Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Sifnos

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΟΥΝΤΖΑ ΣΕΡΙΦΟΥ

Την λουντζα της φωτογραφίας την βρήκαμε στο εστιατόριο ΠΛΑΚΕΣ στην χώρα Σερίφου όπου και μπορείτε να την γευτείτε.

Ας μάθουμε μερικά πράγματα που βρήκαμε στοhttp://gastronomion.blogspot.com για αυτό το παραδοσιακό αλλαντικο:

Παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Σερίφου της  Μυκόνου, της Τήνου, της Σύρου και της Άνδρου.  Παρασκευάζεται συνήθως ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, την περίοδο δηλαδή των χοιροσφαγίων. Η παράδοση των χοιροσφαγίων έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική ζωή  και επαναλαμβάνεται εδώ και αιώνες με αρχικό στόχο την ευμένεια των θεών και την  απόλαυση των συμμετεχόντων στο έθιμο. Οι “λούζες” ή “λούντζες” όπως λέγονται είναι ουσιαστικά δύο κομμάτια καθαρού κρέατος, τα οποία αφαιρούνται από την δεξιά και την αριστερή μεριά της ραχοκοκκαλιάς (κόντρα φιλέτο) του χοίρου.
 
Αλατίζονται με μείγμα χοντρού και ψιλού αλατιού σε υγρή κατάσταση. Παραμένουν στο αλάτι για περίπου 24 ώρες και αμέσως μετά εμβαπτίζονται σε βραστό νερό για 10 – 20 λεπτά. Αφού στεγνώσουν, αρωματίζονται με άφθονο θρούμπι και πιπέρι. Το μείγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιείται διαφέρει από νησί σε νησί ανάλογα με τα αρωματικά που παράγει ο κάθε τόπος.Οι λούζες στην Τήνο για παράδειγμα αρτύνονται με ένα μείγμα από πιπέρι και άφθονους σπόρους μάραθου. Στη Σύρο, το μείγμα αλλάζει και χρησιμοποιείται ένα χαρμάνι με κόκκους πιπεριού, μπαχάρι, κανέλα και γαρύφαλλα. Ενώ σε μια δεύτερη παραλλαγή, το κόντρα φιλέτο του χοιρινού αρωματίζεται πάλι με κανέλα και πιπέρι, αλλά τη διαφορά στη γεύση την κάνει η παραμονή του για μια μέρα σε άφθονο «μαύρο» κρασί.
 
Αμέσως μετά από αυτήν τη διαδικασία και αφού το κρέας έχει απορροφήσει αρκετά αρώματα από το μπαχαρικά, το περνάνε στις λεγόμενες «ματίες», ένα αρκετά φαρδύ κομμάτι χοιρινού εντέρου. Ράβεται με ειδικό σπάγγο από τις δύο πλευρές και εμβαπτίζεται για μία ακόμα φορά σε άρμη. Αρχικά κρεμιέται στον ήλιο για 2 – 3 ημέρες και ακολούθως σε σκιερό μέρος για 20 – 25 μέχρι να «στεγνώσει».

Με τι συνδυάζεται: 
Διατηρείται μέχρι και ένα χρόνο στη  ψυγείο. Το μυστικό για την ανάδειξη της φίνας και ντελικάτης γεύσης της, κρύβεται στον τρόπο κοπής της. Επιβάλλεται να κοπεί λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Απολαμβάνεται  ωμή, σαν κρύο ορεκτικό χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε  περιττής γεύσης! Συνδυάζεται εξαιρετικά με ομελέτες, αποτελεί συνοδευτικό υλικό σε πράσινες σαλάτες, συνδυάζεται με σαλάτες οσπρίων, σε τάρτες κ.ά. Μπορεί να αντικαταστήσει το οποιοδήποτε αλλαντικό, ιδιαίτερα σε ένα ελληνικό πρωινό.

Με τι συνοδεύεται:
Επιλέξτε μια δυνατή κόκκινη ΝΕΜΕΑ ή ένα ερυθρό ξηρό ΟΠΑΠ από τη Πάρο ή πρωτοτυπήστε με μία βαθυκόκκινη και πλούσια σε άρωμα “Mανδηλαριά” της Ρόδου. Αν είστε από εκείνους που αναζητούν οίνους μικρής τοπικής εμφιάλωσης, δοκιμάστε το Μυκονιάτικο ερυθρό «Παραπορτιανό». 

Επεξεργασία για το “gastronomion” 
Κώστας Σουλιώτης 
26 Ιουνίου 2013

Top επιλογές της εβδομάδας

Πότε ξεκινούν δρομολόγια ταχύπλοα και ΑΝΕΜΟΣ για Σίφνο Σέριφο Μήλο.Τι νέο θα υπάρξει

Άλλη μια σεζόν ετοιμάζεται σιγά σιγά να ξεκινήσει για τα νησιά μας. Ενώ παλαιότερα ξεκινούσε Ιούνιο και τελείωνε τέλος Αυγούστου, τα τελευταία χρόνια ξεκινά από Μάρτιο και φτάνει μέχρι και Οκτώβριο, Νοέμβριο, λόγω των αρκετών ακτοπλοϊκών δρομολογ...

Σίφνος: Μία διαφορετική εκδρομή με REO στην Αγία Μαρίνα στην Σίφνο-Βίντεο

Οι γυναίκες αλλά και οι άντρες των Καμαρών Σίφνου αποφάσισαν σήμερα να πάνε να ανάψουν την Αγία Μαρίνα στο Φλάμπουρο της Σίφνου. Πήραν μαζί τους μεζεδάκια, κρασάκι και καλή διάθεση και καλούν όποιον θέλει να πάει σήμερα να τον κεράσουν. Φυσικά...

Ευχάριστο νέο για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια;

To ΑΡΤΕΜΙΣ είναι το πλοίο που εκτελεί τα δρομολόγια των ενδοκυκλαδικών με απόλυτη επιτυχία. Από την 10/3/25 μέχρι και τις 10/4/25 το πλοίο θα σταματήσει για την ετήσια ακινησία του και θα αντικατασταθεί από το ταχύπλοο HELLENIC HIGH SPEED όπως γί...

Το “ΚΡΗΤΗ ΙΙ» της ΑΝΕΚ ετοιμάζεται για το ταξίδι του για τον Άδη των πλοίων.Βίντεο από Σίφνο

Ένα πλοίο που αγαπήσαμε πολύ ετοιμάζεται να φύγει για το στερνό ταξίδι.Το "ΚΡΗΤΗ ΙΙ» της ΑΝΕΚ ετοιμάζεται για το ταξίδι του για τον Άδη των πλοίων.Από τον Κόλπο της Ελευσίνας στην ακτή της Τουρκίας. Το πλοίο πρωτοήρθε στην Ελλάδα το μακρινό 1...

Η φωτογραφία της ημέρας

Τι κοινό έχουν οι τέσσερις Σιφνιοί φίλοι της φωτογραφίας, δύο από το σχολείο του Αρτεμώνα και οι δύο από το σχολείο της Απολλωνίας; Από αριστερά, Μάκης Κόμης, Νίκος Συνοδινός, Λάης Βέλλης και Σίμος Ατσόνιος.
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img