Η μεγάλη ψαριά έγινε το Σάββατο και όπως ήταν αναμενόμενο μόλις οι ψαράδες έβγαλαν στη στεριά τα τεράστια καλαμάρια, βγήκαν τα κινητά για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες στην ακτή Μπούρος Άγαλμα στην Κάρυστο, δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους μόλις είδαν τα καλαμάρια των 15 κιλών, ενώ εύλογα άρχισαν να διαφωνούν για το είδος, αν δηλαδή πρόκειται για καλαμάρια ή για θράψαλα, όπου τελικά όπως θα διαβάσετε στο τέλος της δημοσίευσης δεν είναι τίποτα από τα δύο αλλά για λεσεψιανούς μετανάστες (όπου έχουν εισβάλει στη μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ), τα λεγόμενα ρομβοκαλάμαρα!

«Πιάσαμε δυο καλαμάρια το καθένα 15 κιλών με τα χέρια στην επιφάνεια και πολύ κοντά στην Ακτή Μπούρος Άγαλμα, 5 άτομα βούτηξαν μέσα και αλλά πέντε έξω, αυτοί που ήταν μέσα τα έσπρωχναν προς τα έξω και αυτοί που ήταν έξω τα έπιασαν με τα χέρια αφού τα είχαν βγάλει ως έξω στην άμμο», δήλωσαν χαρακτηριστικά στο evima.gr οι τυχεροί ψαράδες.

Τελικά είναι καλαμάρι ή θράψαλο;

Πολλοί θα μπερδέψουν το συγκεκριμένο μαλάκιο με θράψαλο λόγω του μεγέθους, άλλοι με το καλαμάρι, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν λεσεψιανό μετανάστη.

Λέγονται ρομβοκαλάμαρα, ανήκει στο είδος Thysanoteuthis rhombus, (diamond squid, Ρομβοκαλάμαρο)

Περιγραφή, χαρακτηριστικά, εμφάνιση:
Είναι ένα μεγάλο και μυώδες καλαμάρι με μέσο όρο βάρους τα 20 κιλά. Ο μανδύας του μπορεί να φτάσει μήκος το ένα μέτρο και το μέγιστο βάρος τα 30 kg.
Πήρε το όνομα του από τα μεγάλα, ημιδιαφανή, τριγωνικά του πτερύγια που καλύπτουν όλο τον μανδύα και σχηματίζουν ένα ρόμβο με ίσιες αποστάσεις μήκους – πλάτους.
Έχει σχετικά μικρούς περιστοματικούς βραχίονες με δύο σειρές μικρών και πυκνά διαταγμένων βεντουζών οι χιτινώδεις δακτύλιοι των οποίων φέρουν αιχμηρά δόντια σε όλη την περίμετρο τους. Οι βραχίονες του ζεύγους ΙΙΙ έχουν αισθητά μεγαλύτερο μήκος και φέρουν μια μεγάλη μεμβράνη.

Οι συλληπτήριοι βραχίονες είναι λεπτοί, µε 4 σειρές βεντουζών στο ακραίο τμήμα τους και 2 σειρές σε διάταξη ζιγκ-ζάγκ μέχρι το µέσο του μίσχου.
Δεν έχει φωτοφόρες.

Γεωγραφική εξάπλωση-βιότοπος:
Είναι ένα ωκεάνιο είδος που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο (κοσμοπολίτικο) και ζει σε τροπικά έως υποτροπικά νερά αλλά και εύκρατες περιοχές όπου υπάρχουν ρεύματα με θερμά νερά (π.χ. ρεύμα Tsushima, στην Ιαπωνία και Golf stream στον Ατλαντικό). Το συναντάμε στον Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό ωκεανό, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.

Βιολογία, αναπαραγωγή -διάρκεια ζωής:
Παρουσιάζει ημερήσια κατακόρυφη μετανάστευση. Τη νύχτα βρίσκεται στα επιφανειακά νερά ενώ την ημέρα κατεβαίνει σε βάθη μέσων υδάτων (μεσόνερα), ωστόσο, η κατακόρυφη κατανομή βάθους μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, τα δείγματα Okinawa εμφανίζονται μεταξύ 300 και 650 μ την ημέρα και 0-150 μέτρα τη νύχτα, ενώ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας παρατηρείται μεταξύ 75-100 μ την ημέρα και 0-50 μ τη νύχτα.

Είναι δεινός και καλός κολυμβητής και πολλές φορές πετά έξω από τη θάλασσα και προσνηώνεται ακούσια πάνω στα καταστρώματα των πλοίων. Το είδος αυτό έχει παρατηρηθεί πως ταξιδεύει σε ζευγάρια πράγμα ασυνήθιστα για τα κεφαλόποδα.

Η ωοτοκία εμφανίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους σε τροπικά νερά με κορύφωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται από τις συχνά παρατηρούμενες μεγάλες και ελεύθερα επιπλέουσες κάτω ή στην επιφάνεια του ωκεανού, ζελατινοειδείς κυλινδρικές μάζες αυγών. Κάθε μάζα αυγών περιέχει 24.100 έως 43.800 αυγά και μοιάζει με λουκάνικα το μήκος της οποίας μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα με πλάτος 20 εκατοστά.

Αποτελεί δε τη μεγαλύτερη μάζα αυγών που κάνει οποιοδήποτε άλλο καλαμάρι. Η εμβρυϊκή ανάπτυξη από την πρώιμη διαφοροποίηση έως την εκκόλαψη διαρκεί 2 – 3 μέρες στους 28° C, τα δε έμβρυα κοντά στην επώαση έχουν μεγάλους αριθμούς χρωματοφόρων που όταν μεγαλώσουν χάνονται. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί περί τα 2 έτη.

Η Αλιεία του
Το είδος αλιεύεται συστηματικά στις θάλασσες της Ιαπωνίας και της Οκινάουα όπου σε ορισμένες περιόδους του έτους είναι ένα είδος με μεγάλη εμπορική αξία και αντιστοιχεί στο 90% των ετήσιων αλιευμάτων της Ιαπωνίας.
Συνήθως αλιεύεται με δίχτυα κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον Ιούλιο έως τον Απρίλιο.

Στοιχεία: Ηρακλής Καλογεράκης

Πηγή: www.boatfishing.gr

Advertisements