Κρίσιμη θεωρείται η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα, όπως και όλη την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Τι φοβούνται οι ειδικοί.

Τόσο η αυστηροποίηση του πανελλαδικού lockdown όσο και οι πρόσφατες παρεμβάσεις των επιστημόνων επιτείνουν την αγωνία για τα νέα κρούσματα σήμερα, όπως και τα επόμενα 24ωρα, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Και ενώ κατά τις ημέρες των γιορτών οι μολύνσεις παρουσίασαν πτωτική τάση, κάτι που δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στο αποψινό δελτίο του αρμόδιου Οργανισμού, το φαινόμενο αυτό συνδέεται με μικρούς αριθμούς τεστ το περασμένο διάστημα.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την εικόνα αυτή, ειδικοί με τους οποίους συνομίλησε το iEidiseis προειδοποίησαν πως οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ ορισμένοι δεν κρύβουν τον φόβο τους για νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Εκτιμάται, μάλιστα, πως από την Παρασκευή και ύστερα θα αρχίσουν να καταγράφονται και οι συνέπειες της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ ανοιχτό θεωρείται το ενδεχόμενο οι θετικές διαγνώσεις να σκαρφαλώσουν, ξανά, σε τετραψήφιο αριθμό, πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ένα τέτοιο σενάριο ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς η κυβέρνηση μίλησε για «απόφαση» της να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, ενώ η αυστηροποίηση των μέτρων που ενεργοποιήθηκε από χθες, Κυριακή, φέρεται να έχει ως στόχο την προετοιμασία του εδάφους για μία τέτοια κίνηση, η οποία αναμένεται να προσθέσει «βάρος» στο ιικό φορτίο της χώρας.

Κατ’άλλες πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση οδηγήθηκε και στην αυστηροποίηση – παράταση της καραντίνας εξαιτίας ακόμη δύο παραγόντων:

Λόγω του μεγάλου αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν περισσότεροι από 400, διαψεύδοντας τα μαθηματικά μοντέλα που προέβλεπαν μείωση τους στους 300 τα Χριστούγεννα
Λόγω του φόβου για τη νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό όλη την Ευρώπη. Οι παραλλαγές αυτές του κορονοϊού έφτασαν ήδη στη χώρα μας, άλλωστε, όπως έγινε γνωστό χθες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων – απόψε συνεδριάζουν για τα σχολεία – αλλά και τα ημερήσια στοιχεία για την πορεία του ιού στη χώρα – τα οποία θα ανακοινωθούν όπως κάθε ημέρα στις 18:00 – αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς «κρίνουν» την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης.

Είναι δεδομένο, πάντως, πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει πολλές φορές ακόμα, μέχρι τις 11 του μηνός, αλλά και μετά, συνεκτιμώντας συνεχώς κάθε νέο δεδομένο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Advertisements