Αντίστροφη μέτρηση για το τελος της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας συνεδριάζει σήμερα ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικους χώρους, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ έχουν «κλειδώσει».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε προαναγγείλει ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης πριν από το Πάσχα η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους θα έρθει από την 1η Ιουνίου, με το μέτρο να επανεξετάζεται τον Φθινόπωρο, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, δεν μιλάμε για πλήρη κατάργηση, καθώς θα υπάρξουν χώροι που αυτή θα διατηρηθεί.

Οι χώροι που παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Έτσι, προς το παρόν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από 1η Ιουνίου η μάσκα ΔΕΝ καταργείται στους εξής 5 χώρους:

  • Νοσοκομεία
  • Γηροκομεία
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία, Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικό)
  • Σούπερ μάρκετ
  • Κομμωτήρια

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Πλεύρης είχε τονίσει πως η μάσκα δεν θα μπορούσε να καταργηθεί σε χώρους και δομές υγείας, κάτι που υιοθετείται και για σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ, για τα κομμωτήρια, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού από τα σεσουάρ που χρησιμοποιούνται.

Πού καταργείται η μάσκα

Από την άλλη η μάσκα καταργείται από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού σε

  • εμπορικά καταστήματα
  • εργασιακούς χώρους

Αν τελικά υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνώμων από την κυβέρνηση, τότε ΔΕΝ θα είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το θολό σημείο

Αίνιγμα αποτελεί η υποχρέωση μάσκας στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα και αν θα εφαρμοστεί στη χώρα μας η οδηγία του ECDC, η οποία αφορά στην κατάργησή της.

Η εισήγηση της επιτροπής θα αφορά μόνο στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

www.ieidiseis.gr

Advertisements