Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η παρουσία παρά πολλών καβουριών σε παραλίες της βόρειας Κρήτης, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των λουόμενων, αλλά συνάμα συνθέτοντας και ένα παράξενο γεγονός με την “πυκνή” εμφάνισή τους στο νησί.

Πρόκειται για μπλε καβούρια με πορτοκαλί αποχρώσεις, τα οποία έχουν κατακλύσει τις αμμώδεις ακτές του Λασιθίου, με την παρουσία τους να είναι αισθητή, ενώ παράλληλα βρίσκουν εύκολη κρυψώνα στην άμμο.

Όπως αναφέρει το ekriti, το φαινόμενο δεν είναι καινούριο καθώς το συγκεκριμένο είδος είχε κάνει την εμφάνισή του στον κόλπο της Ελούντας αλλά μαθαίνουμε ότι μεγάλες ποσότητες το έσκασαν από ιχθυοτροφεία της Ιταλίας ενώ και τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα αλλά όχι στην Κρήτη.

Γιατί λέγεται “κάβουρας – εισβολέας”
Το callinectes sapidus ή μπλε καβούρι, θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα καρκινοειδή. Είναι καβούρι του Ατλαντικού, γνωστό και πολύ αγαπημένο στην Αμερική, που έφτασε μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας, τη Βαλτική και την Ευρώπη -αρχικά τις δυτικές ακτές, κατόπιν και τη Μεσόγειο. Στη χώρα μας, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για να εξαφανιστεί σχεδόν κατόπιν και να επανέλθει δριμύτερο πριν περίπου μια δεκαετία. Ζει πλέον και αναπτύσσεται ευρέως στα ελληνικά νερά.

Το χαρακτήρισαν “εισβολέα”, γιατί δεν είναι ενδημικό είδος, προσαρμόστηκε όμως και έμεινε. Ουσιαστικά, γέμισε τις θάλασσες του βορρά, από την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη (είναι και οι περιοχές όπου αλιεύεται μέσα σε “παγίδες” για να διατηρείται ζωντανό). Εμφανίστηκε ακόμα και στο Ιόνιο. Φαίνεται πως αποτελεί εχθρό ενδημικών ειδών (τρώει καβούρια, όστρακα, μικρά ψάρια), πως καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων -έχει κάποια αρνητικά αυτή η εξάπλωση.

www.daynight.gr

Advertisements