Όπως είχαμε αποκλειστικά πει πριν από αρκετό καιρό στις 1 Ιουλίου :http://kaipoutheos.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html?m=1
Τα δρομολόγια δεν άλλαξαν.
Διαβάστε την σημερινή κοινη επιστολή.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΠΕ ΜΗΛΟΥ Κ. ΝΙΚΟΥ ΒΕΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΜΗΛΟΥ Κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΔΑΜΟΥΛΑΚΗ, ΣΙΦΝΟΥ Κ. ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗ, ΣΕΡΙΦΟΥ Κ. ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΚΑΙ ΚΙΜΩΛΟΥ Κ. ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΤΟΥΡΗ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Φτάνει πια η κοροϊδία με τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια! Δεν πάει άλλο!!!

Προς:
Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
​Υπόψη Γενικου Γραμματέα κ. Χαράλαμπου Καλαματιανού
​​Κοινοποίηση:
– Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
– Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό
– Διευθυντή Γ.Γ. κ. Σαπουνά
– Βουλευτές Νόμου Κυκλάδων

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα του ΥΠΑΝΠ,

Με ιδιαίτερη έκπληξη αλλά ταυτόχρονα και αγανάκτηση, δεχθήκαμε τηλεφωνική πρόσκληση από το γραφείο σας, με την οποία μας ζητήθηκε να παρευρεθούμε στο Υπουργειο  στις 10 Ιουλίου και ώρα 11.00, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.
Πράγματι μείναμε έκπληκτοι, γιατί μπορεί να μην έχουμε συζητήσει προσωπικά με εσάς γι’ αυτό το φλέγον θέμα που ταλανίζει τα νησιά μας το τελευταίο 8μηνο, αλλά θεωρούμε ότι στο Υπουργείο υπάρχει μία συνέχεια, συνεπώς οφείλατε να έχετε ενημερωθεί για τις απόψεις-προτάσεις μας από τον προκάτοχό σας αλλά και από τους συνεργάτες σας, μιας και τις έχουμε καταθέσει πολλάκις.
Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε (αν δεν έχετε ήδη ενημερωθεί) για τα εξής:
– Το Νοέμβριο του 2016 ενημερωθήκαμε ότι τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια άλλαξαν και πράγματι μείναμε έκπληκτοι από τα νέα δρομολόγια, τα οποία είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο σας ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ!!! Δρομολόγια τα οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετούσαν τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων αλλά τουναντίον δημιουργούσαν μία απίστευτη ταλαιπωρία τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των νησιών μας.
Αμέσως ζητήσαμε την πραγματοποίηση συνάντησης στο Υπουργείο, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2016 παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σαντορινιού, του Περιφερειάρχη μας κ. Χατζημάρκου, υμών (το Δήμαρχο Σίφνου εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεροντής) και του Δημάρχου Κύθνου Σταμάτη Γαρδέρη. Στη συνάντηση αυτή αναφέραμε τις δραματικές συνέπειες που είχε για τα νησιά μας η αλλαγή των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων και ζητήσαμε επιτακτικά την επαναφορά τους στην πρότερη κατάσταση.
Ο κ. Σαντορινιός δεσμεύτηκε να προχωρήσει, σύμφωνα με τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από εμάς, προς την κατεύθυνση της επαναφοράς των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων  στην πρότερη κατάσταση.
Μάλιστα η χρονική διάρκεια της αλλαγής των δρομολογίων υπολογίζονταν εντός του Μαρτίου του 2017. Αυτή η ημερομηνία επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί μας το Μάρτιο του 2017 από το Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαο Συρμαλένιο, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σαντορινιό, μας επιβεβαίωσε αυτή την πρόβλεψη από τον Αναπληρωτή Υπουργό.
Στο μεσοδιάστημα προέκυψε μία σημαντική πρωτοβουλία από τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε τις προτάσεις όλων των Δημάρχων σχετικά με τη βελτίωση-ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών μας. Αυτές τις προτάσεις σας τις έχουμε ήδη καταθέσει.
– Για το ίδιο θέμα το συλλογικό μας όργανο, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις έλαβε σχετικές αποφάσεις ζητώντας από το Υπουργείο σας το αυτονόητο. Μάλιστα, εκτός από τις διαμαρτυρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρχαν, σχετικά με τα νέα δρομολόγια, έντονες διαμαρτυρίες και από τα περισσότερα Κυκλαδονήσια, από συλλόγους και φορείς των νησιών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων κα.
– Πέρασε ο Μάρτιος του 2017 και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, βλέποντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία αλλαγή στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια από το Υπουργείο σας, επικοινωνήσαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σαντορινιό, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να επανέλθουν τα δρομολόγια στην πρότερη κατάσταση έπρεπε να συμφωνήσει, «άκουσον-άκουσον» η μειοδότρια ακτοπλοϊκή εταιρεία (στην προκειμένη περίπτωση η Hellenic Sea Ways) αλλά και το ελεγκτικό συνέδριο και μας μετέθεσε την αλλαγή των δρομολογίων γύρω στο Μάιο του 2017.
– Ξαφνικά, εμφανίστηκαν σε διάστημα 2 μηνών, δύο διαφορετικές προτάσεις όσον αφορά στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, στις οποίες μας ζητήθηκαν οι απόψεις μας μέσω του Επάρχου μας. Στη μεν 1η περίπτωση τα δρομολόγια ήταν πολύ καλά (ενημερωθήκαμε μετέπειτα από τον κ. Έπαρχο ότι δε συμφωνούσε η ακτοπλοϊκή εταιρεία!!!), στη δε 2η περίπτωση τα δρομολόγια ήταν κάπως ανεκτά-καλύτερα από τα υφιστάμενα δρομολόγια.
– Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού του ΥΠΑΝΠ κ. Κουρουμπλή στο νησί μας στις 25 Μαΐου, προς τιμήν της πολιούχου του νησιού μας Παναγιάς Χρυσοπηγής, μετά από ερώτημά μας, δημόσια δεσμεύτηκε ότι τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια θα αλλάξουν την 1η Ιουνίου. Στις 5 Ιουνίου, όταν είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το γραφείο του Υπουργού και ενημερωθήκαμε ότι τα δρομολόγια θα αλλάξουν έως τις 10 Ιουνίου, αναμένοντας από μέρα σε μέρα την έγκριση της τροποποίησης αυτών από το ελεγκτικό συνέδριο.
– Κατά την επίσκεψη του αρχικού του ΛΣ Αντιναύαρχου κ. Ράπτη στο νησί μας στις 8 Ιουνίου και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε παρουσία του με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σαντορινιό μας διαβεβαίωσε ότι τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια θα αλλάξουν εντός του μηνός Ιουνίου.
Επειδή, εως τις 10 Ιουλίου, τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια δεν έχουν υποστεί καμία μεταβολή και κατόπιν όλων των ανωτέρω, κρίνουμε ανώφελη την οποιαδήποτε σύσκεψη-συνάντηση στο Υπουργείο σας, πλέον ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επαναφορά αυτών των δρομολογίων στην πρότερη κατάσταση. Η ζημιά που έχουν υποστεί τα νησιά μας από τη μείωση των αφίξεων τουριστών από το νησί της Πάρου (ιδίως για το νησί της  Σερίφου και της Σίφνου) είναι μεγάλη, όπως πολύ μεγαλύτερη είναι και η ταλαιπωρία των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας, οι οποίοι για να διανύσουν τα λίγα μίλια που μας χωρίζουν από την πρωτεύουσα του νομού και έδρα όλων σχεδόν των υπηρεσιών, αναγκάζονται να ταξιδεύουν 8 και 10 ώρες!!!
Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση.

Για την ακρίβεια της κοινής αυτής επιστολής και εκ μέρους όλων όσους αναφέρονται σε αυτήν.
Ο Δήμαρχος Σίφνου
ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ

– Το αποτέλεσμα της συναντησης, στην οποια παρευρεθηκαν οι 4 απο τους 19 Δημάρχους!!!, ήταν η αποφαση του Υπουργείου της ΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ των ενδοκυκλαδικων δρομολογίων μεσουσης της καλοκαιρινής περιόδου, με την αιτιολογία οτι η ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Sea Ways έχει ήδη εκδόσει πολλά εισητηρια!!! αλλά η αλλαγή τους τον προσεχή Οκτώβριο!!!
Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

Advertisements