Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι..το σκοτάδι. Εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως!

                Σίφνος, 7 Μαΐου 2021

Διανύουμε ημέρες γιορτινές, ημέρες χαράς, το Πάσχα της αγάπης και της αδελφοσύνης. Με αφορμή αυτό αλλά και το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν διάφορα Δελτία τύπου από τη δημοτική αρχή, που σχετίζονται με την πολιτική ζωή του τόπου, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε μερικές από τις σκέψεις μας, γι’ αυτά που συμβαίνουν αλλά και γι’ αυτά που θα θέλαμε να συμβαίνουν στο νησί μας

Ας τα πάρουμε με χρονολογική σειρά: 

Στις 8 Νοέμβριου του 2010, εκλεγήκαμε για πρώτη φορά και από την 1η Ιανουαρίου 2011, αναλάβαμε την διοίκηση και την διαχείριση του Δήμου Σίφνου. Κάποιοι από εμάς είχαμε μια εμπειρία, είτε από θέση διοίκησης είτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ΟΛΟΙ ΜΑΣ όμως είχαμε όρεξη και διάθεση για προσφορά. 

Αναλάβαμε σε μια χρονική στιγμή όπου η οικονομική κρίση μάστιζε κυριολεκτικά τη χώρα και τα δημοσιονομικά του κράτους ήταν τραγικά. Ερχόντουσαν συνεχώς εγκύκλιοι για περικοπές στις χρηματοδοτήσεις και το έργο μας γινόταν όλο και πιο δύσκολο. 

Παραλάβαμε, ένα Δήμο με επίσημο έλλειμα 800.000 € αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Με οργάνωση, πίστη στις δυνάμεις μας και τη θέληση που είχαμε, κάθε μέρα που περνούσε κάτι καταφέρναμε. 

Οι δυσκολίες μεγάλες και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση να μας δημιουργεί προβλήματα και να μας βάζει συνεχώς εμπόδια – οι περισσότεροι θα θυμούνται τις καταγγελίες από αόρατους και ανύπαρκτους δημότες (Παπαδόπουλος, Παραπoμένος κ άλλους) – που μας ταλαιπωρούσαν και μας καθυστερούσαν στην καθημερινότητά μας. 

Ο Δήμος μας, πέραν της οικονομικής ανάκαμψης που ήταν επιβεβλημένη, βάσει της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα, δρομολόγησε  αλλά και κυνήγησε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κα.) ώστε να δημιουργεί και να βελτιώνει τις υποδομές του νησιού μας. 

Αντιστοίχως, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου-Κιμώλου, βρισκόμενο σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, προχώρησε από τα πρώτα χρόνια σε σημαντικά έργα όπως:

 • την αναβάθμιση, οργάνωση και εξωραϊσμό ΟΛΩΝ των παραλιών του νησιού, 
 • τη βελτίωση των υποδομών του καταφυγίου στον Πλατύ Γιαλό το οποίο πήρε τη μορφή μαρίνας και αναδείχθηκε πολύ γρήγορα, σε ένα πολύ καλό ναυτικό προορισμό με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, 
 • τη βελτίωση των υποδομών στις Καμάρες, στο Βαθύ και στο Φάρο,
 • την επισκευή και κατασκευή μόλων σε πολλά παραθαλάσσια ξωκκλήσια, 
 • την ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή Υδατοδρομίου στον Πλατύ Γιαλό, αρκετών άλλων μελετών, 

και πάρα πολλά ακόμη που δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε. 

Άλλωστε η δημόσια επιστολή του τ. Προέδρου του ΔΛΤ Γιώργου Τρούλλου με τίτλο «Οι Αρχές μου», στις 7 Μαρτίου 2021 είναι κατατοπιστικότατη.

 

Παράλληλα, βοηθούσε από την πρώτη στιγμή το Δήμο, με παρεμβάσεις όπως:

 • την επισκευή κτιρίου πρώην Δημοτικού ξενώνα Απολλωνίας, του Ιατρείου, του Λιμεναρχείου, 
 • τη δημιουργία χώρων για δωρεάν διαμονή γιατρών, 
 • τη στήριξη στα σχολεία, 
 • τη δημιουργία και συντήρηση χώρων στάθμευσης, την τοποθέτηση ηλιακών φωτιστικών κα.

Θα θέλαμε να αναφερθούμε και να ευχαριστήσουμε το εκλεκτό διοικητικό  συμβούλιο του ΔΛΤ για την εξαιρετική συνεργασία που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την πολυτάλαντη και ακούραστη συνεργάτιδά μας, που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στις μεγάλες καθημερινές ανάγκες του Λιμενικού Ταμείου και στις υπηρεσίες του Δήμου. Μία συνεργάτιδα στην οποία, εν πολλοίς, οφείλουμε τη σωστή λειτουργία του Λ.Τ. όλα αυτά τα χρόνια και νιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι για την συνεισφορά, την εργατικότητα, το χαρακτήρα, το ήθος και την αφοσίωσή της…και ας προσπάθησαν κάποιοι, ανεπιτυχώς, να σπιλώσουν το όνομά της.

Πέρασε λοιπόν, η πρώτη μας θητεία και οι δημότες μας, εκτιμώντας τη συλλογική προσπάθεια, μας επιβράβευσαν στις εκλογές του 2014 με μια άνετη επανεκλογή. Στη δεύτερη θητεία μας, που ήταν 5ετής διάρκειας, είδαμε τους κόπους μας να επιβραβεύονται: 

 • το νέο ενιαίο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο να λειτουργεί, 
 • το ΧΥΤΑ να κατασκευάζεται, 
 • το Δημοτικό Σφαγείο να ολοκληρώνεται. 
 • το σημαντικό έργο των τελευταίων δεκαετιών, αυτό της Αποχέτευσης να είναι πλήρως δρομολογημένο και δημοπρατημένο, όσον άφορα στην κατασκευή των δικτύων αλλά και σε πολύ ώριμό στάδιο όσον αφορά στη δημοπράτηση για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Βιολογικού και των συνοδών έργων,
 • το νησί μας να εκτοξεύεται τουριστικά, με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο στις αφίξεις των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, με «οχήματα» τον περιπατητικό και γαστρονομικό τουρισμό.

Επίσης, θέσαμε τις βάσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού των Καμαρών (έχοντας ολοκληρώσει την οριστική μελέτη του έργου), μολονότι δεν καταφέραμε να δημοπρατηθεί (άλλος ένας λόγος και αφορμή γι’ αυτές τις λίγες σκέψεις μας που γράφουμε τώρα) και για να μην σας κουράζουμε, φτάσαμε στο τέλος της θητείας μας, στις 31 Αυγούστου 2019. 

Παραδώσαμε το Δήμο με ταμειακό πλεόνασμα που άγγιζε το 1.200.000 € και ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, από κοινού, αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε την «πολιτική» μας πορεία. 

Έχοντας περάσει σχεδόν δυο έτη θητείας της νυν διοίκησης του Δήμου, βλέπουμε μετά λύπης μας ότι δημοσιεύονται κείμενα που ρίχνουν πυρά και ευθύνες στην απελθούσα διοίκηση δηλ. σε εμάς, με «σημαία» τη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου. Τόσο σε συζητήσεις στα γνωστά «πηγαδάκια» αλλά πλέον και δημόσια με το τελευταίο ΔΤ που εξέδωσαν, έχουν «σταυρώσει» τον τ. Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργο Τρούλλο. Είναι κοινή ομολογία, ότι η προσφορά του Γιώργου Τρούλλου στα δημοτικά δρώμενα ήταν πολυδιάστατη και η παρακαταθήκη που άφησε πολύ πλούσια, η δε νοικοκυροσύνη και σωστή φροντίδα που επέδειξε, με την προσωπική του παρουσία του και καθημερινή προσφορά του 12 μήνες το χρόνο, για 9 συναπτά έτη ήταν αξιοσημείωτη και αξιοπρόσεκτη.

Αποχωρήσαμε, πιστεύοντας ότι οι τακτικές του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως πιστεύαμε ότι η νυν διοίκηση θα λειτουργούσε με πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας, ως αποτέλεσμα της ευρείας αποδοχής του Σιφναϊκού λαού, ώστε να μην χάσει χρόνο, να διευκολυνθεί στο να διαχειρίζεται την καθημερινότητα αλλά και να σχεδιάζει τη συνέχεια. 

 

Ήρθε και η πανδημία που μας δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη ζωή  και αυτό που χρειαζόταν ο τόπος αυτή την ώρα, ήταν απλά ομόνοια και ομοψυχία, ώστε να υπάρχει θετική ενέργεια για να μπορέσουμε να «ξανασηκώσουμε» κεφάλι. 

Αντ’ αυτού βλέπουμε απειλές και δριμύ κατηγορώ και διερωτόμαστε που αποσκοπούν και τι εξυπηρετούν όλα αυτά;

Διερωτόμαστε που βοηθά αυτή η αντιπαράθεση, πέρα απ’ το να αποτρέπει νέους ανθρώπους να εμπλακούν στα κοινά, στα δημοτικά δρώμενα ή να γίνεται προσπάθεια «μηδενισμού» και απαξίωσης του έργου μας.

Από την πρώτη στιγμή που ξέραμε ποια θα είναι η νέα δημοτική αρχή, όλοι αναφέραμε τόσο δημόσια όσο και κατ’ ιδίαν στη νέα διοίκηση, ότι όπου χρειαστεί, ότι θελήσουν είμασταν πρόθυμοι να βοηθήσουμε (δεν πιστεύουμε να υπάρχει κάποιος που να το διαψεύδει αυτό), αλλά αυτό, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, δεν έγινε ποτέ. 

Αντιθέτως, δεχθήκαμε μόνο κατηγορίες, πίκρες και εκδιώξεις. 

Αποχωρώντας, ονειρευτήκαμε και προσδοκούσαμε μια Σίφνο που θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο «ταχύτητα» προς το καλύτερο και που θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση για άλλα νησιά, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό μέχρι στιγμής. 

Παραμένουμε στη διάθεση του Δήμου αλλά πολύ περισσότερο στη διάθεση της Σίφνου, σε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είσαι εκλεγμένος για να βοηθήσεις τον τόπο σου. Εμείς, κάναμε το χρέος μας από τα έδρανα του Δήμου, για 9 συναπτά έτη και δεν διεκδικούμε τις δάφνες κανενός. 

Ζητάμε μόνο να λέγεται η πλήρης αλήθεια στα γραφόμενα της νυν δημοτικής αρχής και όχι να παραποιείται ηθελημένα ή αθέλητα αυτή!

«Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι…το σκοτάδι. Εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως»! παραφράζοντας τους στίχους του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. 

Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά με Υγεία, Ευτυχία, Αγάπη κ Ομόνοια!

 

Ανδρέας Ν. Μπαμπούνης – τ. Δήμαρχος Σίφνου

Γιώργος I. Σταυριανός – τ. Αντιδήμαρχος Σίφνου

Γιώργος Τρούλλος – τ. Δημοτικός Σύμβουλος – τ. Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου – Κιμώλου

Αποστόλης Διαρεμές  – τ. Δημοτικός Σύμβουλος 

Κώστας Σούλης – τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου

Βασίλης Ψαθάς – τ. Δημοτικός Σύμβουλος – τ. Πρόεδρος του Π.Κ.Σ. «Μαριάνθη Σίμου»

Γιώργος Απ. Γεωργούλης – τ. Δημοτικός Σύμβουλος – τ. Αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Σίφνου – Κιμώλου

Νίκος Ποδενές – τ. Αντιδήμαρχος Σίφνου

Γιάννης Σανάκης – τ. Αντιδήμαρχος Σίφνου

Γιώργος Ν. Σταυριανός – τ. Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απολλωνίας

Γιάννης Αντάρτης – τ. Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρτεμώνα

 

 

Advertisements