Οι “δεσμεύσεις” που εξαγγέλθηκαν δεν μεταβάλλουν τη σκληρή πραγματικότητα του νοσοκομείου

Χρειάστηκε μία δίωρη συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας για να εξαγγελθούν δεσμεύσεις για προκήρυξη 250 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού αποκλειστικά για τα νησιά, εκ των οποίων 3-4 θέσεις για τη Σύρο και για μια ακόμη προκήρυξη 16 νοσηλευτών / νοσηλευτριών στη Σύρο και στη Νάξο. Όπως επίσης και η δέσμευση για παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού.

Φαίνεται πράγματι ότι η μεγάλη κινητοποίηση των φορέων και του λαού της Σύρου την Τετάρτη, ταρακούνησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που απορούσε για το πως είναι δυνατόν, κατά τα λεγόμενα του διοικητή κ.Ζουλουφού, το νοσοκομείο που έχει για το 2022 τον υψηλότερο προϋπολογισμό, καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού (300 άτομα) από καταβολής ύπαρξης του νοσοκομείου, να κατηγορείται ότι την τελευταία περίοδο έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, διότι βεβαίως δεν λειτούργησαν τα χειρουργεία, ενώ έχει σταματήσει να λειτουργεί τόσο το παιδιατρικό τμήμα, όσο και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αλλά και η αιμοδοσία.

Από την πλευρά μου, στη σύντομη παρέμβαση μου, αφού διευκρίνησα ότι με τον κ. Πλεύρη και τη ΝΔ έχουμε μια τελείως αντίθετη φιλοσοφία και πολιτική για το ΕΣΥ και για τη δημόσια υγεία, ζήτησα να γίνουν τα αυτονόητα, έτσι ώστε να μην συνεχιστεί η πολιτική απαξίωσης του νοσοκομείου και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα επείγοντα προβλήματα.

Δηλαδή να προχωρήσουν τάχιστα όσες μονιμοποιήσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού έχουν δρομολογηθεί ή θα δρομολογηθούν τώρα, να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, όχι μόνο στη Σύρο αλλά και σε όλες τις δομές υγείας στα νησιά, να επαναλειτουργήσουν άμεσα η ΜΑΦ και το παιδιατρικό τμήμα.  Επίσης να θεσμοθετηθούν νέα κίνητρα για το προσωπικό στα νησιά, όπως είχαμε συζητήσει και στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών στη Βουλή.

Το πιο ασφαλές συμπέρασμα πάντως από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι ο αγώνας για καθολική, δωρεάν, δημόσια υγεία συνεχίζεται!!!

 

Φωτογραφία αρχείου cyclades24.gr

Advertisements