Η απόκτηση του «Rosella” από την AEGEAN SEA LINES είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που σιγά-σιγά φεύγει.

Το πλοίο της VIKING LINE είναι ένα πλοίο που θαυμάζαμε για χρόνια σε φωτογραφίες και φανταζόμασταν να το βλέπαμε κάποτε από κοντά.
Τελικά τον Ιανουάριο του 2023 το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά για να δρομολογηθεί στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων τους επόμενους μήνες.
Το πλοίο θα ταξιδέψει στα ελληνικά νερά μάλλον με το όνομα «ΑΝΕΜΟΣ».

Το «ΑΝΕΜΟΣ» αναμένεται να είναι το όγδοο πλοίο της VIKING LINE που θα ταξιδέψει για ελληνική εταιρεία σε ακτοπλοϊκή γραμμή του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Το πρώτο πλοίο της VIKING LINE που ταξίδεψε στα ελληνικά νερά πρέπει να ήταν το “APOLLO”, ναυπήγησης του 1964, που πρωτοδρομολογήθηκε στα ελληνικά νερά το 1978 με το όνομα «ΑΙΝΟΣ» σε γραμμές της Κεφαλονιάς και στη συνέχεια από Ραφήνα για Σύρο-Πάρο. Το πλοίο ανήκε σε πολυμετοχική εταιρεία με τους αδελφούς Στρίντζη να έχουν το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών. Στη συνέχεια το πλοίο συνέβαλλε τα μέγιστα στην εδραίωση της γραμμής από Κυλλήνη για τον Πόρο της Κεφαλονιάς. Το 1989 ήρθε στον Σαρωνικό όπου ταξίδεψε διαδοχικά με τα ονόματα «ΝΕΡΑΪΔΑ», «ΥΔΡΑ» και «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ».


Το δεύτερο πλοίο ήρθε πολύ κοντά στο πρώτο. Ήταν το «KAPELLA”, ναυπήγησης του 1967, το οποίο κατέπλευσε στην Ελλάδα το 1979 με το όνομα «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» για την Ναυτιλιακή Εταιρεία Χίου. Το πλοίο πρωτοδρομολογήθηκε από το λιμάνι της Ραφήνας για τον Λιμένα Μεστών Χίου διατηρώντας αρχικά την κόκκινη φορεσιά της VIKING LINE, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία. Το πλοίο ταξίδεψε μέχρι το 1995-1996 όταν παροπλίστηκε, αρχικά, στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια στο Νέο Ικόνιο Περάματος.

Φωτογραφία Albert Novelli

Το τρίτο πλοίο ήταν ο ηρωϊκός «ΑΛΚΑΙΟΣ» που κατέπλευσε στην Ελλάδα το 1981 για την Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου. Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1970 με το όνομα «MARELLA”. Το «ΑΛΚΑΙΟΣ» ταξίδεψε αρχικά στη γραμμή των Δωδεκανήσων και αμέσως μετά δρομολογήθηκε για Χίο-Μυτιλήνη. Από το 1995 ανέλαβε την άγονη γραμμή από τη Ραφήνα για το Βόρειο Αιγαίο διαδεχόμενο το πρώην ομόσταυλο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ». Το πλοίο παρέμεινε στη γραμμή μέχρι το 2002.


Το τέταρτο πλοίο με τη σειρά ναυπήγησης και όχι με τη σειρά με την οποία κατέπλευσαν στην Ελλάδα ήταν ένα πολύ αγαπημένο πλοίο που σχετικά πρόσφατα έφυγε για σκραπ. Ήταν το “VIKING 3”, ναυπήγησης του 1972. Ήταν ένα από τα εννέα θρυλικά αδελφά πλοία που ναυπηγήθηκαν στα φημισμένα ναυπηγεία Papenburg-Ems της Γερμανίας. Στην Ελλάδα κατέπλευσε το 2007 για να ταξιδέψει ως “IONIAN SPIRIT” για την Agoudimos Lines. To καλοκαίρι του 2021 ταξίδεψε για τελευταία φορά από το Μπάρι της Ιταλίας για τον Αυλώνα της Αλβανίας με το όνομα “ST DAMIAN”.


To πέμπτο πλοίο είναι και αυτό ένα από τα θρυλικά αδελφά πλοία των ναυπηγείων Papenburg. Πρόκειται για το «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ», ναυπήγησης του 1972 με το όνομα “VIKING 4”. Το «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ» κατέπλευσε στην Ελλάδα το 1990 για να γράψει μία τεράστια ιστορία στην γραμμή της Παροναξίας και στη συνέχεια της Σάμου-Ικαρίας.


Το έκτο πλοίο είχε ένα βραχύβιο πέρασμα από την ελληνική ακτοπλοΐα. Πρόκειται για το “AURELLA”, ναυπήγησης 1973, το οποίο κατέφτασε στην Ελλάδα το 1998 για την ΕΛΜΕΣ για να ταξιδέψει με το όνομα «ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΙ» στην κλασική γραμμή από Πάτρα για Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα-Μπρίντεζι.Ταξίδεψε μόνο μία σεζόν για την ΕΛΜΕΣ και στη συνέχεια ναυλώθηκε στο εξωτερικό μέχρι που πουλήθηκε στον Καναδά, όπου ταξιδεύει με το όνομα «C.T.M.A. VACANCIER».


Το έβδομο πλοίο είναι το «TURELLA”, ναυπήγησης του 1979

. Είναι αδελφό πλοίο με το “ROSELLA”. Το «TURELLA” αποκτήθηκε το 2017 από την VENTOURIS FERRIES και ταξιδεύει με το όνομα RIGEL III στην χρυσοφόρα γραμμή από το Δυρράχιο της Αλβανίας για το Μπάρι της Ιταλίας.


Το όγδοο πλοίο είναι το “ROSELLA”, το οποίο αναμένουμε με μεγάλη χαρά.
Τα οκτώ αυτά πλοία άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ελληνική ακτοπλοΐα.
Ευχόμαστε τα καλύτερα για το “ROSELLA” που θα ταξιδέψει στο Αιγαίο με το όνομα «ΑΝΕΜΟΣ».
Καλά ταξίδια στο πλοίο της AEGEAN SEA LINES.

Advertisements