Χθες το βράδυ στην Σίφνο όπως και σε άλλα σημεία της Ελλάδας κάτοικοι είδαν περίεργα φωτα κινούμενα στον ουρανό όπως αυτά στο παρακάτω βίντεο από το λιμάνι της Σίφνου:

Ας διαβάσουμε τι έγραψε σήμερα το www.naxospress.gr που μας διαφωτίζει:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου και το αμερικανικό Πεντάγωνο δίνει στη δημοσιότητα τρία σύντομα βίντεο που δείχνουν «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» που είχαν διαρρεύσει από μια ιδιωτική εταιρεία. Όπως ανέφερε το CNNi, στα βίντεο τα οποία κατέγραψαν υπέρυθρες κάμερες, φαίνονται μη αναγνωρισμένα ιπτάμενα αντικείμενα να κινούνται γρήγορα. Σε δύο από αυτά καταγράφεται η έκπληξη των πιλότων για το πόσο γρήγορα κινούνται. Ένα άτομο εικάζει πως ίσως πρόκειται για κάποιο drone. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σου Γκοφ ανέφερε ότι τα βίντεο δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα «προκειμένου να μην υπάρξουν τυχόν παρανοήσεις από το κοινό σχετικά με το αν τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήταν πραγματικά ή αν υπάρχουν και άλλα αδημοσίευτα», σύμφωνα πάντα με το CNNi. Τα βίντεο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018 από το The Stars Academy of Arts & Sciences, μια εταιρεία που συνιδρύθηκε από τον πρώην μουσικό Tom DeLonge που μελετά πληροφορίες σχετικά με μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα.

Γιατί τα αναφέρουμε αυτό; Μα γιατί πολύ απλά εδώ και μερικές ημέρες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, οι κάτοικοι παγώνουν στην παράξενη κίνηση που εντοπίζουν στον ουρανό… Ουσιαστικά βλέπουν μια συστοιχία φωτεινών αντικειμένων που αναβόσβηναν ταυτόχρονα κι επανέρχονταν η φωτεινότητά τους, διαγράφοντας μια πορεία στον ουρανό. Και σίγουρα δεν είναι … UFO. Ούτε τίποτα παράξενο αστρικό φαινόμενο με τη παρουσία της Αφροδίτης ή της Σελήνης ή ότι άλλο σκεφτεί ο καθένας.. Τα σχόλια πάντως στα social media είναι το λιγότερο εντυπωσιακά… Ποια είναι η αλήθεια; Στη Νάξο όπως αναφέραμε, λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ όσοι ήταν έξω και κυρίως στην κεντρική Νάξο (από τον Αγιο Θαλλέλαιο έως το Φιλώτι) και με καθαρό ουρανό, το θέαμα ήταν εξαιρετικό και ευχαριστούμε τους nikos verris και Νίκος Κουτελιέρης για τις σχετικές φωτογραφίες…

Επιστροφή στην αλήθεια λοιπόν και έχουμε και το σχετικό διάγραμμα που δίνει την εικόνα κίνησης των φωτεινών αυτών αντικειμένων που δεν έχουν καμία σχέση με τα UFO που όλοι αγαπήσαμε… Πριν από περίπου ένα χρόνο η SpaceX του Εlon Mask άρχισε να τοποθετεί σε τροχιά γύρω από τη Γη δορυφόρους με σκοπό τις διαδικτυακές επικοινωνίες. Η συστοιχία αυτών των δορυφόρων ονομάζεται Starlink. Το σχέδιο που προβλέπει περίπου 1500 δορυφόρους προκαλεί διαμαρτυρίες από αστρονόμους και τους αστροφωτογράφους που υποστηρίζουν ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορούν να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία, αντανακλώντας με τους ηλιακούς συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάνοντας δύσκολη την αστρονομική έρευνα. H ομάδα Starlink 6 (περίπου 60 δορυφόροι) που εκτοξεύθηκε στις 22 Απριλίου είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και από την Ελλάδα. Στην φάση που εμφανίστηκαν, βρίσκονταν στο στάδιο εκτόξευσης και ανόδου προς την τελική τους τροχιά, των 550 km. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και πυκνοί, καθώς βρίσκονται χαμηλότερα και δεν έχουν ακόμα τον οριστικό τους προσανατολισμό, ο οποίος επηρεάζει την ανάκλαση του φωτός. Καθώς οι δορυφόροι εκτοξεύονται σε ομάδες των 60 περίπου, μέχρι να λάβουν τις οριστικές τους θέσεις μοιάζουν σαν ένα «τρένο» από φώτα με αρκετούς δορυφόρους να είναι ορατοί στη σειρά. Το συγκεκριμένο ασυνήθιστο θέαμα έχει παρατηρηθεί τυχαία από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τις ώρες διάβασης της συστοιχίας Starlink 6 μέχρι 2/5. Σύμφωνα με τον πίνακα, απόψε η ορατότητά τους θα είναι καλή.

Διαβάστε στη συνέχεια τις 10 ερωταποκρίσεις για το Starlink από το astrovox.gr:
1. Τι είναι οι δορυφόροι Starlink;
Οι δορυφόροι Starlink αποτελούν έναν «αστερισμό» τεχνητών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, δηλαδή μία μεγάλη ομάδα δορυφόρων που συνεργατικά επιτελούν κάποιο έργο ως σύστημα (όπως π.χ. το GPS). Ο σκοπός του συγκεκριμένου αστερισμού είναι η παροχή δορυφορικού internet σε όλη την επιφάνεια της Γης. Κατασκευάζονται από την εταιρεία SpaceX, πρωτοπόρο στις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές η οποία ιδρύθηκε και διοικείται από τον γνωστό επιχειρηματία Elon Musk. Το συνολικό κόστος του αστερισμού θα ανέλθει στα 10 δισ. δολάρια.

2. Πώς φαίνονται τώρα στον ουρανό;
Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στο στάδιο εκτόξευσης και ανόδου προς την τελική τους τροχιά, στα 550km. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και πυκνοί καθώς βρίσκονται χαμηλότερα και δεν έχουν ακόμα τον οριστικό τους προσανατολισμό ο οποίος επηρεάζει την ανάκλαση του φωτός. Καθώς οι δορυφόροι εκτοξεύονται σε ομάδες των 60, μέχρι να λάβουν τις οριστικές τους θέσεις μοιάζουν σαν ένα «τρένο» από φώτα με αρκετούς δορυφόρους να είναι ορατοί στη σειρά. Το συγκεκριμένο ασυνήθιστο θέαμα έχει παρατηρηθεί τυχαία από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

3. Πόσοι θα υπάρξουν συνολικά;
Ο αστερισμός των Starlink αναμένεται να περιλαμβάνει πάνω από 1500 ενεργούς δορυφόρους ωστόσο καθώς θα αποσύρονται και θα αντικαθίστανται οι ανενεργοί δορυφόροι, ο συνολικός αριθμός ενεργών και ανενεργών θα είναι μεγαλύτερος. Επιπλέον, η ιδέα της μαζικής κατασκευής δορυφόρων βρίσκει μιμητές, όπως η Amazon, και αναμένεται να σχηματιστούν αντίστοιχοι αστερισμοί και από άλλες εταιρείες. Δε θα ήταν υπερβολή μία υπόθεση εργασίας ότι μπορεί να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες τέτοιων δορυφόρων στο προσεχές μέλλον.

4. Πώς θα φαίνονται όταν φτάσουν στην τελική τους τροχιά;
Για να είναι ορατός ένας δορυφόρος πρέπει να φωτίζεται από το φως του ήλιου και ο παρατηρητής να είναι στο σκοτάδι. Αυτό συμβαίνει εντονότερα για κάποιο διάστημα μετά τη δύση του ήλιου και πριν την ανατολή όταν ο ήλιος δεν έχει κατέβει πολύ χαμηλά κάτω από τον ορίζοντα. Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα για την ακριβή φωτεινότητα των δορυφόρων στην τελική τους τροχιά. Γνωστοί παράμετροι είναι πως το πρόβλημα θα είναι εντονότερο κοντά στον ορίζοντα καθώς εκεί θα φαίνεται η πλειοψηφία των δορυφόρων. Πάνω από τις 30 μοίρες αναμένεται να φαίνονται μερικές δεκάδες δορυφόροι, με τον αριθμό τους να μειώνεται προς το μέσο της νύχτας. Σε κάθε περίπτωση, η φωτεινότητά τους θα είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρείται κοντά στην εκτόξευση ενώ η μεταξύ τους απόσταση θα αυξηθεί σημαντικά ωστόσο σίγουρα αρκετοί θα είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού από σκοτεινό ουρανό.

5. Πότε μπορώ να τους δω;
Όπως όλοι οι δορυφόροι, είναι πιο φωτεινοί για κάποιο διάστημα μετά τη δύση του ήλιου ή πριν την ανατολή. Για δείτε ακριβώς πότε περνάνε χρησιμοποιείστε ένα site προβλέψεων όπως το heavens-above.com ή μια εφαρμογή για κινητά όπως το Starlink Tracker. Οι δορυφόροι είναι χωρισμένοι σε ομάδες (Starlink 2, 3, 4, 5 κτλ.) ανάλογα με την ημερομηνία εκτόξευσης της ομάδας. Σε κάθε ομάδα εκτοξεύθηκαν 60 δορυφόροι. H ομάδα Starlink 6 εκτοξεύθηκε στις 22 Απριλίου.

6. Πώς επηρεάζουν την αστρονομία;
Η αστρονομία αναμένεται να επηρεαστεί τόσο σε επίπεδο παρατήρησης δια γυμνού οφθαλμού αλλά εντονότερα σε παρατήρηση με καταγραφικά μέσα (είτε για ερασιτεχνικούς είτε για επιστημονικούς σκοπούς). Η παρουσία αρκετών δορυφόρων ορατών διά γυμνού οφθαλμού ταυτόχρονα μπορεί να αλλάξει τη γνώριμη μορφή των φυσικών αστερισμών που σχηματίζουν τα άστρα, ιδίως από σκοτεινούς ουρανούς όπου θα φαίνονται πολλοί δορυφόροι. Η ανεπηρέαστη εικόνα του νυχτερινού ουρανό έχει χαρακτηριστεί ως πανανθρώπινη κληρονομιά από την UNESCO. Όσον αφορά την καταγραφή, η ήδη ενοχλητική παρουσία τεχνητών δορυφόρων θα μεγεθυνθεί λόγω της μεγαλύτερης τάξης μεγέθους του αριθμού των δορυφόρων αυτών και αναμένεται να καταγράφονται σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό παρατηρήσεων σε σχέση με την σποραδική έως τώρα καταγραφή τεχνητών δορυφόρων. Επιπλέον, η μεγαλύτερη φωτεινότητά τους αναμένεται να προκαλεί κορεσμό σε κάποιους ευαίσθητους φωτο-ανιχνευτές αστεροσκοπείων ενώ καθώς το διάστημα ζωής τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οι εκτοξεύσεις νέων δορυφόρων θα είναι σχετικά συχνές οπότε πιθανώς ανά πάσα στιγμή να υπάρχουν αρκετοί δορυφόροι στη φάση της ανόδου. Τέλος, πέρα από την οπτική αστρονομία, επίδραση αναμένεται να έχουν και στη ραδιοαστρονομία.

7. Οι φίλοι της αστρονομίας παρατηρούσαν με ευχαρίστηση τον ISS και άλλους δορυφόρους τόσα χρόνια. Τώρα τι άλλαξε;
Αυτό που αλλάζει είναι τόσο θέμα αριθμού των δορυφόρων αλλά και της φωτεινότητάς τους. Ο ISS μπορεί γίνεται πολύ πιο φωτεινός αλλά είναι μόνο ένας. Επιπλέον, αποτελεί μοναδικό σύμβολο της διαστημικής εξερεύνησης και την παγκόσμιας συνεργασίας. Οι λοιποί ορατοί δορυφόροι δεν προκαλούσαν συστηματική όχληση σε παρατήρηση διά γυμνού οφθαλμού λόγω αριθμού και φωτεινότητας. Ο φόβος τώρα, παρόλο που υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν είναι ακόμα οριστικές, είναι για την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών δορυφόρων ορατών διά γυμνού οφθαλμού.

8. Τι έχουν κάνει σχετικά οι αστρονόμοι;
Μεγάλοι αστρονομικοί οργανισμοί όπως η International Astronomical Union, η American Astronomical Society και η International Dark-Sky Association έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και έχουν ασκήσει πίεση προς την SpaceX ώστε να λάβει μέτρα για να μην επηρεαστεί η αστρονομική παρατήρηση και η εικόνα του νυχτερινού ουρανού. Επιπλέον, ανησυχίες έχουν εκφράσει και διαστημικοί οργανισμοί για το φόβο αύξησης των διαστημικών σκουπιδιών.

9. Έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του ουρανού από την εταιρεία;
Η αλήθεια είναι πως η SpaceX έχει ως ένα βαθμό ανταποκριθεί στις πιέσεις των αστρονόμων. Ένας δορυφόρος από αυτούς που έχουν εκτοξευθεί, με το προσωνύμιο «DarkSat», φέρει ειδικές πειραματικές επιστρώσεις που μειώνουν τη φωτεινότητά του. Αστρονόμοι στη Χιλή παρατήρησαν τον «DarkSat» με το τηλεσκόπιο Chakana των 0,6 μέτρων και μέτρησαν μείωση της φωτεινότητας κατά περίπου 0,77 mag. Η εταιρεία έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει τα σχετικά πειράματα και την προσπάθεια μείωσης της φωτεινότητάς τους ωστόσο δεν δεσμεύεται από καμία νομοθεσία καθώς το καθεστώς στο διάστημα παραμείνει εν πολλούς αρρύθμιστο.

10. Τι μπορώ να κάνω εγώ;
Οι δηλώσεις της εταιρείας δεν εξασφαλίζουν τίποτα αν δεν υπάρξει συστηματική πίεση από τους αστρονόμους και τους πολίτες για τη μείωση της φωτεινότητάς τους. Ο κάθε πολίτης μπορεί να βοηθάει στην άσκηση πίεσης μέσω των κοινωνικών δικτύων, την ενημέρωση των υπόλοιπων πολιτών για την επίδραση στην αστρονομία και τέλος μπορεί να στηρίζει οργανισμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια όπως η International Dark-Sky Association. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα https://physicsgg.me/ 

Advertisements