Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Sifnos

20 MAIOY.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα μέλισσας. Όλος ο πλανήτης σήμερα (20 Μαΐου 2019) δοξάζει αυτό το πολύτιμο έντομο και την συμβολή του στην διατήρηση της βιο-ποικιλότητας στον πλανήτη μας – μέσω της επικονίασης των φυτών που προσφέρει. Οι μέλισσες και οι υπόλοιποι επικονιαστές όμως έχουν ανάγκη την προστασία ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Γιατί πάνω κι από το μέλι και τα λοιπά πολύτιμα προϊόντα τους, η επικονίαση είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και εν κατακλείδι στην ίδια μας την δυνατότητα για ζωή πάνω στη γη!

Όταν ο μέσος άνθρωπος κάθεται στο τραπέζι του ΝΑ ΦΑΕΙ, ούτε σκέπτεται ούτε συνειδητοποιεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που έχουν παίξει ΗΔΗ οι ταπεινές μελισσούλες στην δημιουργία αυτού του γεύματός, που αυτός απολαμβάνει εκείνη τη στιγμή . Κι όμως εδώ συμβαίνει κάτι που θα μας εκπλήξει: ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ είναι με κάποιο τρόπο ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ. Απίστευτο? Κι όμως αληθινό!!!

Είναι πολύτιμες λοιπόν οι μέλισσες και αξίζει να κάνει ο άνθρωπος ότι μπορεί για να τις προστατεύει και να τις διατηρήσει αλώβητες στο οικοσύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 80% των εντομόφιλων φυτών, η γονιμοποίηση συντελείται με την βοήθεια των μελισσών. Το 80%-90% της παραγωγής πολλών καρποφόρων δέντρων ή φυτών μεγάλης καλλιέργειας οφείλεται στη συμβολή του παράγοντα μέλισσα.

ΟΜΩΣ οι μέλισσες του πλανήτη χάνονται με ταχύ ρυθμό, άρα αυτονόητα πια, και η προμήθεια των τροφίμων μας και τελικά και η δική μας επιβίωση βρίσκονται ήδη σε σοβαρότατο κίνδυνο που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει. Τόσο απλά! (και τραγικά)

Ο ρυθμός εξαφάνισης των εντόμων είναι οκτώ φορές πιο γρήγορος από αυτόν των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, στοιχεία της οποίας δημοσιοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Η δηλητηρίαση των μελισσών από φυτοφάρμακα αποτελεί πραγματικά ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή του μελιού όσο και στην πολύτιμη και απαραίτητη επικονίαση των καλλιεργειών. Ναι, οι μέλισσες και τα άλλα έντομα – επικονιαστές είναι πολύ σημαντικά ή μάλλον απαραίτητα για τα οικοσυστήματα.

Όμως σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Η εισαγωγή νέων κατηγοριών εντομοκτόνων που εισήχθησαν τα τελευταία 20 χρόνια, όπως τα νεονικοτινοειδή, ήταν ιδιαίτερα επιζήμια. Σύμφωνα με την Greenpeace, πάνω από 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα- επικονιαστές. Στην Ευρώπη μόνο, περισσότερα από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.

Μια χώρα χωρίς μελισσοκομία είναι περιβαλλοντολογικά και γεωργικά καταδικασμένη. Γιατί αν σπάσει η διατροφική αλυσίδα στους αρχικούς κρίκους (δηλαδή υπάρξει αδυναμία επικονίασης λόγω απουσίας μελισσών) θα καταρρεύσει όλο το διατροφικό σύστημα της.

Η Σλοβενία απαγόρευσε τη χρήση των νεονικοτινοειδών το 2011. Τούτο την κατέστησε μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχει αναλάβει δράση στο θέμα αυτό, ενώ και η ΕΕ εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης.

Οι μέλισσες -άγριες κι εκτρεφόμενες- απειλούνται. Πολλοί οι παράγοντες κι όλοι έχουν, ως πηγή τους , τη δική μας απληστία: Εντατική γεωργία με τόνους φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα φυτά, μείωση των οικοτόπων των μελισσών, των περιοχών δηλαδή που μπορούν να ζήσουν και να τραφούν σωστά, και φυσικά και κλιματική αλλαγή (πάλι εμείς από πίσω).

Με λίγες λέξεις, εμείς, ως ανθρωπότητα, κάνουμε ότι μπορούμε για να τούς προσφέρουμε …πείνα, δηλητήρια κι αρρώστιες. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, που θα είχαν ήδη εκλείψει σε πολλές περιοχές του πλανήτη αν δεν υπήρχαν οι μελισσοκόμοι.

Και μια, λιγότερο σημαντική αλλά ενδιαφέρουσα, πληροφορία: η 20ή Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία ως Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, αυτό έγινε γιατί συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Janša, ο οποίος το 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του, τη Σλοβενία, ο ίδιος μάλιστα απολάμβανε και θαύμαζε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη προσοχή.

Στην συνέχεια παρουσιάζουμε 8 τρόπους τους οποίους μπορούμε όλοι μας να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας για να βοηθήσουμε τις μέλισσες και τους υπόλοιπους επικονιαστές..
Τρόποι να προστατεύσουμε τις μέλισσες:

  1. Αποφεύγουμε την χρήση φυτοφαρμάκων.
    (Υπάρχουν φυσικές λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και φυσικά την υγεία μας.)
  2. Υποστηρίζουμε ένθερμα κυρίως και πρωτίστως τους βιολογικούς καλλιεργητές που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα αγοράζοντας ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ και, δευτερευόντως βέβαια, αν δεν έχουμε πρόσβαση σε απολύτως βιολογικά προϊόντα και βιοκαλλιεργητές, υποστηρίζουμε τότε ακόμα και αυτούς που στα προϊόντα τους δεν χρησιμοποιούνται νεονικοτεινοειδή ή συστημικά φυτοφάρμακα. (πάντως αποφασίζουμε αμετάκλητα να κάνουμε πλήρη αποχή από τα κλασσικά και, ως γνωστό, ψεκασμένα με βαριά και καρκινογόνα φυτοφάρμακα, γεωργικά προϊόντα)
  3. Περιορίζουμε την ρύπανση του περιβάλλοντος
    (Σεβόμαστε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και δεν το μολύνουμε).
  4. Εμπλουτίζουμε τους κήπους μας, φυτεύοντας φυτά φιλικά προς τις μέλισσες.
    (Όπως θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα, φασκόμηλο, καλέντουλα καθώς και δέντρα όπως αμυγδαλιές, πορτοκαλιές, χαρουπιές κ.α) και ταυτόχρονα τα χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι- και ξέρουμε και τι τρώμε.
  5. Τοποθετούμε στο κήπο μας δοχείο με καθαρό νερό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες , όπου οι ανάγκες των μελισσών σε νερό είναι αυξημένες, λόγω υψηλών θερμοκρασιών
  6. Φιλοξενούμε σε μια γωνιά του εξωτερικού χώρου μας ( π.χ. στο χωράφι , το κτήμα, το περιβόλι μας ), ένα μελισσοκόμο (όχι τον ίδιο-μερικές κυψέλες του) και εκτός που μαθαίνουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την κοινωνία των μελισσών από αυτόν ( άσε που θα μάθουμε, άμα θελήσουμε, και την τέχνη)
    θα έχουμε σίγουρα και τα δωράκια μας από αγνό μέλι και προϊόντα μέλισσας αλλά και τα φυτά μας αποτελεσματικότερα επικονιασμένα
  7. Τοποθετούμε στο κήπο ή στο περιβόλι μας <<ξενοδοχεία>> μελισσών και δεν καταστρέφουμε φωλιές αγριομελισσών που κι αυτές επικονιάζουν άριστα πολλά φυτά.
  8. Ενημερώνουμε γι’ όλα αυτά τουλάχιστον ΕΝΑ φίλο μας. Διότι αν <<αγάλι- αγάλι γίνεται κι η αγουρίδα μέλι>>, φανταστείτε πόσο μάλλον το ίδιο το .. μέλι !! Δηλαδή πόσο θα αναβαθμιστεί κι << αυτουνού>> η περίπτωση … Θα γίνει κατ΄ αρχήν μπόλικο αλλά θα γίνει και ποιοτικότερο, οι δε μέλισσες θα συνεχίσουν να μας κρατάνε στη ζωή , η οικονομία μας θα ωφεληθεί, ο πλανήτης θα ανακουφιστεί κλπ κλπ κλπ κλπ . Κι όλα αυτά αν , αγάλι –αγάλι με την ενημέρωση και την διασπορά της σχετικής γνώσης, πολλαπλασιαστούν και προστατευτούν οι μέλισσες η ελληνική μελισσοκομία και κατ επεκταση , οπως αποδειξαμε , και η χλωριδα και πανιδα μας . (και μακάρι δηλαδή και η παγκόσμια αλλά ας προστατεύσουμε αρχικά το σπίτι μας και έχει ο θεός και για τους άλλους μετά…)

ΕΜΕΙΣ όλοι !!!!…..

….Η υγεία μας, οι μελισσούλες μας, άρα και η αγροτική και μελισσοκομική παραγωγή της Ελλάδας μας (που σημαίνει και θέσεις εργασίας και άλλα πολλά καλά) , μετά οι εξαγωγές μας, και γενικά η καημένη η οικονομία μας που τ ό’όόόσο υποφέρει ταύτη τη στιγμή .

ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ :

Την μελισσούλα τη μικρή μην την υποτιμήσεις

Γιατ΄ απ΄ τη γη μας αν χαθεί

και πάψει να επικονεί

πολύ φοβάμαι, άνθρωπε, πως ούτε σύ θα ζήσεις…

Είναι ψυχούλα προσφοράς – κι ουχί μόνο σε μέλι-

Και στην μικρούλα της ζωή

μονάχα δίνει και μοχθεί…

Προστάτευε την, και θα δεις τα χίλια δυό οφέλη…

www.melissokomianet.gr

Top επιλογές της εβδομάδας

Βαρύ πένθος στην ακτοπλοϊα μας.Έφυγε από τη ζωή ο μάστρο-Γιάννης ο Ζούρας.Βίντεο

Άλλο ένα άσχημο μαντάτο βύθισε στο πένθος το λιμάνι του Πειραιά, τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας. Ο μαστρο-Γιάννης ο Ζούρας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μέσα στο πλοίο που αγαπούσε, στο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στο λιμάνι του Πειραιά. Η μεγάλη καρδιά ...

Βαρύ πένθος στη Σίφνο.Έφυγε ο Νίκος ο Ατσόνιος(Μπαϊράμης)

Σήμερα μας ήρθε ένα πολύ κακό μαντάτο στη Σίφνο.Ο Νίκος ο Ατσόνιος, ο Μπαϊράμης έφυγε από την ζωήΟ άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε εργατικό ατύχημα.Στα πενήντα εννιά του χρόνια έσβησε τόσο αναπάντεχα μία θρυλική μορφή του Αρτεμώνα. Νοικοκύρης, μεγάλ...

Κλοπή στη Σίφνο και εξιχνίαση της από την Αστυνομία

Την 14-12-2024 από το Αστυνομικό Τμήμα Σίφνου εξιχνιάστηκε κλοπή και σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού ο οποίος μεσημεριανές ώρες της 11-12-2024 αφαίρεσε από κατοικία πορτοφόλι με χρηματικό ποσό. Τα χρήματα βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και...

To ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ της fast ferries σε πρόσδεση στη Σέριφο.Βίντεο

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024.Το «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» ανεβαίνει από Σαντορίνη για Νιο-Σίκινο-Φολέγανδρο-Σίφνο-Σέριφο-Πειραιά.Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Σερίφου.Ξεκινά η διαδικασία πρόσδεσης.Ο καπετάν Κυριάκος Μουζάκης δίνει τις εντολές.Το πλοίο γυρ...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ένα όμορφο στιγμιότυπο από το σημερινό ταξίδι του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» προς το λιμάνι του Πειραιά. Ο Νίκος ο Θεολόγος (Φλούδης)με τον γιό του τον Αντώνη από την Σίφνο με τον Σάκη τον Χαϊκάλη, τον λοστρόμο του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ».Εδώ και χρόνια οι ...
16,947ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
227ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,698ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img