Το χειμώνα ο Σίμος ο Ατσόνιος μας είχε δείξει πως φυτεύουμε συκιές με ένα κλαδί(δείτε εδώ:https://kaipoutheos.gr/2021/01/%cf%83%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%bf%cf%83-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%83-%cf%80%cf%89%cf%83-%cf%86%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%89-%cf%83%cf%85%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80.html)

Σήμερα θα μας δείξει πως να κάνουν οι συκιές πολλά και καλής ποιότητας γευστικά σύκα.

Τα σύκα εκτός απο γευστικά είναι γεμάτα βιταμίνες και χρήσιμα συστατικά.Πέρα από την γλυκιά γεύση τους , τα σύκα έχουν από τη φύση τους πολλά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Το μυστικό είναι πολύ απλό, χρειάζεται στο χωράφι να υπάρχει και μια αρσενική συκιά ο λεγόμενος Ορνός.

Ο καρπός του Ορνού είναι σύκα που γίνονται τον Ιούνιο τα οποία δεν τρώγονται αλλά μέσα έχουν μικρά έντομα τα οποία κάνουν την γονιμοποίηση αφού φεύγουν από τον ορνο και πάνε στα σύκα.

Αν στο χωράφι που υπάρχουν οι συκιές δεν υπάρχει Ορνός μπορούμε να πάμε γύρω στις 15 Ιουνίου σε κάποιο ορνο και να πάρουμε καρπό τον οποίο θα βάλουμε πάνω στις συκιές μας.

Εάν δεν το κάνουμε αυτό οι συκιές μας θα κάνουν πολύ λιγότερα σύκα αλλά και κατώτερης ποιότητας.

Αυτή η διαδικασία γινόταν του Αγίου Πνεύματος και για αυτό οι παλιοί έλεγαν:
«Τ’ Ἁι Πνευμάτου βάλ’ ὀρνό
καί τ’ Ἁι Νηγιά φάε σύκα»

Στο παρακάτω βίντεο ο Σίμος μας δείχνει τον τρόπο, όπως γινόταν παλιά τότε που δεν υπήρχαν σύρματα κλπ, κάνοντας ένα στεφάνι με 4 5 σύκα με το φυτό σταφυλινικας το οποίο είναι αρκετά ευλιγιστο,αλλά και με λίγο σύρμα που είναι πανευκολο:

Δοκιμάστε το και θα αποζημιωθείτε από την μεγάλη και πεντανόστιμη παραγωγή σύκων!

 

 

 

Advertisements