Ερεύνα για την αναμενόμενη τουριστική κίνηση στη Σίφνο το 2021.

Η έρευνά διεξήχθη από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 και βασίστηκε σε:

  • ευρωπαϊκές τουριστικές και κοινωνικές έρευνες που έγιναν το παραπάνω διάστημα
  • πρόσφατες δηλώσεις υπευθύνων μεγάλων τουριστικών οργανισμών και πρακτόρων
  • τις τουριστικές τάσεις που διαφαίνονται στο διαδίκτυο
  • τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσαν μεγάλοι οργανισμοί όπως η booking.com, η tripadvisor και η Google
  • τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τα δικά μας τουριστικά site για τη Σίφνο
  • τις τουριστικές πολιτικές και πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας ευρωπαϊκών χωρών
  • το ιστορικό της τουριστικής κίνησης της Σίφνο την τελευταία 7ετία

Γνωρίζουμε πως όσο η πανδημία είναι σε εξέλιξη και οι εθνικές πολιτικές μεταβάλλονται, καμία έρευνα δε μπορεί να έχει σίγουρες προγνώσεις. Επιλέξαμε όμως να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της μελέτης μας τώρα, καθώς τα δεδομένα που έχουμε επεξεργαστεί είναι ικανοποιητικά σε αριθμό και τα αποτελέσματα της μελέτης σταθερά για μεγάλο διάστημα.

Η τουριστική κίνηση στη Σίφνο το 2021 

Του Παναγιώτη Σεϊμανίδη – 10/03/2021 

Ναι, τα χειρότερα έχουν περάσει. Η τουριστική ανάκαμψη θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών  σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά δε θα έχει σταθερή τροχιά. Θα ακολουθήσει μία ανώμαλη πορεία, καθώς θα  επηρεάζεται από ταξιδιωτικές φούσκες, ανακοινώσεις, ταξιδιωτικές οδηγίες, την παγκόσμια πορεία της  πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. 

Η Σίφνος θα βιώσει λιγότερο έντονα τις διακυμάνσεις αυτές, καθώς η ιστορία έχει δείξει πως επηρεάζεται σε  μικρό βαθμό από τις βραχυχρόνιες αυξομειώσεις. 

Το 2021 θα αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε. Ο κόσμος θα το σκέφτεται καλά πριν μπει στο  αεροπλάνο ή στο πλοίο. Τα ταξίδια αναψυχής θα συνεχιστούν, αλλά δε θα επανέλθουν από τη μία στιγμή  στην άλλη στα επίπεδα του 2019. Ακόμη, θα γίνουμε μάρτυρες μίας αλλαγής ταξιδιωτικής συμπεριφοράς. Τα  αυθόρμητα ταξίδια θα μειωθούν όπως και τα ολιγοήμερα, των 2-3 ημερών. Ο κόσμος θα προγραμματίζει τα  ταξίδια του λαμβάνοντας υπόψη και νέα δεδομένα, όπως: 

την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και της περιοχής που επισκέπτεται 

τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στην περιοχή και στο κατάλυμα που θα διαμείνει τη δυνατότητα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους και 

την ευελιξία ακυρώσεων με επιστροφή προκαταβολής 

Η νέα αυτή συμπεριφορά θα παρουσιαστεί πιο έντονη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. 

Τι λένε οι έρευνες για τον τουρισμό το καλοκαίρι 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, το 54% των ευρωπαίων δήλωσαν πως θα  κάνουν ταξίδι το ερχόμενο εξάμηνο, με την πλειονότητα (78%) να προγραμματίζει ταξίδι εντός Ευρώπης. Αν  στους επισκέπτες αυτούς προσθέσουμε και τους Έλληνες, που σε μεγάλο ποσοστό θα ταξιδέψουν εντός  συνόρων, ο αριθμός επισκεπτών αναμένεται μεγάλος. 

Τα «δυνατά χαρτιά» της Σίφνου 

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται η Σίφνος σε σχέση με άλλους, παραδοσιακούς, τουριστικούς προορισμούς,  καθώς ήδη πληροί παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού. Η ζήτηση το 2021 θα εξαρτηθεί  σημαντικά από: 

Την ικανότητα αποφυγής πολυσύχναστων χώρων σύμφωνα με δήλωση του 65% των ερωτηθέντων και  τις δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στη φύση (δήλωση του 52%). 

Ισχυρά μας χαρτιά: οι πεζοπορικές διαδρομές και το δίκτυο μονοπατιών εντός και μεταξύ των  οικισμών. Ακόμη, οι νέες αναρριχητικές διαδρομές, οι θαλάσσιες εκδρομές και οι υπόλοιπες υπαίθριες  δραστηριότητες με μικρό αριθμό συμμετεχόντων. 

Τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που εφαρμόζονται

Ισχυρό μας χαρτί: Ήδη από το 2020 οι περισσότερες επιχειρήσεις της Σίφνου, σε αντίθεση με άλλων  περιοχών, οργάνωσαν τη λειτουργία τους και υιοθέτησαν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Εφόσον  προβληθεί σωστά, αυτό τις φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα, δε,  με πληροφορίες, τα ίδια πρωτόκολλα θα ισχύουν και για το 2021. 

Την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις για να μειωθεί η επαφή με τους επισκέπτες. Εδώ η Σίφνος έχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης αλλά με προσαρμογές πολύ μικρού κόστους, που  είμαστε σίγουροι πως θα υιοθετηθούν από τις σιφνέικες επιχειρήσεις, θα γίνει ανταγωνιστικότερη. 

Πώς βλέπουν οι τουριστικοί πράκτορες το φετινό καλοκαίρι για προορισμούς σαν  τη Σίφνο; 

Ενώ η πανδημία είναι σε εξέλιξη και η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών τώρα αρχίζει να  επιβεβαιώνεται, οι παραδοσιακοί τουριστικοί πράκτορες καταγράφουν μία ισχυρή τουριστική δυναμική που  όμως δε μεταφράζεται ακόμη σε κρατήσεις. Η εκτίμησή τους είναι πως η τάση αυτή θα αυξάνεται, με τον 

κύριο όγκο των κρατήσεων να μετατίθεται στον Μάιο και να αφορά στην περίοδο από Ιούνιο ως και  Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Κύρια ανησυχία τους είναι κατά πόσον οι  αεροπορικές θέσεις θα επαρκούν για να μεταφέρουν στην Ελλάδα όσους το αποφασίσουν. 

Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία που καταγράφει η Booking.com είναι ότι το 50% των ταξιδιωτών  επιθυμεί να επισκεφθεί και πάλι έναν τόπο που γνωρίζει καθώς προτιμά την οικειότητα με τον τόπο, κάτι που  προφανώς του δημιουργεί ασφάλεια. Άλλωστε αυτό το αίσθημα ασφάλειας είναι και η πρώτη προτεραιότητα  των ταξιδιωτών. Το 75% των ταξιδιωτών αναζητά υγειονομική ασφάλεια και τήρηση των πρωτοκόλλων  υγιεινής. Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία που αναφέρει η Booking.com είναι ότι το 43% επιθυμεί να  εξερευνήσει νέους προορισμούς εντός της περιφέρειας της χώρας τους, το 69% αναζητά υπαίθριες  δραστηριότητες ή διακοπές με την οικογένειά του, το 63% αναζητά υψηλή τεχνολογία. Η καλή σύνδεση με το  διαδίκτυο θα είναι φέτος απαραίτητη καθώς παρουσιάζεται η τάση για συνδυασμό εξ’ αποστάσεως εργασίας  και διακοπών. 

Τι κίνηση να περιμένουμε; 

Όσο η πανδημία «κυκλοφορεί» δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Εκτίμηση μου είναι πως οι  διανυκτερεύσεις στη Σίφνο το 2021 θα είναι περίπου 15-25% κάτω από του 2019, στα επίπεδα δηλαδή του  2017

Τη μεγαλύτερη μείωση θα δουν οι επιχειρήσεις που παραδοσιακά είχαν αρκετή κίνηση πριν τον Ιούνιο, ενώ τη  μικρότερη οι επιχειρήσεις που δούλευαν Ιούλιο-Αύγουστο.  

Εδώ να ενημερώσω πως για τις ανάγκες της μελέτης, έγινε η παραδοχή πως ο τουρισμός στη Σίφνο θα  ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, παρότι, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπ. Τουρισμού προσδιορίστηκε  ως επίσημη ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου η 14η Μαΐου. 

Τι εικόνα μας δίνει η επισκεψιμότητα στο internet 

Τα στατιστικά του e-sifnos.com και του sifnos-greece.com δείχνουν πως παρότι στο τέλος του καλοκαιριού το  ενδιαφέρον των αλλοδαπών τουριστών για τη Σίφνο ήταν αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια,  από τον Οκτώβριο ως το τέλος περίπου του 2020 υπήρχε αισθητά ελαττωμένο ενδιαφέρον. Έκτοτε, το  τουριστικό ενδιαφέρον είναι μεταβαλλόμενο καθώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις σε κάθε χώρα. 

Στους έλληνες τουρίστες υπάρχει ικανοποιητική αύξηση ενδιαφέροντος, υποδεικνύοντας μία τάση μεταβολής της σύστασης των επισκεπτών της Σίφνου και το 2021, προς το ελληνικότερον. Παράλληλα υπάρχει και μείωση  του μέσου όρου ηλικίας τους, καθώς οι ηλικιακά μεγάλοι επισκέπτες δεν έχουν δείξει ακόμη ενδιαφέρον. 

Εν κατακλείδι, τα έως τώρα δεδομένα καταδεικνύουν πως το 2021 θα είναι για τη Σίφνο μία καλή – δεδομένης της υγειονομικής κρίσης– χρονιά, με τζίρο στο 75-85% του 2019 που ήταν τουριστικά η καλύτερη  χρονιά του νησιού. Οι επισκέπτες θα είναι ηλικιακά νεότεροι, οι έλληνες περισσότεροι και ο μέσος χρόνος  διαμονής θα αυξηθεί κατά μία ημέρα. 

Αν η πορεία και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών είναι ικανοποιητικά και η προβολή της Σίφνου ως  ασφαλή τουριστικού προορισμού με πολλές επιλογές δραστηριοτήτων στη φύση αυξημένη, δεν  αποκλείεται το 2021 να φέρει σε κάποιες επιχειρήσεις έσοδα μεγαλύτερα του 2019.

 

Η έρευνα έγινε από την Λυσιτέλεια στην Σίφνο και την ευχαριστούμε για την άδεια να την ανεβάσουμε στην σελίδα μας

https://www.facebook.com/lysiteleia

https://lysiteleia.gr/index.html

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ