Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε ένα πολύ σημαντικό έργο από την ΔΕΥΑ Κιλκίς και την επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ) βασισμένο στη συνδυασμένη χρήση μετρήσεων μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών, δορυφορικών παρατηρήσεων και αποτελεσμάτων αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού. Το σύνολο των πληροφοριών τροφοδοτεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης το οποίο διατίθεται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Το πρώτο μέρος του Έργου αφορά στην ανάπτυξη δικτύου υδρομετεωρολογικής παρακολούθησης. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν 10 μετεωρολογικοί σταθμοί στον Δήμο Κιλκίς και ακόμα 5 θα τοποθετηθούν μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων. Παράλληλα, για την εποπτεία της στάθμης των ποταμών, τοποθετήθηκαν 2 σταθμήμετρα σε σημεία της κοίτης του Γαλλικού ποταμού.

Το δεύτερο μέρος του Έργου περιλαμβάνει τη Δημιουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Ενημέρωσης και Προειδοποίησης. Η μονάδα ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ ολοκλήρωσε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 το σύστημα το οποίο συλλέγει το σύνολο των παρατηρήσεων του δικτύου υδρομετεωρολογικής παρακολούθησης του Κιλκίς, εντάσσει δορυφορικές παρατηρήσεις και προγνώσεις καιρού και παρουσιάζει το σύνολο των πληροφοριών και σχετικών προειδοποήσεων σε ψηφιακή πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας: https://www.meteo.gr/kilkis

Στιγμιότυπα της εφαρμογής ακολουθούν:

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης παρέχει πληροφορίες από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην περιοχή καθώς και από τα δύο σταθμήμετρα. Υπάρχει επιλογή της παραμέτρου, καθώς και εμφάνιση σε πίνακα των καταγραφών. Με κλικ στη θέση κάθε σταθμού δίνονται διαγράμματα των τελευταίων 24 ωρών. Παρέχεται επίσης επισκόπηση της τελευταίας δορυφορικής εικόνας κορυφής των νεφών και των πιο πρόσφατων κεραυνών από το σύστημα καταγραφής ZEUS του ΕΑΑ/meteo.gr.

Επίσης παρέχονται προγνώσεις βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων από το μοντέλο BOLAM του ΕΑΑ/meteo.gr, με ανάλυση 6×6 km. Με κλικ στον χάρτη δίνεται σε αναδυόμενο παράθυρο, η τιμή της παραμέτρου και με δεύτερο κλικ η εξαήμερη πρόγνωση στο επιλεγμένο σημείο.

Τέλος παρέχονται ειδοποιήσεις για επικείμενα έντονα φαινόμενα, είτε στην οθόνη της εφαρμογής είτε μέσω email.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες μας στην επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ καθώς και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

 

Πηγή: https://www.meteo.gr

 

Φωτογραφία αρχείου voria.gr

Advertisements