Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.6 C
Sifnos

ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ.

Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε με το ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκεκριμένα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και την υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης, Θεανώ Γεωργακοπούλου, πληροφορηθήκαμε για 8 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, που χρειάστηκαν νοσηλεία.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 3 κρούσματα στη βόρειο Ελλάδα, που αφορούν παιδιά Ρομά, ρουμανικής καταγωγής και 5 κρούσματα στην Αττική, (ορισμένα αλλά όχι όλα αφορούν επίσης παιδιά Ρομά), αλλά και έναν ενήλικο 26 χρονών.
Η κα Γεωργακοπούλου μας τόνισε τα εξής:
  • Όλα τα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.
  • Όλες οι περιπτώσεις αφορούν ανεμβολίαστα άτομα.
  • Αν και απαιτήθηκε νοσηλεία, δε συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή κανενός.
  • Eπειδή η περίοδος επώασης του ιού της ιλαράς είναι 12 ημέρες, είναι πολύ πιθανόν να καταγραφούν και άλλα κρούσματα σε άτομα του περιβάλλοντος των ασθενών.
  • Δήλωσε πως πιθανότατα υπάρχουν περιπτώσεις που ασθένησαν και άλλοι άνθρωποι αλλά επειδή τα συμπτώματά τους ήταν ελαφριά, δεν νοσηλεύτηκαν και δεν καταγράφηκαν.
Με την άνοδο του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα και δεδομένων των συνέπειών του στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες (36 θάνατοι), είναι πολύ πιθανό να δούμε περισσότερα ξεσπάσματα.
Ο παραπάνω πίνακας απεικονίζει τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια (η Ελλάδα κατέχει τη περίοπτη 8η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο  EBioMedicine. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των σκεπτικιστών ανέρχεται στο 25%.
Το 2009, σημειώθηκε επιδημία ιλαράς με τα αρχικά κρούσματα να καταγράφονται στη Βουλγαρία και κατόπιν σε Ελλάδα, FYROM, Τουρκία και Γερμανία. Σημειώθηκαν 24.000 κρούσματα και 24 θάνατοι (κανένας στην Ελλάδα). Πρόσφατα όμως είχαμε το θάνατο βρέφους 54 ημερών από κοκκύτη που αποδίδεται στη πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ένεκα της εμβολιοφοβίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2009 έως το 2012, τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη έχουν τετραπλασιαστεί. Δεν είναι τυχαίο το άρθρο του Kai Kupferschmidt στο Science με τίτλο »Europe’s Embarrassing Problem», αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των Ευρωπαίων.
Η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας είναι εξαιρετικά μεγάλος σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 95%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 79% από το 2000, εξαιτίας της συστηματικής χρήσης του εμβολίου.
Ξεσπάσματα ιλαράς στην Ελλάδα
Κατά την περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στοΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, 838 κρούσματα ιλαράς. Η ετήσια δηλούμενη επίπτωση κυμάνθηκε από 0,01 κρούσματα/100000 πληθυσμού ως 4,64/100000 πληθυσμού το έτος 2006, που συμπίπτει με την επιδημία ιλαράς.
Από τα 838 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου για την περίοδο 2004-2014, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 596 (71,1%). Από αυτά, 527 (88,4%) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 69 (11,6%) ήταν εμβολιασμένα κυρίως με μία δόση εμβολίου (91,3%), ενώ σε έξι (8,7%)περιστατικά αναφέρεται εμβολιασμός με δύο δόσεις εμβολίου.
Κατά την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν δυο επιδημίες ιλαράς εκ των οποίων η πρώτη το 2005-2006 που ήταν η πρώτη επιδημία εθνικής κλίμακας από το 1996. Η επιδημία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού ιλαράς στην Ελλάδα και ανέδειξε το ρόλο των πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι αθίγγανοι και οι μετανάστες. Η επιδημία ξεκίνησε σε πληθυσμό αθιγγάνων στη Βόρεια Ελλάδα και επεκτάθηκε σε άλλα τμήματα. Αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες αθιγγάνων, μετανάστες, καθώς και άτομα 15-29 ετών και 30-39 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπήρχαν επίνοσοι στην ιλαρά, καθώς ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Η δεύτερη επιδημία καταγράφηκε το 2010-2011. Αφετηρία της επιδημίας αποτέλεσαν κρούσματα Βουλγαρικής υπηκοότητας που εργάζονταν εποχικά στη χώρα μας και πιθανά σχετίζονταν με τη μεγάλη επιδημία ιλαράς στη Βουλγαρία. Η πλειοψηφία των ασθενών βουλγαρικής υπηκοότητας ήταν ανεμβολίαστα παιδιά κυρίως ηλικίας 1-4 ετών. Η επιδημία επεκτάθηκε σε άτομα Ελληνικής υπηκοότητας που ήταν Έλληνες αθίγγανοι, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα παιδιά κυρίως ηλικίας 1-4 ετών, και Έλληνες που δεν ανήκαν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα, στην πλειοψηφία τους ηλικίας >20 ετών ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Οι επιδημίες ιλαράς στη χώρα μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης ιδίως σε άτομα που ανήκουν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα, αλλά και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς σε επίνοσα παιδιά του γενικού πληθυσμού.
Κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα τη περίοδο 2012-17
2012: 2
2013: 3
2014: 1
2015: 1
2016: 0
2017 μέχρι το Μάιο 4
Για τους πρώτους 8 μήνες του 2017, έχουμε 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή περισσότερα απ’ ότι τη περίοδο 2012-16 (7 κρούσματα).
Την ίδια στιγμή, η διασπορά παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας μέσω των αντιεμβολιαστικών ομάδων, καλά κρατεί

Top επιλογές της εβδομάδας

Βαρύ πένθος στην ακτοπλοϊα μας.Έφυγε από τη ζωή ο μάστρο-Γιάννης ο Ζούρας.Βίντεο

Άλλο ένα άσχημο μαντάτο βύθισε στο πένθος το λιμάνι του Πειραιά, τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας. Ο μαστρο-Γιάννης ο Ζούρας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μέσα στο πλοίο που αγαπούσε, στο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στο λιμάνι του Πειραιά. Η μεγάλη καρδιά ...

Βαρύ πένθος στη Σίφνο.Έφυγε ο Νίκος ο Ατσόνιος(Μπαϊράμης)

Σήμερα μας ήρθε ένα πολύ κακό μαντάτο στη Σίφνο.Ο Νίκος ο Ατσόνιος, ο Μπαϊράμης έφυγε από την ζωήΟ άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε εργατικό ατύχημα.Στα πενήντα εννιά του χρόνια έσβησε τόσο αναπάντεχα μία θρυλική μορφή του Αρτεμώνα. Νοικοκύρης, μεγάλ...

Κλοπή στη Σίφνο και εξιχνίαση της από την Αστυνομία

Την 14-12-2024 από το Αστυνομικό Τμήμα Σίφνου εξιχνιάστηκε κλοπή και σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού ο οποίος μεσημεριανές ώρες της 11-12-2024 αφαίρεσε από κατοικία πορτοφόλι με χρηματικό ποσό. Τα χρήματα βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και...

To ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ της fast ferries σε πρόσδεση στη Σέριφο.Βίντεο

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024.Το «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» ανεβαίνει από Σαντορίνη για Νιο-Σίκινο-Φολέγανδρο-Σίφνο-Σέριφο-Πειραιά.Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Σερίφου.Ξεκινά η διαδικασία πρόσδεσης.Ο καπετάν Κυριάκος Μουζάκης δίνει τις εντολές.Το πλοίο γυρ...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ένα όμορφο στιγμιότυπο από το σημερινό ταξίδι του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» προς το λιμάνι του Πειραιά. Ο Νίκος ο Θεολόγος (Φλούδης)με τον γιό του τον Αντώνη από την Σίφνο με τον Σάκη τον Χαϊκάλη, τον λοστρόμο του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ».Εδώ και χρόνια οι ...
16,947ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
227ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,698ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img