Μεταφορικό Ισοδύναμο: “Αγνοούνται” οι πληρωμές στους νησιώτες

  • Σημαντικές καθυστερήσεις μέσα στο 2021, με μόλις μία πληρωμή να έχει γίνει και να παραμένουν απλήρωτα εισιτήρια έξι μηνών
  • Καμία πληρωμή μέσα στο 2021 για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων
  • Απαξίωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και “σιγή” από βουλευτές και τοπική αυτοδιοίκηση

Η θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδύναμο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου αυτού (2019), οι πληρωμές πραγματοποιούνταν κάθε μήνα, ωστόσο με την αλλαγή της κυβέρνησης αυτό σταμάτησε και οι πληρωμές πέρυσι (2020) πραγματοποιούνταν κάθε 3 μήνες, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη για πληρωμές τέσσερις φορές το χρόνο.

Ωστόσο, κατά τη φετινή χρονιά, ούτε αυτό φαίνεται να τηρείται με τις πληρωμές προς του νησιώτες να… αγνοούνται.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι βρισκόμαστε ήδη στο Σεπτέμβριο, άρα σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο Υπουργός Ναυτιλίας θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει δύο ίσως και τρεις πληρωμές, έχει πραγματοποιηθεί μόλις μία πληρωμή πριν από αρκετούς μήνες, η οποία αφορούσε τα εισιτήρια του πρώτου τριμήνου (Ιανουάριος-Μάρτιος).

Τα εισιτήρια όσων έχουν ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς από τον περασμένο Απρίλιο (έξι μηνών δηλαδή) παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε αυτό θα γίνει.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα αναφορικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων, μέτρο που εφαρμόζεται πιλοτικά για κατοίκους και επιχειρήσεις 34 μικρών νησιών της χώρας, καθώς δεν έχει γίνει καμία απολύτως πληρωμή μέσα στο 2021!

Πέραν όμως από την ολιγωρία του Υπουργείου, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση των τοπικών βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια-διαμαρτυρία ώστε τουλάχιστον να υπάρξει κάποια ενημέρωση για το πότε θα πραγματοποιηθούν πληρωμές.

Έτσι λοιπόν, πολίτες και επιχειρήσεις των νησιών έχουν μείνει στο “περίμενε”, με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας να απαξιώνει με αυτό τον τρόπο ένα από τα ελάχιστα μέτρα νησιωτικότητας που θεσπίστηκαν εδώ και πολλά χρόνια…

Πηγή: https://cyclades24.gr

Advertisements