Ημέρα βουλευτικών εκλογών σήμερα με το αποτέλεσμα των εκλογών να αναμένεται με αγωνία παρόλο που σε λίγες εβδομάδες, μάλλον, θα επιστρέψουμε ξανά στις κάλπες.

Ας επιστρέψουμε σχεδόν πενήντα χρόνια πριν.
Βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1974, οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων της.
Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974 εμφανίζεται για πρώτη φορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Πενήντα χρόνια μετά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό με τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους.
Το 1974 υπήρχε Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, η οποία στις βουλευτικές εκλογές είχε πάρει την δεύτερη θέση στη Σίφνο και συνολικά στις Κυκλάδες εξέλεξε δύο βουλευτές, τον Γεώργιο Β. Μαγκάκη και τον Νίκο Αλαβάνο.
Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει τρεις βουλευτές, τον Ευάγγελο Ανερούση, τον Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη και τον Αναστάσιο Λεβίδη.
Στην «Σιφναϊκή Φωνή» του Νοεμβρίου του 1974 (τεύχος: 119), το 1ο Φι γράφει, μεταξύ άλλων, σε ένα κείμενό του με τίτλο «Παλιές εκλογές στη Σίφνο».
«Μια μεσόκοπη Σιφνιά, απ’ την Κουτσούλα τ’ Αρτεμώνα, πάει στο τμήμα να ψηφίσει. Περνά απ’ τον δικαστικό αντιπρόσωπο, δίνει το βιβλιάριο και την ταυτότητά της, παίρνει τα ψηφοδέλτια και το φάκελο και μπαίνει στο παραβάν.
Βάζει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο, τον κολλά και γυρεύει την κάλπη μέσα στο παραβάν για να τον ρίξει μέσα. Γυρίζει αποδώ, γυρίζει αποκεί, δεν βλέπει τίποτα και χωρίς να χάσει καιρό γονατίζει, βρίσκει μια χαραμάδα στα σανίδια και ρίχνει μέσα το φάκελλο!
Όταν βγαίνει και πάει στον δικαστικό αντιπρόσωπο εκείνος της λέει:
«Ρίξε τώρα τον φάκελλο στην κάλπη».
Έχει γούστο, απαντά εκείνη, να μου πεις πως δεν τον έδιξα. Έλα να σου δείξω τη χαραμάδα!!!

Advertisements