Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 150 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

1692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα. 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ.
Νέα πρωτόκολλα στο τραπέζι
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος συμμετείχε μέσω teleconference, η τακτική σύσκεψη για την COVID-19.

Στη διάρκειά της έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα με πληροφορίες.


Ακόμη, ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων.

Τη σύσκεψη απασχόλησε και το άνοιγμα των σχολείων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει πως προβλέπεται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου παρά την έξαρση του ιού, ενώ ανέφερε πως θα τηρούνται, φυσικά, υγειονομικοί κανόνες σε ολες τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Αποφασίστηκε δε, η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Λίγο πριν τις 13:30, ειδικότερα, πολλά κινητά χτύπησαν και παρέλαβαν το μήνυμα που προειδοποιεί «μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες». Τονίζει δε σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ότι «ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος» ενώ καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα
Σημειώνεται δε πως αρχής γενομένης από σήμερα προβλέπεται να ισχύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Έως 24/08, απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις επτά το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένου των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο το όριο 50 ατόμων σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί ανήκουν ακόμη: Π.Ε. Κρήτης, Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Π.Ε. Αττικής. Οι Π.Ε Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής Λάρισας και Κέρκυρας, και οι δήμοι Μυκόνου, Πάρου Σαντορίνης Βόλου Κατερίνης, Αντιπάρου. Ζακύνθου και Κω.
Έως 24/08, όριο 50 ατόμων σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, με εξαίρεση τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες (σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά).
Τίθεται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
Έως 31/08 τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοιό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου.
Ακόμη ισχύουν τα ακόλουθα:

Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από 15/08 στις 6 το πρωί έως 24/08: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι σε χώρους εστίασης να είναι ως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, που επιτρέπονται ως 6 άτομα.
Παράταση έως 24/08 των μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με το κλείσιμο των καταστημάτων να μεταφέρεται στις 12 τα μεσάνυχτα αντί για 11 η ώρα το βράδυ που ίσχυε ως σήμερα.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση:

για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα,
για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις και
για τήρηση των μέτρων προστασίας που ισχύουν σε ναούς και μοναστήρια (επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, χρήση μάσκας και αποστάσεις)
για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Έλεγχοι στους ταξιδιώτες
Παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων έχουν αυξηθεί και οι έλεγχοι.

Χθες Κυριακή, 16 Αυγούστου, τα ευρήματα από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, στο πλαίσιο σχετικής δράσης που στόχο είχε τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς των μολύνσεων, ήταν αρνητικά στον SARS- COVID-19 για όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν.

Η λήψη έγινε από το ρινοφάρυγγα και αναλύθηκε με την μέθοδο PCR. Η ανταπόκριση των πολιτών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ήταν μεγάλη, καθώς και στα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας διενεργήθηκαν, από τα εξειδικευμένα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών και με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών, πάνω από 300 δειγματοληπτικοί επιδημιολογικοί έλεγχοι.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Ραφήνας καθώς και με την Δημόσια Υγεία της Περιφέρειας Αττικής.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιστροφής των εκδρομέων, προγραμματίζεται από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1), από αύριο και κάθε μέρα, ένα εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών το οποίο θα διενεργεί, σε εθελοντική βάση, ελέγχους σε επιβάτες που επιστρέφουν και εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό.

Αναφορικά με τη γεωγραφία των 150 κρουσμάτων του 24ωρου γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

  • 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
  • 7 κρούσματα στη Λάρισα,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

ΠΗΓΗ:www.ieidiseis.gr

Advertisements