Η πολυ ενδιαφέρουσα συνεντευξη του επαρχου στην κοινη γνώμη. Εμεις την βρηκαμε πριν λίγο στα www.mileikanea.gr και σας την παρουσιάζουμε.
Οι εντάξεις αλλά και οι υλοποιήσεις έργων στα νησιά, αποτέλεσαν το κύριο θέμα στο οποίο εστίασε το ενδιαφέρον του ο Έπαρχος Μήλου, Νίκος Βενάκης, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», καθώς υπερασπίστηκε των δράσεων και των υποστηρικτικών ενεργειών του Επαρχείου προς τα νησιά αρμοδιότητας του.
Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Μήλου, στην οποία έγινε αναφορά στον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους της Περιφέρειας θέματος που δημιουργήθηκε εξ αφορμής της εκτέλεσης έργου ασφαλτόστρωσης στο νησί, εντός της θερινής περιόδου, ο κ. Βενάκης, έδωσε απαντήσεις, όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για έργα που αφορούν σε άλλα νησιά του Επαρχείου, όπως η Σίφνος και η Σέριφος.
Σε ότι αφορά στο νησί της Μήλου, έγινε αναφορά από τον Δήμαρχο, Γεράσιμο Δαμουλάκη, για μη υποστηρικτική στάση της Περιφέρειας, με θέμα που προέκυψε από έργο αρμοδιότητας της, για το οποίο στοχοποιήθηκε ο Δήμος Μήλου. Καθώς πρόκειται για έργο σε νησί του Επαρχείου σας, αλλά και με την σημείωση ότι σε εσάς προσωπικά αποδόθηκαν εύσημα από τον Δήμαρχο, σαν αρμόδια αρχή σε ποιο βαθμό αναλάβατε τις αναλογούσες ευθύνες;
Ν. Β.: «Με τον Δήμαρχο έχουμε μία άψογη συνεργασία και τα εύσημα που μου απέδωσε ήταν γιατί όταν πήγα στο νησί της Μήλου βρήκα ένα οδικό δίκτυο σε κακό χάλι. Αμέσως προσπάθησα να κάνω τις ενέργειες που έπρεπε ώστε να το βελτιώσουμε. Το δημοπρατήσαμε, αλλά οι εργολάβοι έχουν κάποιο χρόνο για να ξεκινήσουν τα έργα. Παρά τις πιέσεις μας, καθώς πίεζαν συνέχεια οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Επαρχείου, με αποτέλεσμα να μας βρει ο Ιούνιος και να ρίχνουμε ασφαλτικά. Αυτό όντως ήτανε ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στο νησί, όμως τόσο εγώ όσο και οι μηχανικοί της Περιφέρειας ήμασταν συνεχώς πάνω από το έργο. Ουδέποτε είπαμε ότι τα έργα τα εκτελεί ο Δήμος. Ο κόσμος γνώριζε από καιρό ότι τα έργα τα εκτελεί η Περιφέρεια».
Από αρκετούς Δημάρχους έχει ειπωθεί επανειλημμένως ότι ενώ πολλά έργα έχουν ωριμότητα, παρ’ όλα αυτά καθυστερεί η ένταξη τους χωρίς σαφή αιτιολογία από την πλευρά της Περιφέρειας. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ν. Β.: «Όποιος Δήμαρχος έχει δώσει έργο έτοιμο για ένταξη και βέβαια αρκεί να υπάρχει αντίστοιχο μέτρο, το έργο εντάσσεται αμέσως. Δυστυχώς όλοι οι Δήμαρχοι νομίζουν ότι τα έργα τους είναι ώριμα και όταν έρθει η ώρα να εξεταστούν για να πάνε για ένταξη βρίσκονται χιλιάδες ελλείψεις. Παράδειγμα η αποχέτευση των κεντρικών οικισμών της Σίφνου, το λιμάνι της Σίφνου, για τα οποία παιδευόμαστε μήνες για να τα ολοκληρώσουμε να είναι έτοιμα προς ένταξη. Μάλιστα όσον αφορά στην αποχέτευση της Σίφνου, κάποιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας έκαναν πρωτοχρονιά μέσα στα γραφεία τους για να προλάβουν αυτό το έργο».
Η αναφορά στη Σίφνο παραπέμπει και στο νέο δεδομένο που έχει προκύψει και αφορά στην απορριπτική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας για μία κατάτμηση έργου από τον Δήμο της Σίφνου. Είστε ενήμερος;
Ν. Β.: «Είμαι, από τον ίδιο τον Δήμαρχο Σίφνου, ο οποίος προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί. Μου αρέσει να λέω την αλήθεια, γιατί αν πω ψέματα θα παρεξηγηθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και είναι και άδικο. Ο Δήμαρχος, κατά ομολογία των υπηρεσιών της Περιφέρειας στη Σύρο, κάνει κατατμίσεις στα έργα και κάνει απευθείας αναθέσεις. Το έχουν προειδοποιήσεις και μέσω εμού αλλά και εγγράφως, να σταματήσει τις κατατμίσεις και τις απευθείας αναθέσεις. Δυστυχώς όμως, οπότε ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας δηλώνει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει».
Πώς ο υπάλληλος της Περιφέρειας μπορεί να λάβει μία τέτοια απόφαση όταν έχει προηγηθεί η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;
Ν. Β.: «Η μία εκ των τριών κατατμημένων μελετών έχει εγκριθεί και οι άλλες εγκρίθηκαν με την παρέλευση ενός μηνός, χωρίς να ελεγχθούν. Κατά τα λεγόμενα των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, αυτό δεν σημαίνει ότι και τεχνικά είναι σωστά, γιατί, όπως έχω καταλάβει, ο ελεγκτής κοιτάει τη νομιμότητα της λήψης της απόφασης».
Όταν η ανώτερη ελεγκτική αρχή δίνει την έγκριση της πως η κατώτερη αρχή την απορρίπτει;
Ν. Β.: «Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι εμπειρότατος. Για να μην βάζει την υπογραφή του πάει να πει ότι είναι κάτι σοβαρό. Και όταν έχει προειδοποιήσει: «σταμάτα τις κατατμήσεις έργων», τι να κάνει κι αυτός;».
Ποιά έργα για τα νησιά του Επαρχείου σας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναμονή;
Ν. Β.: «Ετοιμάζουμε προγραμματική σύμβαση για την μελέτη του σφαγείου, άλλη μελέτη για ασφαλτικά στη Μήλο, θα δημοπρατήσουμε την αποχέτευση και τον βιολογικό των κεντρικών οικισμών της Σίφνου, προχωρά το λιμάνι, έχουμε δημοπρατήσει, πριν λίγες ημέρες, τα έργα στο οδικό δίκτυο της Σίφνου και το Γυμνάσιο της Σερίφου, που είχε πάθει τεράστια καταστροφή και προχωράμε τις μελέτες ειδικά για οδοποιία».
Το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί μία αντίδραση, τόσο από την πλευρά της περιφερειακής μειοψηφίας μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας όσο και από την πλευρά πολλών Δημάρχων, όσον αφορά στην συμπεριφορά της περιφερειακής αρχής, που μπορεί εσάς προσωπικά να μην σας αγγίζει, λόγω της στάσης που έχετε επιδείξει όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην αυτοδιοίκηση, όμως είστε μέλος της.
Ν. Β.: «Εγώ βλέπω μία περιφερειακή αρχή που συνεχώς δημοπρατεί και υλοποιεί έργα σε όλα τα νησιά και από την άλλη μεριά βρήκαμε εγκαταλελειμμένα νησιά. Ο Περιφερειάρχης, πριν από δύο χρόνια, μου είχε πει ότι οι Κυκλάδες είναι τόσο χάλια σαν να μην πέρασε κανένα ΕΣΠΑ. Τώρα για το πώς συμπεριφέρεται, εγώ δεν μπορώ να κρίνω ούτε να απολογηθώ για κανέναν. Εγώ απολογούμαι για μένα».
Πως αιτιολογείτε τις μη συχνές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, που και αυτό αποτελεί θέμα που έχει τύχει έντονου σχολιασμού και αρνητικής κριτικής για την περιφερειακή αρχή;
Ν. Β.: «Ένας λόγος είναι η αργοπορία καταβολής των οδοιπορικών και η περιφερειακή αρχή τα περιορίζει στο ελάχιστο, χωρίς όμως να είναι εις βάρος των έργων της Περιφέρειας. Δεν πρόκειται αυτή η περιφερειακή αρχή να χάσει ούτε ένα ευρώ. Ο Περιφερειάρχης μπορεί να είναι λίγο φωνακλάς αλλά είναι δραστήριος και αποτελεσματικός. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια με το μεγαλύτερο budget τουριστικής προβολής και στον πολιτισμό, που για τον τουρισμό είναι απαραίτητο».
Πηγή : koinignomi.gr