Το τραγούδι «Γενέθλια» έγιναν ίσως ευρύτερα γνωστά μέσα από την ερμηνεία του Νότη Σφακιανάκη.

Είναι κατά την άποψη μας ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα, τουλάχιστον των τελευταίων ετών.

Το τραγούδι όμως είναι δημιούργημα του Κρητικού τραγουδοποιού Στέλιου Μπικάκη ο οποίος και το πρωτοτραγούδησε στο δίσκο “φυγή” το 2001 και μάλιστα γράφτηκε μετά από μία πονεμένη αληθινή ιστορία που ίσως λίγοι γνωρίζουν,πως πρόκειται για μια κραυγή,για ένα μοιρολόι συναισθημάτων προσωπικής ιστορίας του στιχουργού και ερμηνευτή.

Ο Στέλιος ο Μπικάκης σε συνέντευξη του στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» θα αποκαλύψει την ιστορία του τραγουδιού:

«Την περίοδο που κυκλοφορούσε ο δίσκος μου Νυχτέρια, και πήγαινε πάρα πολύ καλά, αρρωσταίνει το παιδί που είχαμε αποκτήσει, ένα αγοράκι, από μια σπάνια αρρώστια. Ένα παιδί στο εκατομμύριο μπορεί να χτυπηθεί απ’ αυτήν την αρρώστια. Το χάσαμε. Ενάμιση χρόνο περάσαμε μια περίοδο πολύ δύσκολη με την γυναίκα μου την Αμαλία.

Σ’ αυτήν την δύσκολη φάση της ζωής μου, αποτυπώνω στο χαρτί εκείνα που είχα μέσα μου. Γράφω σε στίχους τα συναισθήματα μου. Δεν τους ολοκληρώνω σε τραγούδι.

Μετά από κάποιο διάστημα, τυχαίνει να πεθάνει κι ο πατέρας μου, τότε συμπληρώνω και ολοκληρώνω σε τραγούδι τους στίχους.

Το 2000 το έβαλα στον δίσκο. Έτσι γεννήθηκαν τα “Γενέθλια” που αγαπήθηκαν τόσο πολύ κι ας μιλούν για θάνατο. Είναι στίχοι βγαλμένοι απ’ την ψυχή μου κι ας βρέθηκαν και τότε κάποιοι να με κατηγορήσουν στεκόμενοι σε μια λέξη μόνο, στην λέξη πουτ@@@. Αρέσει σε όλους. Στα νέα παιδιά, σε μεγαλύτερους, σε γιαγιάδες που αυτό με συγκινεί περισσότερο».

Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσουμε το τραγούδι από τον ίδιο, ένα βίντεο που ντύσαμε με εικόνες από την μουντή και ήρεμη χειμωνιάτικη Σίφνο και συγκεκριμένα από το φανάρι των Καμαρών.

Απολαύστε το:

Advertisements