Η Σίφνος είναι ένα πανέμορφο νησί που ζει, κυρίως, από τον τουρισμό, την οικοδομή, τις υπηρεσίες. Στην «πίσω αυλή» της Σίφνου υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν παραδοσιακές ασχολίες που κάποτε ζούσαν το νησί αυτό. Πέρα από τα αγγειοπλαστεία που κάποτε αποτελούσαν την σημαντικότερη απασχόληση για το νησί αυτό υπάρχουν οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές, οι μελισσοκομικές, οι αλιευτικές δραστηριότητες.

Ας σταθούμε στη μελισσοκομία όπου η Σίφνος παρήγαγε σχετικά μεγάλες ποσότητες εξαιρετικού μελιού. Το παστέλι γινόταν με μέλι σιφνέϊκο και ακόμα και τα κεριά στις εκκλησίες φτιάχνονταν με το ντόπιο κερί. Σήμερα λίγοι είναι οι άνθρωποι που συνεχίζουν την τέχνη της μελισσοκομίας.

Επισκεφτήκαμε ένα παλιό μελισσοκομείο , του Γιώργου του Σταυριανού που η αρχή του ξεκινά και πριν από έναν αιώνα. Στον Θεολόγο του Μογκού, κάτω από τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό. Σήμερα ήταν η μέρα του τρύγου. Ο Γιώργος με παρέα τον Φίλιππο τον Πατριάρχη τον γνωστό πολύ καλό οργαπαίκτη(βιολί) και τον Βασίλη τον Μπατίκα ήρθαν για να πάρουν τις πλούσιες σε μέλι κερήθρες. Οι κυψέλες δεν είναι, πια, πήλινες, αλλά το μέλι έχει πάντα την ίδια μοναδική γεύση και ένα άρωμα που δυσκολα το βρίσκεις αλλού.

Όταν ο Γιώργος και κάποιοι άλλοι παραγωγοί της Σίφνου έστειλαν το μέλι τους για ανάλυση στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα ήταν άριστα, τους έδωσαν συγχαρητήρια.

Η διαδικασία του τρύγου είναι δύσκολη και απαιτεί πολλές προφυλάξεις από τους μελισσοκόμους. Οι μέλισσες αντιδρούν όταν έρχεται κάποιος να τους πάρει το προϊόν για το οποίο τόσο μόχθησαν. Πόσες και πόσες πτήσεις δεν χρειάστηκαν για να φτιαχτεί αυτό το θεϊκό προϊόν. Η μέλισσα είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα έντομα και οι αριθμοί τους έχουν μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μέλισσα επηρεάζεται από ακτινοβολίες, από ρϋπους, από οποιαδήποτε αλλαγή. Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η μείωση των μελισσών θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για όλο τον κόσμο. Διότι πέρα από το μέλι, οι μέλισσες συμβάλλουν καθοριστικά στην μεταφορά της γύρης, στην λεγόμενη επικονίαση των φυτών. Και χωρίς την επικονίαση πολλά φυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Για αυτούς τους λόγους η Πολιτεία θα έπρεπε να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους που συνεχίζουν να παλευουν με τις μέλισσες. Και, δυστυχώς, δεν το κάνει. Η Πολιτεία δεν στηρίζει τους ανθρωπους αυτούς που κάθε χρόνο έχουν να αντιμετωπίσουν χίλια-δυο προβλήματα.

Φέτος είναι μια καλή χρονιά για τους μελισσοκόμους.
Ο φετινός χειμώνας είχε καλές βροχές, γεγονός καθοριστικό για την ευδαιμονία των μελισσών.
Έπειτα από δύσκολες χρονιές έρχεται μία κσλή χρονιά.
Αλλά ειδικά με την κλιματική αλλαγή να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη γη, η Πολιτεία και ο κόσμος όλος θα πρέπει να στηρίξουν και να προστατέψουν και τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους.

Ο Γιώργος ο Σταυριανός από παιδάκι μέσα στις μελισσες και την Σιφνέικη γη παροτρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την μελισσοκομία, όχι βέβαια ως μόνη ασχολία, στη Σίφνο δεν μπορεί κάποιος να ζήσει μόνο ως Μελισσοκόμος αφού τρύγος γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο σε θυμάρι ως επί το πλείστον και μερικές καλές χρονιές παίρνουν και λίγο ανθόμελο.

Πράγματι στο μέλι της Σίφνου δεν μετράει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

Ας πάρουμε μια μικρή γεύση από τον σημερινό τρύγο στο παρακάτω βίντεο:

Και κάποιες ακόμη φωτογραφίες:

Advertisements