ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Συρμαλένιος προς Γ. Πλακιωτάκη: «Εάν δεν είμασταν νησιώτες, μπορεί και να σας πιστεύαμε!»

 Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Ο υπουργός Ναυτιλίας στην ομιλία του στη Βουλή είπε τη φράση: «Για πρώτη φορά καθιερώνεται θαλάσσια πολιτική και εθνική στρατηγική για τη νησιωτικότητα», πάνω από τριάντα φορές. Πραγματικά, αν δεν ήμασταν νησιώτες, μπορεί και να σας πιστεύαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με θέμα τη θαλάσσια στρατηγική και τη νησιωτικότητα.

Όμως, όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος στη συνέχεια της ομιλίας του, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις τυμπανοκρουσίες του υπουργού: Η πρώτη πράξη που έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο της νησιωτικής πολιτικής, όπως επίσης και να διακόψει τις νησιωτικές πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει κατ’ επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος, παράγραφος 2.

«Την πλέον εμβληματική μεταρρύθμιση, την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, ουσιαστικά την αντιπαλέψατε ως Αντιπολίτευση και την πολεμήσατε, ενώ από τότε που ήρθατε στην κυβέρνηση προσπαθείτε βαθμηδόν να την υποβαθμίσετε για να περάσει στη λήθη. Για ό,τι έργο έχει κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ή το μεταφορικό ισοδύναμο, δια της σιωπής προσπαθείτε να ξεχάσει ο κόσμος ακριβώς τη θετική επίδραση που είχαν αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ προσπαθεί συστηματικά να διαγράψει το θετικό έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επεκτάθηκε στα νησιά σε μια σειρά τομείς, με σημαντικά έργα όπως:

  • Βάση Αεροδιακομιδών στη Σύρο, ένα αίτημα δεκαετιών
  • Ίδρυση Νοσοκομείου της Σαντορίνης
  • Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αιγαίου, που ουσιαστικά αποτέλεσε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.
  • Η Ελλάδα ήταν η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που το 2018 υπέβαλε έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος
  • Δημιουργία φορέων προστατευόμενων περιοχών για το περιβάλλον στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, τους οποίους η ΝΔ κατάργησε.
  • Στον πρωτογενή τομέα δημιουργήθηκε μια εξειδικευμένη πολιτική στην οικοτεχνία, με δυνατότητα διάθεσης σειράς τοπικών προϊόντων στις όμορες περιφερειακές ενότητες.
  • Εντάχθηκαν σειρά αθλητικών έργων σε πολλά νησιά.
  • Νομιμοποιήθηκαν λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις που θεωρούνταν παράνομα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο Νίκος Συρμαλένιος θύμισε στον υπουργό ότι η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει την ειδική διάταξη για τη νησιωτικότητα στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα. Δεν ψήφισε το υπό αναθεώρηση Σύνταγμα που ανέφερε ότι ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ολόπλευρη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους.

Τοποθετούμενος στη συνέχεια επί του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ενώ στο Πρώτο Κεφάλαιο αναφέρεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας εποπτεύει μαζί με τους άλλους φορείς του δημοσίου -την Τοπική Αυτοδιοίκηση και λοιπά- τις πολιτικές νησιωτικότητας, στο άρθρο 2, όπου υπάρχουν οι ορισμοί για τη θαλάσσια στρατηγική και τη νησιωτικότητα, ο μόνος ορισμός που δεν υπάρχει είναι τι σημαίνει «νησιωτική ιδιαιτερότητα», παρότι ορίζεται σαφώς η έννοια στο Σύνταγμα του 2001 παράγραφος 2.

Στο θέμα των θαλάσσιων ενδομεταφορών, στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι υπάρχει ο άξονας των θαλάσσιων ενδομεταφορών, όμως το υπουργείο ξεχνά να αναφέρει τις συνδυασμένες μεταφορές, αφού πλέον οι μεταφορές δεν είναι μόνο θαλάσσιες, είναι και αεροπορικές μεταφορές. Επίσης, είναι και μεταφορές μέσω υδροπλάνων.

Στα άρθρα 4 και 5 γίνεται λόγος για το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής με βάση το άρθρο 33 του ν. 4150/2013, ωστόσο αυτή η σύνθεση του Συμβουλίου έχει πλέον αλλάξει και έχει γίνει σχεδόν κυβερνητικό όργανο. Δεν είναι σαφές λοιπόν ποια σύνθεση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής προκρίνει το υπουργείο.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΝΕΑΡΧΟΣ κλπ στα σχετικά άρθρα απουσιάζει ο προϋπολογισμός και συνεπώς δεν είναι γνωστό εάν αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα φέρουν πρόσθετους πόρους. Αναφέρεται επίσης ότι το Ταμείο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας θα χρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις μικροπιστώσεις (έργα και αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο η χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα αφορά όλη την επιχειρηματικότητα της χώρας και όχι μόνο τη νησιωτικότητα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Συρμαλένιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί το τρίπτυχο «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος και δημόσιων πολιτικών, καταβαράθρωση της προστασίας του περιβάλλοντος».

Για να δείτε τo βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στo παρακάτω link:

https://youtu.be/x2uNcY_7ZVA

Advertisements