Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
21.4 C
Sifnos

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ

Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης και τα μολυσμένα αυγά είναι μια κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό. Η σωστή προετοιμασία και συντήρηση των αυγών είναι καίριας σημασίας, ειδικά την περίοδο του Πάσχα.
Και αυτό επειδή τα αυγά που παραδοσιακά βάφουμε το Πάσχα, συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και ως διακοσμητικά αντικείμενα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τα αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου, κάτι που δεν κάνουμε σε καμία άλλη περίοδο του έτους.

Η “ζώνη κινδύνου”

Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

Συστάσεις υγείας για τα αυγά

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω. Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

Βραστά και ωμά αυγά

Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Μόλις τα βράσετε και κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σώφρον να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα.

Συμβουλές για την ασφάλεια των αυγών

Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι’ αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Πριν βράσετε τα αυγά, πετάξτε όποιο έχει ρωγμές και ατέλειες στο κέλυφος. Βράστε τα καλά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε στο τραπέζι, ή όταν τα βγάζετε έξω ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε πάλι μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε έξω περισσότερο από όσο πρέπει, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.
Πηγή http://www.iatropedia.gr

Top επιλογές της εβδομάδας

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας-Έκδοση κανονιστικών αποφάσεων Δήμου Σίφνου για το έτος 2025

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Έκδοση κανονιστικών αποφάσεων Δήμου Σίφνου για το έτος 2025 Σας γνωρίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, προέβη στη λήψη κανονιστικών αποφάσεων γιατο έτος 2025.Με τις κανονιστικέ...

Κήτος(ίσως φάλαινα ή φυσητήρας) ανάμεσα Σίφνο Κίμωλο.Βίντεο

Ένα μεγάλο κήτος συνάντησε σήμερα ο γιάννης ο Τσερώνης από την Μήλο με το σκάφος του ανάμεσα στην Σίφνο και την Κίμωλο.Ίσως πρόκειται για φάλαινα ή φυσητήρα από όσο διαβάζουμε, δεν είμαστε γνώστες, Αν ξέρει κάποιος ας μας διαφωτήσει. Όπως και να ...

Πλωτή διακομιδή ασθενούς από την Σίφνο

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης: -76χρονου από το λιμάνι της Σίφνου στο λιμάνι της Σύρου, με το ...

«GUILTY» Ένα πλοίο πλωτό έργο τέχνης στο λιμάνι της Σίφνου.Βίντεο

Ένα από τα πιο διάσημα γιοτ σε όλο τον κόσμο έδεσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Σίφνου. Την ώρα εκείνη στο λιμάνι ήταν και το SUPER JET2 της seajets αλλά και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ της fast ferries.Είναι το περίφημο «GUILTY», το σκάφος του Δάκη ...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,017ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img