Tην Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαδικασιών του έργου «Επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου», συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Βρούτση για την πορεία των διαδικασιών του ανωτέρω έργου, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπογραφεί και το τελικό πρακτικό Ελέγχου Δικαιολογητικών Προσωρινού Αναδόχου (Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε.). Εν συνεχεία, η σύμβαση θα αποσταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Το Αντικείμενο της σύμβασης θα περιλαμβάνει: Επέκταση του διαδρόμου (Runway) προς νότο κατά 300μ., ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό μήκος 1.199μ. και 30μ. πλάτος. Επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 6.000 τμ. (80μ. βόρεια και 40μ. νότια). Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου πεδίου ελιγμών (διαδρόμου, τροχιοδρόμου, δαπέδου). Διαπλάτυνση του υφιστάμενου

τροχιοδρόμου από 15μ. σε 18μ. και διαμόρφωση εκατέρωθεν ερεισμάτων πλάτους 3,50μ. (Taxiway 2). Κατασκευή δύο νέων συνδετήριων τροχιοδρόμων, ενός βόρεια και ενός νότια του υφιστάμενου τροχιοδρόμου, πλάτους 18μ. με εκατέρωθεν ερείσματα πλάτους 3,50μ. (Taxiways 1 & 3). Κατασκευή πέλματος στροφής (turn pad) για την αναστροφή των αεροσκαφών μετά το πέρας του επεκτεινόμενου τμήματος του διαδρόμου. Κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού του αεροδρομίου, μήκους 3 χλμ. περίπου και πλάτους 5μ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γιάννης Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, ενημερώθηκα ενδελεχώς από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την πορεία των διαδικασιών της επέκτασης του αεροδρομίου της Νάξου» συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. Ενός έργου που θα συμβάλλει καίρια, ώστε να αποκτήσει το νησί μας ένα αναβαθμισμένο και πιο λειτουργικό αεροδρόμιο, ικανό να εξυπηρετεί μεγαλύτερα αεροσκάφη. Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αναμφίβολα θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει τις υπάρχουσες υποδομές του αεροδρομίου της Νάξου και η οποία αναμφίβολα θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και βέλτιστη υποδοχή και εξυπηρέτηση αεροσκαφών και επιβατών στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ιδίως κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ο τουριστικός τομέας αποτελεί αναμφίβολα μια από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες του νησιού της Νάξου και με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, αναμένεται να αναβαθμισθεί η συνδεσιμότητα του νησιού με την ηπειρωτική χώρα αλλά και με το εξωτερικό. Γεγονός, που θα συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού της Νάξου και στην αλληλένδετη ενίσχυση του εισοδήματος και της απασχόλησης στην περιοχή. Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τις μεγάλες προσπάθειες και τη διαρκή στήριξή του, για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού για τη Νάξο έργου».

Advertisements