Αμοργός το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων με το χαρακτηριστικό, επίμηκες σχήμα και το επιβλητικό ανάγλυφο,έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα.Οι ορεινοί όγκοι,οι εντυπωσιακές ορθοπλαγιές,οι βουνοπλαγιές με τις αναβαθμίδες και τις λιγοστές καλλιέργειες,οι απόκρημνες ακτές στο νότιο τμήμα,οι γραφικοί όρμοι με τις όμορφες ακρογιαλιές στο βόρειο τμήμα συνθέτουν το αμοργιανό τοπίο.Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι,οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες,τα παλαιά ξωκλήσια μαρτυρούν την μακρόχρονη ιστορία της Αμοργού.Και αν με την πρώτη μάτια το νησί σε φοβίσει λόγω της αγριάδας του τοπίου,θα σε γλυκάνουν σύντομα οι αμοργιανές γεύσεις και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων!Αν είσαι λάτρης των τυριών είσαι στο σωστό μέρος,με τη μαλάκα,το χλωρό,την κοπανιστή και την ξυνομυζήθρα για μεζεδάκι με το αμοργιανό παξιμάδι αλλά και με το μελίπαστο ή το ξερό κατσικίσιο τυρί που συνοδεύει ιδανικά και τα ζυμαρικά.Πρωταθλήτριες είναι οι αμοργιανές τυρόπιτες και χορτόπιτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι που τηγανίζονται σε καυτό λάδι.Η φάβα δυσεύρευτη αλλά μοναδική με το χρυσαφένιο χρώμα της.Στις οικογενειακές χαρές και σε ονομαστικές γιορτές θα κεραστείς ξεροτήγανο,ένα είδος δίπλας με ιδιαίτερο τρόπο ζυμώματος βουτηγμένο σε χρυσαφένιο αμοργιανό μέλι και πασπαλισμένο με σισάμι ή παστέλι σε σχήμα ρόμβου με το λεμονόφυλλλο στο κάτω μέρος να μοσχοβολάει και με συνοδεία ψημένης ρακής φυσικά,του σπιτικού λικέρ με άρωμα κανελογαρύφαλλου.Στα πανηγύρια θα γευτείς αξεπέραστο πατατάτο, κοκκινιστό κρέας με πατάτες αλλά και το ξακουστό κοφτό,σιτάρι αναμεμιγμένο με τυρί.Την περίοδο της Λαμπρής την τιμητική του έχει το γεμιστό κατσίκι με γέμιση από ρύζι,άνηθο,κρεμμυδάκι,συκωτάκια,τυρί και αβγό ψημένο σε ξυλόφουρνο!Τα μαγειρέματα της Αμοργού είναι βασισμένα σε πολύ απλά υλικά μα στην απλότητα κρύβεται η νοστιμιά κ η τέχνη.
Την Αμοργό φέτος θα εκπροσωπήσουν ο “Δήμος Αμοργού” και ο “Σύνδεσμος Αμοργίνων”. Φίλοι καλοί και αγαπημένοι σας περιμένουμε!!