ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ!!!

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Έφτασε επιτέλους η ώρα να σας ανακοινώσουμε αλλά και να σας προσκαλέσουμε στην εκδρομή που θα διοργανώσει ο Σύλλογός μας το Φεβρουάριο του 2019!

Από τις 13 ως τις 17/2 η παρέα του Πολιτιστικού Συλλόγου θα ταξιδέψει σε ένα μοναδικό προορισμό, στη “γη των θρύλων”, την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Ημέρα 1η: ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΚAΠΠΑΔΟΚΙΑ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Καισαρεία με τελικό προορισμό την Καππαδοκία. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο μας και τακτοποίηση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η : ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΓΚΟΡΕΜΕ – ΑΒΑΝΟΣ – ΟΥΤΣΧΙΣΑΡ
Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας στη βόρεια περιοχή της Καππαδοκίας. Πρώτη μας επίσκεψη η κοιλάδα του Κοράματος ή αλλιώς Γκόρεμε. Εκεί θα αντικρίσουμε κωνικούς σχηματισμούς από πορώδη πέτρα, ένα σπάνιο αξιοθέατο της ασυνήθιστης και τραχιάς φύσης της Καππαδοκίας που δεν πρέπει να χάσουμε. Η περιοχή διαθέτει περισσότερες από 360 λαξευτές – υπόσκαφες εκκλησίες και πάνω από 30 διάσημες υπόγειες πολιτείες. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, την εκκλησία του Μήλου, της Αγίας Βαρβάρας, των Σανδάλων, την Σκοτεινή εκκλησία καθώς και την Εκκλησία των Κρίνων με τις εκπληκτικές αγιογραφίες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Πάσαμπαγκ. Εδώ θα συναντήσουμε τις περίφημες “νεραϊδένιες καμινάδες” που χαρακτηρίζουν τα τοπία της Καππαδοκίας. Η εκδρομή μας συνεχίζεται προς το Τσαβουσίν, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Νικηφόρου Φωκά. Αμέσως μετά θα φτάσουμε στον Αλύ ή αλλιώς Κόκκινο ποταμό με τελικό προορισμό την κωμόπολη Άβανο. Η πόλη αυτή είναι πασίγνωστη για τα εργαστήρια κεραμουργίας και ειδών λαϊκής τέχνης. Θα ακολουθήσει επίσκεψη σε εργοστάσιο με όνυχα και έργα τέχνης από πηλό. Επίσης θα επισκεφθούμε την υπόγεια πόλη του Οζκονάκ. Επόμενή μας στάση είναι το γραφικό χωριό Ουτσχισάρ, το οποίο είναι χτισμένο στη κοιλάδα Περιστεριών. Θα καταλήξουμε στον πύργο όπου θα θαυμάσουμε την πανοραμική θέα όλης της Καππαδοκίας. Ένα μαγικό αμμώδες χαλί μέσα στο οποίο η ίδια η φύση έχει μεγαλουργήσει και το οποίο ξαφνιάζει με τη μαγεία και τα παιχνιδίσματα της ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο & διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η: ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΣΙΝΑΣΣΟΣ – ΠΡΟΚΟΠΙ
Πρωινό και προαιρετική συμμετοχή σε μια καταπληκτική βόλτα με το αερόστατο από όπου μπορούμε να θαυμάσουμε από ψηλά την τόσο ιδιόρρυθμη μοναδική και πανέμορφη Καππαδοκία. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη Σινασσό. Μια μοναδική περιοχή που κουβαλάει μια βαριά αρχιτεκτονική κληρονομιά των ιδιαίτερα εύπορων εμπόρων της περιοχής. Εκεί θα επισκεφθούμε το ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου και το ελληνικό παρθεναγωγείο. Ακολουθεί επίσκεψη στο κέντρο της πόλης και στην κεντρική πλατεία όπου θα περπατήσουμε στα ιστορικά κανάκια και θα θαυμάσουμε τα πέτρινα αρχοντικά, πολλά από τα οποία υπήρξαν σπίτια Ελλήνων που εγκαταλείφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα εκπληκτικό δείγμα των σπουδαίων αρχοντικών της εποχής είναι το αρχοντικό του λογίου Ρίζου, χώρος κατοικίας ενός σημαντικού προσώπου που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και έγραψε το 1951 το βιβλίο “Καππαδοκία”. Τελευταίος μας σταθμός στη Σινασσό είναι η υπόσκαφη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στην άκρη της πόλης. Ύστερα από μια σύντομη στάση στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού θα αναχωρήσουμε για τη γενέτειρα πόλη του Αγίου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης, την Καισάρεια. Άφιξη στην πόλη των Μαυσωλείων, που είναι κτισμένη σε μια πολύ εύφορη πεδιάδα με φόντο την «χιονισμένη» πυραμίδα του Ερζιγιέτ του αρχαίου βουνού Αργαίου, του ηφαιστείου που είναι δημιουργός των εκπληκτικών τοπίων της Καππαδοκίας. Θα εντυπωσιαστούμε από το άρτιο οδικό της δίκτυο, τη γενική καθαριότητα, τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, τα μοντέρνα κτίρια και την κεντρική πλατεία της. Θα έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να γνωρίσουμε την παραδοσιακή τοπική αγορά που βρίσκεται δίπλα στο Σελτζούκικο κάστρο. Επίσκεψη σε χωριά της Καισάρειας όπου ζούσαν οι ορθόδοξες κοινότητες, όπως η Μουταλάσκη (TALAS), γενέτειρα του Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου. Αργότερα θα ξεναγηθούμε στην πανέμορφη πόλη του Προκοπίου, κλασσικό δείγμα της Καππαδοκιακής τέχνης, σε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μοτίβο, που θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια με τα αρχοντικά, στα παραδοσιακά κτίρια της παλαιάς πόλης και τέλος θα αναρριχηθούμε σε μια ανηφορική διαδρομή στον Πέτρινο Λόφο όπου βρίσκεται το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι οικισμοί ανήκουν στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην αγορά του Προκοπίου. To βράδυ θα παρακολουθήσουμε χορό των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων, στον οποίο είναι εμφανής η επίδραση των Ησυχαστών. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η : ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΜΑΛΑΚΟΠΗ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΙΧΛΑΡΑ
Πρωινό. Η ξενάγηση μας θα επικεντρωθεί στη νότια πλευρά της Καππαδοκίας. Το ταξίδι μας συνεχίζεται με πρώτο μας σταθμό την πιο καλοδιατηρημένη υπόγεια πολιτεία της Μαλακοπής. Κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε την περιοχή. Βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και λαξεύτηκε στον εξαιρετικά μαλακό πωρόλιθο ενός λόφου. Εδώ υπάρχουν υπόγειοι διάδρομοι, δωμάτια, αποθήκες και παρεκκλήσια που σχηματίζουν ολόκληρους πολυώροφους λαβύρινθους, οι οποίοι συγκλονίζουν ακόμα και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Επόμενός μας σταθμός η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, στην οποία είχαν χοροστατήσει τον Ιούνιο του 2010 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Ιερώνυμος. Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων δεν είχε λειτουργηθεί από την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών. Μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς που βρίσκονται ενταφιασμένοι στην περιοχή της Καππαδοκίας. Επόμενή μας στάση η κοιλάδα του Περιστρέμματος ή αλλιώς Ιχλαρά με τις αγιογραφημένες λαξευτές εκκλησίες. Εκεί θα κατεβούμε στον ποταμό Μελεντίζ όπου θα κάνουμε περίπατο στο φαράγγι με τις λαξευμένες στους βράχους πρωτοχριστιανικές εκκλησίες.
Στη συνέχεια φτάνουμε στην Καρβαλή με τα πέτρινα σπίτια και επισκεπτόμαστε την εκκλησία στην οποία μόνασε στο τέλος της ζωής του ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ναζιανζηνός. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τη μικρή κεντρική πλατεία του χωριού. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 5η: ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΑΘΗΝΑ
Πρωινό και μετάβαση στο αεροδρόμιο όπου θα πάρουμε τη πτήση επιστροφής με ενδιάμεσο σταθμό.

Στην τιμή των 550 ευρώ/ανά άτομο (σε δίκλινο δωμάτιο) περιλαμβάνονται:
• αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Καισάρεια – Αθήνα (μέσω Κωνσταντινούπολης με πτήσεις PEGASUS AIRLINES),
• φόροι αεροδρομίου & επίναυλος καυσίμου,
• 1 χειραποσκευή & 1 αποσκευή 20 κιλών ανά άτομο,
• διαμονή τέσσερις (4) νύχτες,
• πρωινό καθημερινώς σε μπουφέ,
• δείπνο καθημερινώς σε μπουφέ (ημιδιατροφή),
• εκδρομές, επισκέψεις, περιηγήσεις βάσει προγράμματος,
• μεταφορές από / προς αεροδρόμιο – ξενοδοχείο,
• ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται:
• εισιτήρια εισόδου σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και γενικά όπου απαιτείται,
• ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ρητά ως προαιρετικό.

Για επιπλέον πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μη διστάσετε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα:
6947610783 (Μαρία) ή 6979987741 (Γεωργία) ή 6944785364 (Κατερίνα).

Καλές γιορτές σε όλους!!!

Advertisements