Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πλέον ολόκληρο το νησί της Ρόδου, μετά από εννέα ημέρες μάχης με τις φλόγες, που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε πολλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής συνεχίζονται αδιάκοπα για ένατο 24ωρο.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να εστιάζεται στην περιοχή των χωριών της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου. Οι άνεμοι είχαν εξασθενίσει το πρωί, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Αγώνας για να σωθούν τα ελαφάκια της Ρόδου
Αγώνας για να σωθούν τα ελαφάκια της Ρόδου
Αργά χθες το βράδυ, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Κέρκυρα
Οσον αφορά την Κέρκυρα, υπήρξαν τις τελευταίες ώρες πολλαπλές αναζωπυρώσεις με τα μέτωπα της φωτιάς να εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού.

Πυρκαγιά στην Κέρκυρα: Οι νέοι αρνήθηκαν να φύγουν και έμειναν πίσω για να σώσουν το χωριό
Πυρκαγιά στην Κέρκυρα: Οι νέοι αρνήθηκαν να φύγουν και έμειναν πίσω για να σώσουν το χωριό
Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου, δημιουργήθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις καθοδηγώντας το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους των περιοχών Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απραός και Καλαμάκι να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

kathimerini.gr

 

Advertisements