3877 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 4422 τραυματίστηκαν σοβαρά και 63.393 ελαφρά σε 56042 τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στους δρόμους της Ελλάδας από το 2014 μέχρι και το 2018.
Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία παρουσιάζονται στην έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνα αφορά στην αξιολόγηση της αστυνόμευσης της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και τη συσχέτισή της με τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων ανά περιφερειακή ενότητα, δηλαδή το ρόλο που επιτελεί η εντατική αστυνόμευση στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, βελτιωμένες υποδομές, εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων και ανάπτυξη κουλτούρας οδικής ασφάλειας στους πολίτες, είναι τα “κλειδιά” για την ανάσχεση του φαινομένου.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Κυκλάδες, με 230 τροχαία ατυχήματα και 300 παθόντες από αυτά, από θανατηφόρα, σοβαρά ή ελαφρά συμβάντα. Οι ερευνητές παρατηρούν πως σε αυτή τη γεωγραφική περιφέρεια υπάρχει διαχρονικά σοβαρό πρόβλημα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στα προβλήματα του οδικού δικτύου, αλλά και στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των νησιών κατά την τουριστική περίοδο. Άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των ατυχημάτων στις Κυκλάδες παρουσιάζονται κατά τη θερινή περίοδο.
Στη δεύτερη θέση είναι τα Δωδεκάνησα, με 210 τροχαία ατυχήματα ενώ το προηγούμενο έτος ήταν πάλι στις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν πως το πρόβλημα των ατυχημάτων και για το 2018, όπως διαπιστώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι εντονότερο στις περιοχές που το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) όπου το καλοκαίρι, δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα και πάρα πολλά δίκυκλα.
Στις παρατηρήσεις της έρευνας, επισημαίνεται πως «οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας γιατί τα τροχαία ατυχήματα, εκτός του ότι έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον ίδιο τον παθόντα, τους συγγενείς του, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προαναφέραμε, δυσφημούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και δημιουργούν κακό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν».