Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές, καθώς εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο άνδρες πακιστανικής καταγωγής -ηλικίας 27 και 29 ετών- που μέσω εφαρμογών σχεδίαζαν τις δράσεις τους. Στόχος τους ήταν ένα εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργεί ως συναγωγή.

Ο εγκέφαλος του δικτύου φέρεται να βρίσκεται στο εξωτερικό. Παράλληλα οι δύο άνδρες φέρεται να συζητούσαν και για άλλους στόχους-πρόσωπα χωρίς να τους προσωποποιούν. Σε όλες μάλιστα τις συζητήσεις, ρωτούσαν για τα χρήματα που θα πάρουν, ως εκ τούτου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι άνδρες ήταν επαγγελματίες δολοφόνοι και δεν είχαν ιδεολογικά κίνητρα.

Οι δύο άνδρες πριν από ενάμιση μήνα εντοπίστηκαν χωρίς χαρτιά και συνελήφθησαν. Τότε, είχαν κατασχεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής εντός του οποίου βρίσκονταν όλες οι επικοινωνίες και ένα βίντεο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες ζητούσαν το ποσό των 10.000-15.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο εγκέφαλος είναι άνδρας πακιστανικής καταγωγής που ζει στο Ιράν, ενώ τον ήξεραν από το παρελθόν.

Την Παρασκευή στον ανακριτή
Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

H επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Πηγή: www.ethnos.gr

Advertisements