Οι Βλάχοι Δήμου Μετεώρων υπό τη σκέπη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων Ελλάδος στο 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”
Οι σχεδόν απόκοσμοι πέτρινοι βράχοι των Μετεώρων, που αγκαλιάζουν την πόλη Καλαμπάκα, είναι διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της UNESCO και η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος. Η πόλη της Καλαμπάκας καθώς και τα μεγαλύτερα χωριά της όπως η Διάβα και το Καστράκι είναι ταυτόχρονα πόλος έλξης οργανωμένου τουρισμού, με εστιατόρια , ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ. Καθώς προσφέρει και οργανωμένες δραστηριότητες και αθλητισμό στη φύση όπως ράφτινγκ ,καγιάκ, αναρρίχηση ,ιππασία και άλλα πολλά. Η Καλαμπάκα είναι ιδανική βάση για βόλτες στα χωριά του Ασπροπόταμο και τα βλαχόφωνα ως επί το πλείστων, χωριά του δήμου Μετεώρων που εκτείνονται από την πόλη της Καλαμπάκας έως το Μέτσοβο.
Η περιοχή λόγο του κλίματος , με το ξηρό καλοκαίρι και το μεγάλο σε διάρκεια Χειμώνα αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με ιδιαίτερο μικρόκλιμά που δικαιολογεί την ύπαρξή από μοναδικά σε γεύση κτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτηρά , οπωροκηπευτικά και αρωματικά βότανα που «επιστρατεύονται» στην κουζίνα, μέσα από ντόπιες συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά . Κυρίο γνώρισμα της περιοχής αποτελούν οι ντόπιες πίτες όπως : πρασόπιτα ,τραχανόπιτα, κασιάτα ,πασπάλα ,ζαρκαδόπιτα, σαραγλί, κρεμμυδόπιτα ,κολοκυθόπιτες γλυκές και αλμυρές, ριζόπιτα και άλλες πολλές , όπου οι νοικοκυρές ανοίγουν τα χειροποίητα φύλλα με ζύμη στο λεπτό με σκοπό να τα γεμίσουν με όλα τα καλά του τόπου .
Στο μεταξύ στις κατσαρόλες αχνίζει το παραδοσιακό πρασοσέλινο , η γίδα βραστή ή το ζαρκάδι και άλλα είδη κυνηγιού, ενώ στη γάστρα σιγοψήνετέ το αρνάκι στο χαρτί με κυδωνάτες πατάτες συνοδευόμενο με κυδώνι και φασκόμηλο και για γλυκό μια ξεσκέπαστη γαλατόπιτα με κανέλα στη γάστρα. Οι μυρωδιές πλημμυρίζουν τον αέρα, τα ποτήρια γεμίζουν με ντόπιο κρασί και τσίπουρο η πόντς και το τσιμπολόγημα ξεκινά με την πεντανόστιμη ντόπια φέτα, το γαλοτύρι και το φημισμένο λουκάνικο με πράσο.
Κυρίαρχη θέση σε όλα τα νοικοκυριά έχει όλο τον χρόνο για κέρασμα ο χαλβάς σαπουνέ με την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση καθώς και τα παραδοσιακά γλυκά του γάμου: σπάτουλα( παραδοσιακή καρυδόπιτα με κρέμα και κανέλα) και κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλα.
Αν θέλετε να απολαύσετε αυτήν την γαστρονομική εμπειρία, αξίζει να επισκεφθείτε τον Δήμο Μετεώρων όπου μπορείτε να γευτείτε και να προμηθευτείτε τα χειροποίητα προϊόντα που με μεράκι εδώ και δεκαετίες παράγουν οι ντόπιοι παραγωγοί.