Η Ημέρα των Ναυτικών (Day of the Seafarer) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), για να τιμήσει τους ανθρώπους της θάλασσας και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια οικονομία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου.

Στο μήνυμά του για την Ημέρα των Ναυτικών 2020, ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει:

 

Οι ναυτικοί είναι ανάμεσα στους αφανείς ήρωες του κόσμου μας.

Η Ημέρα του Ναυτικών είναι η στιγμή για να τιμήσουμε τους δύο εκατομμύρια ναυτικούς στον κόσμο, των οποίων η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός κρατούν την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών μεταφορών ασφαλείς, παρέχοντας αγαθά ζωτικής σημασίας, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες.

Οι ναυτικοί συνέχισαν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες υπό τις άνευ προηγουμένου και δύσκολες συνθήκες που επέφερε η πανδημία COVID-19. Ακόμα και στις καλύτερες εποχές, οι ναυτικοί εργάζονται για μεγάλες περιόδους μακριά από το σπίτι τους κι η συνεισφορά τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, τα βάρη τους έχουν αυξηθεί ραγδαία καθώς οι σχετικοί με τον κορωνοϊό ταξιδιωτικοί περιορισμοί εμπόδισαν εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικούς να αφήσουν τα πλοία τους. Είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι, ενώ ο χρόνος που περνούν στη θάλασσα έχει αυξηθεί για μήνες πέρα από αυτό που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις. Πρόκειται για μία μη βιώσιμη ανθρωπιστική κρίση. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, όλες οι χώρες του κόσμου οφείλουν να τιμήσουν τους ναυτικούς αναγνωρίζοντάς τους ως βασικούς εργαζόμενους και παρέχοντας την απαραίτητη ταξιδιωτική βοήθεια για να διασφαλιστούν οι αλλαγές πληρωμάτων και ο επαναπατρισμός τους.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μαζί με το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, έχουν αναπτύξει πρωτόκολλα για να γίνει ακριβώς αυτό. Ανανεώνω την έκκλησή μου προς όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επειγόντως αυτά τα πρωτόκολλα.

Χωρίς τους ναυτικούς, η παγκόσμια οικονομία δε θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτή τη μέρα, ας τιμήσουμε τους ναυτικούς παντού για το έργο τους και ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους στηρίξουμε καθώς πλέουμε μέσα στις προκλήσεις αυτής της πανδημίας μαζί.

Πηγή: www.sansimera.gr

Advertisements