμενικές αρχές οι οποίες δεν ενεργούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με συνέπεια να καταστρατηγούνται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μελών μας καθώς και όλων των Ναυτεργατών.
Σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα πλοία για οποιοδήποτε λόγο αλλάξουν δρομολόγια (ή αντικατασταθούν) με απόφαση των αντίστοιχων ναυτιλιακών εταιριών τις ημέρες από 1/8 έως 3/8, τότε η απεργία ανά ημέρα θα αφορά το πρώτο σε αναχώρηση πλοίο της εταιρείας, σύμφωνα με την σειρά των εταιρειών όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω».
Advertisements