Να διακομιστούν στην Αθήνα χρειάζονται συχνά μικροί ασθενείς που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας στα νησιά. Η περίπτωση παιδιού με οξεία σκωληκοειδίτιδα που δεν ήταν δυνατόν να χειρουργηθεί στη Σύρο τον Δεκαπενταύγουστο και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, αναδεικνύει την απουσία παιδοχειρουργού στις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιατρικά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από γενικούς χειρουργούς να απαιτούν αεροδιακομιδή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το παιδί που βρισκόταν στην Τήνο εμφάνισε συμπτωματολογία με κοιλιακό πόνο που παρέπεμπε σε σκωληκοειδίτιδα τον Δεκαπενταύγουστο. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Τήνου έδωσαν εντολή διακομιδής του παιδιού στο νοσοκομείο Σύρου, μετά από επικοινωνία που είχαν με τον παιδίατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο οποίος και αποδέχθηκε το περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Σύρου είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες.

 

«Το παιδί διεγνώσθη με οξεία σκωληκοειδίτιδα και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Το νοσοκομείο της Σύρου αδυνατούσε και με αεροδιακομιδή κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η διαχρονική έλλειψη στα νησιά λειτουργίας παιδοχειρουργικού τμήματος. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Έτσι ένα παιδί για να χειρουργηθεί πρέπει να έρθει Αθήνα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, πράγματι στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Η αντιμετώπιση ενός παιδιατρικού περιστατικού που χρειάζεται χειρουργείο, αποφασίζεται αναλόγως πόσο επείγον είναι το περιστατικό, την ηλικία του παιδιού αλλά και την αξιολόγηση από γενικό χειρουργό και αναισθησιολόγο. Για παράδειγμα, ένας γενικός χειρουργός μπορεί να ζητήσει διακομιδή ενός πολύ μικρού παιδιού, καθώς ο ίδιος πιθανόν δεν έχει την εμπειρία. Αντίστοιχα, ένας αναισθησιολόγος μπορεί να κρίνει ότι η αναισθησία πρέπει να χορηγηθεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο. Έτσι, αρκετά παιδιά χρειάζονται διακομιδή στην Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει χειρουργικές επεμβάσεις στα νησιά, για παράδειγμα σκωληκοειδίτιδας, αμυγδαλών κ.ά.

Πηγή: https://cyclades24.gr

Advertisements