Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare τιμήθηκε ως εφοπλιστής της χρονιάς στην εκδήλωση των βραβείων της ελληνικής ναυτιλίας που διοργάνωσαν η  Lloyd’s List.

Η Costamare κατάφερε να πραγματοποιήσει μια πρωτόγνωρη κίνηση καθώς εντός του 2021 αγόρασε 41 πλοία μεταφοράς container μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Μεταξύ των προσώπων που τιμήθηκαν στην εκδήλωση για τους κορυφαίους της ελληνικής ναυτιλίας για το 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Intercontinental,  ήταν και ο  Αριστείδης Πίττας, ο οποίος κατόρθωσε να ναυλώσει ένα πλοίο μεταφοράς container  έναντι 202.000 δολαρίων την ημέρα.

Ο Αριστείδης Πίττας (αριστερά)

Ως νέο επιτυχημένο πρόσωπο στον χώρο της ναυτιλίας βραβεύτηκε η Αμαλία Μήλιου Θεοχαράκη.

Αμαλία Μίλιου Θεοχαράκη

Βραβείο έλαβε και ο  Τζιανουλίτζι Απόντε της  MSC, καθώς η  εταιρεία του μετά  από δεκαετίες κατέκτησε ξανά  την πρώτη θέση μεταξύ των διεθνών μεταφορέων containers.

Βραβεύτηκαν επίσης η Seanergy Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη, η οποία απέκτησε 17 πλοία το 2021, η Capital Shipping Management του Ευάγγελου Μαρινάκη, η Arcadia Shipmanagement των αδελφών Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου (με τον Γιώργο Αγγελόπουλο να αφιερώνει μάλιστα το βραβείο στον πατέρα του Κωνσταντίνο που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή).

Τιμήθηκαν επίσης ο Βασίλης Αγαπητός της Alpha Lines, ο  Πάνος Ζαχαριάδης της Atlantic Bulk Carriers, η HELMEPA, με το βραβείο να απονέμεται στην πρόεδρό της  Σεμίραμις Παληού, ο καπετάνιος Μιχάλης Μακρής, ο  Νικόλας Βαφειάς, και η Isalos.net του δικηγόρου Ηλία Μπίσια.

Σεμίραμις Παληού

Αναλυτικά τα βραβεία πήραν:

Dry Cargo Company of the Year

Η εταιρεία Seanergy. Το βραβείο πήρε ο Σταμάτης Τσαντάνης. Η εταιρεία τιμήθηκε γιατί αγόρασε 8 πλοία μέσα στο τρέχον έτος και έφτασε στα 17 συνολικά πλοία.

Tanker Company of the Year

Τιμήθηκε η Arkadia Ship Management των αδελφών Γιώργου Αγγελόπουλου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου.

Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος

Το βραβείο πήρε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος το αφιέρωσε στον πατέρα του Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που πέθανε πρόσφατα. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους και ναυτικούς για την προσπάθεια που έγινε. Όλα τα πλοία της εταιρείας είναι με ελληνική σημαία και τα πληρώματα είναι Έλληνες.

 

Ως η καλύτερη εταιρεία της ακτοπλοΐας τιμήθηκε η Alpfa Lines του Βασίλη Αγαπητού. Μαζί του ήταν ο πατέρας του Αντώνης Αγαπητός και η μητέρα του.

Shipbroker of the Year

Τιμήθηκε η εταιρεία Hellas Chart Ltd. Το βραβείο πήρε η κυρία Λιόνα Μπαχά. Η εταιρεία έκλεισε μεγάλο αριθμό ναυλώσεων με υψηλούς ναύλους.

Shipping Financier of the Year

Τιμήθηκε η Εθνική Τράπεζα η οποία ήδη έχει χορηγήσει 2,5 δις δολάρια, ενώ εφέτος έδωσε επιπλέον 850 εκατ. δολάρια δάνεια.

Technical Achievement Award

Τιμήθηκε ο Πάνος Ζαχαριάδης για την προσφορά στην ελληνική και γενικότερα στην παγκόσμια ναυτιλία.

The Safety Award

To βραβείο The Safety Award, των Lloyd’s List Greek Shipping Awards έλαβε το η Capital Ship Management συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, για τα συνολικά επιτεύγματα της στα θέματα ασφαλείας των πλοίων και του προσωπικού στη θάλασσα και τη στεριά. Παράλληλα η εταιρεία βραβεύτηκε γιατί τα τελευταία χρόνια μόνο τρία από τα πλοία της έχουν διασώσει συνολικά 535 ζωές στη θάλασσα.

Ο εντοπισμός η διαχείριση και εν τέλει η εξάλειψη των κινδύνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την Capital Ship Management, τόνισε ο Γεράσιμος Καλογηράτος, που πήρε το βραβείο και ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Η Capital έχει δεσμευτεί για την καθιέρωση υψηλών τεχνικών και λειτουργικών πρότυπων ασφάλειας στα πλοία και στις δραστηριότητες του προσωπικού της τόσο επί του σκάφους όσο και στην ξηρά. Η ανθρώπινη ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, έχει το προβάδισμα στην ιεράρχηση των καθηκόντων της Capital , παράλληλα με τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Στόχος της είναι να διεξάγει τις δραστηριότητές της με τρόπο που να προστατεύει την ασφάλεια των εργαζομένων και όλων των ατόμων που εμπλέκονται στη λειτουργία της, των πελατών της και να προλαμβάνει τα ατυχήματα.

Γεράσιμος Καλογηράτος
Γεράσιμος Καλογηράτος

Η Capital:

• Παρακολουθεί διαρκώς τις επιδόσεις ασφάλειας της εταιρείας μέσω συγκεκριμένων βασικών δεικτών απόδοσης (Key Performance indicators) και δεσμεύεται για συνεχή βελτίωση.

• Διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω μιας προσέγγισης βασισμένης στην ανάλυση των κινδύνων, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας.

• Η Capital συμμορφώνεται με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους, κανόνες, κανονισμούς και τα πρότυπα του κλάδου και εφαρμόζει πολιτικές για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων των ατόμων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της. Η υγεία και η ασφάλεια θεωρείται αναπόσπαστο μέρος των λειτουργιών της για το λόγο αυτό έχει ένα καθιερώσει ένα Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης (Health and Safety, Environment, and Energy Efficiency System-HSEE), με συγκεκριμένες πολιτικές, διαδικασίες και ελέγχους.

Το HSEE System της Εταιρείας, θεωρείται θεμελιώδης προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχή πορεία της και ως εκ τούτου αναπόσπαστο μέρος των επιχειρηματικών σχεδίων της Capital. Αναθεωρείται και παρακολουθείται συνεχώς όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των καθιερωμένων διαδικασιών και κατευθυντήριων γραμμών, καθώς και τη συνέχεια της καταλληλότητας των πολιτικών.

Η Capital θεωρώντας τη γνώμη των εργαζομένων της σημαντική, τους παρέχει σαφείς, και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το Σύστημα HSEE, επαρκή εκπαίδευση και απαιτούμενους πόρους. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται επίσης να προτείνουν πρωτοβουλίες ή να υποβάλλουν τα παράπονά τους.

• Οι δεσμεύσεις της Capital Ship Management στις αρχές της ασφάλειας, αντανακλώνται στα ποσοστά του προσωπικού που παραμένουν στην εταιρεία. Το 2020 σημείωσε ποσοστά διατήρησης 98% για το προσωπικό επί του πλοίου και 95% για το προσωπικό ξηράς αντίστοιχα.

• Το 2020 κατέγραψε επίσης, μηδενικούς θανάτους, μηδενικά περιστατικά ρύπανσης. πετρελαιοκηλίδων και μόλυνσης υδάτων έρματος.

• Η Capital δεσμεύεται να ανανεώνει τον στόλο της με ολοκαίνουργια οικολογικά πλοία που συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανονισμούς ασφαλείας, προβλέποντας πρόσθετους κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μαζί με τους στόχους και τα πρότυπα ασφαλείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

• Έχει παραγγείλει έναν τεράστιο αριθμό νεότευκτων πλοίων σε κορεατικά ναυπηγεία πρώτης κατηγορίας. Όλες οι νέες κατασκευές διαθέτουν μια μακρά λίστα προαιρετικών class notations με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, τον αυξημένο κύκλο ζωής, την εξελιγμένη εργονομία, την βελτιωμένη πυρόσβεση, τις έξυπνες λύσεις και τα έξυπνα συστήματα πλοήγησης.

• Η Capital Ship Management συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα ABS “Smart Bearing”, που αφορά στις δοκιμές επι πλοίου του έξυπνου αισθητήρα εδράνων αξονικού συστήματος (Smart Bearing Sensor) ενός, πρωτοποριακού πρότυπου αισθητήρα που εφευρέθηκε από τον ABS και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών) και τη Metrisis Ltd.

•Η Capital Ship Management, υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή τόσο επί του πλοίου, όσο και στη ξηρά και στη θάλασσα, καθώς τα πλοία της Capital έχουν συμμετάσχει σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης σώζοντας συνολικά 535 ζωές από το 2014.

Αναλυτικότερα πολύ πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2021 το σκάφος Μ/Τ ARISTOFANIS συμμετείχε σε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε αργά την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου όταν το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο προς το το Sidikeri της Αιγύπτου. Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι είδε ένα μικρό σκάφος (μήκους περίπου 15 μέτρων) να παρασύρεται στο νερό με παρά πολλούς ανθρώπους. Ο Πλοίαρχος ειδοποίησε αμέσως το MRCC Πειραιά και το πλήρωμα βοήθησε στη διάσωση 152 ατόμων. Η Capital Ship Management δήλωσε σε σχέση με την επιχείρηση διάσωσης του Μ/Τ Aristofanis: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γεγονός για το πλήρωμα οποιουδήποτε εμπορικού σκάφους. Η βοήθεια στη διάσωση ζωών στη θάλασσα είναι αυτό που θα έκανε κάθε καπετάνιος και πλήρωμα, και η Capital Ship Management είναι περήφανη για τη συλλογική τους προσπάθεια. Ως εταιρεία, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πλοίαρχο, Capt. Dumitru Daniel και το πλήρωμα του M/T Aristofanis για τον επαγγελματισμό τους και που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν σε δύσκολες συνθήκες για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια αυτή η επιχείρηση διάσωσης». Όλοι οι άνθρωποι που διασώθηκαν από το μικρό σκάφος μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, όπου όλοι αποβιβάστηκαν για να παραληφθούν από τις ελληνικές αρχές.

• Τον Ιούνιο του 2015 το πλοίο M/T Agisilaos που διαχειρίζεται η Capital διέσωσε 220 μετανάστες που αντιμετώπιζαν κίνδυνο επιβιβαζόμενοι σε ένα μικρό σκάφος στη Μεσόγειο, ανατολικά της Μάλτας.

• Τον Ιούνιο του 2014 το σκάφος M/T Arionas που διαχειρίζεται η Capital διέσωσε 163 μετανάστες που ήταν σε κίνδυνο σε δύο φουσκωτά σκάφη στη Μεσόγειο, νότια της Μάλτας.

International Personality of the Year

Τιμήθηκε ο Τζιανλουίτζι Απόντε για την εταιρεία του MSC που πρόσφατα αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση ανάμεσα στον πίνακα με τους παγκόσμιους μεταφορείς. Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Χριστίνα Θεοδωρίκα, η οποία επί 16 χρόνια είναι υπεύθυνη και εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα.

Piraeus International Centre Award

Τιμήθηκε ο Κωστής Φραγκούλης της Franman

Seafarer of the Year

Τιμήθηκε ο καπετάνιος Μιχάλης, με καταγωγή από την Χίο, επειδή με το επιβατηγό πλοίο Sea Jet 2,διέσωσε στις 12 Αυγούστου συνολικά 18 επιβάτες, μεταξύ αυτών ήταν και παιδιά, που επέβαιναν στο Activitania.

Achievement in Education or Training

Τιμήθηκε η Isalos.net που μέσα στην πανδημία πραγματοποίησε 20 διαδυκτιακά σεμινάρια. Το βραβείο παρέλαβε ο Ηλίας Μπίσσιας.

Ship of the Year

Βραβεύθηκε το πλοίο Transgas του Γιώργου Προκοπίου.

The Sustainability Award

Τιμήθηκε για το έργο της η Helmepa. Το βραβείο πήρε η πρόεδρος της Σεμίραμις Παληού.

Next Genenation Shipping Award

Τιμήθηκε ως νέο πρόσωπο η Αμαλία Μήλιου – Θεοχαράκη, εγγονή του Βασίλη Θεοχαράκη. Φανερά συγκινημένη η Αμαλία Μήλιου – Θεοχαράκη πήρε το βραβείο και ευχαρίστησε την οικογένεια της.

Lloyd’s List Intelligence Big Data Award

Τιμήθηκε η Seafair.

Lloyd’s List/ Propeler Club Life Achievement Award

Τιμήθηκε ο Νικόλας Βαφειάς. Το βραβείο πήρε η γυναίκα του. Μέσα σύνδεσης, ο Νικόλας Βαφειάς είπε ότι από το 1973 μέχρι τώρα δεν τον τίμησε κανείς και δεν πήρε κανένα βραβείο.

Greek Shipping Newsmaker of the Year

Τιμήθηκε ο Αριστείδης Πίττας, οποίος κατόρθωσε να ναυλώσει πλοίο με ναύλο 202.000 δολάρια την ημέρα και οι για το λόγο οι δύο εταιρείες του αύξησαν τα έσοδα τους και τα κέρδη τους κατά 500% και 300%.

Greek Shipping Personality of the Year

Προσωπικότητα της χρονιάς αναδείχθηκε ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare. Στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε την γυναίκα του Ρένα.

Πηγή: www.mononews.gr

Advertisements