Στα ανοιχτά της Καλαμάτας αναμένεται να δέσει νωρίς το πρωί της Τρίτης το φορτηγό πλοίο “Elbeik” σημαίας Τόγκο, το οποίο μεταφέρει περίπου 1.700 βοοειδή, ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό.

Το πλοίο, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου από την Ταραγόνα της Ισπανίας με σκοπό τη μεταφορά των ζώων στη Λιβύη, δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι, λόγω του φόβου της ασθένειας των βοοειδών. Συγκεκριμένα έχει απαγορευτεί ο κατάπλους του πλοίου στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μετά τα απανωτά απαγορευτικά, το φορτηγό έχει πάρει πορεία επιστροφής στην Ισπανία και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Καρθαγένης.

Έπειτα από παρέμβαση της Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου, ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα.

Έτσι, μετά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, το “Elbeik” σήμερα αναμένεται να προσεγγίσει την Καλαμάτα για τροφοεφόδια, τόσο για τα μέλη του πληρώματος όσο και για τα μεταφερόμενα ζώα.

Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, έχει οργανωθεί μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό.

Η διαδικασία, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών και άλλων εφοδίων, αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30 ώρες. Το “Elbeik” θα αγκυροβολήσει σε απόσταση περίπου 3 ν.μ. από την ακτή.

Η περιπέτεια του πλοίου έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το Politico να κάνει ειδική μνεία στη συμβολή της κ. Κυριακίδου στην εξεύρεση λύσης, ενώ ενέργειες έχουν γίνει και από τη διεθνή ΜΚΟ για την ευημερία των ζώων φάρμας CIWF.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το “Elbeik” δεν είναι το μοναδικό πλοίο που, μεταφέροντας βοοειδή ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό, χρειάστηκε να περιπλανηθεί στη Μεσόγειο χωρίς να γίνεται δεκτό σε κανένα λιμάνι. Το προηγούμενο διάστημα το πλοίο “Karim Allah” σημαίας Λιβάνου, που μετέφερε πάνω από 800 αγελάδες, αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει στην Καρθαγένη όπου τα ζώα οδηγήθηκαν σε ευθανασία.

Δ.Πλ.

(Φωτογραφία: marinetraffic.com)

eleftheriaonline.gr

Advertisements