Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, 2025
16.8 C
Sifnos

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ

Αυγό, το παρεξηγημένο που τελικά είναι αθώο!!!

Όλοι ξέρουμε το μύθο γύρω από τα αυγά : μην τρώτε πολλά αυγά θα κάνετε χοληστερίνη, να τρώτε μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο, μέχρι 3 αυγά την εβδομάδα και άλλα πολλά! Σε τελευταία έρευνα που έγινε, λοιπόν, για τα αυγά , καταρρίπτεται αυτός ο μύθος και πλέον μας επιτρέπουν την κατανάλωση αυγών άφοβα. Αυτό δεν σημαίνει πως τρώω 15 αυγά τη μέρα, αλλά μπορώ να τρώω ένα αυγό τη μέρα και επίσης ολόκληρο αυγό.

Θα σας αναφέρω, λοιπόν, πιο κάτω 10 πράγματα για τα αυγά, που κάποιοι μπορεί να ξέρετε και κάποιοι όχι.

Πάμε να τα δούμε :

Το ασπράδι του αυγού περιέχει 16 θερμίδες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης , ενώ περιέχει το περισσότερο ποσοστό νερού του αυγού. Η ποσότητα σε λίπος είναι μηδενική σχεδόν , για το λόγο αυτό προτιμάται σε σχέση με τον κρόκο.
Ο κρόκος, από την άλλη, περιέχει 54 θερμίδες, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους, πράγμα που τον κάνει πιο λιπαρό από το ασπράδι.
Η πρωτεΐνη του ασπραδιού είναι πλούσια σε BCAAs, αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, που βοηθάνε στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
Μία ακόμα πρωτεΐνη που περιέχει το ασπράδι, είναι η ωαλβουμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη χρήση του αυγού στη ζαχαροπλαστική.
Από την άλλη ο κρόκος περιέχει τα περισσότερα μακροθρεπτικά και μικροθεπτικά συστατικά ολόκληρου του αυγού.
Επίσης, ακόμα μια ιδιότητα του κρόκου είναι πως είναι πλούσιος σε φωσφολιπίδια, πράγμα που του δίνει την ιδιότητα του γαλακτωματοποιητή. Ο γαλακτωματοποιητής είναι τρόφιμο με υψηλή τεχνολογική σημασία, δηλαδή χρησιμοποιείται στα εργαστήρια τροφίμων για πολλές διεργασίες.
Ένας λόγος που χρησιμοποιείται πολύ το αυγό από τους αθλητές είναι γιατί είναι εύπεπτο, καταναλώνεται γρήγορα μετά την άσκηση ενώ ένα ολόκληρο αυγό μας κάνει να χορτάσουμε εύκολα.
Το ασπράδι έχει την ιδιότητα του αφρισμού, η λεγόμενη μαρέγκα. Η καλύτερη μαρέγκα γίνεται με αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από ψυγείο ενώ ο καλύτερος τρόπος είναι με σταθερό δοχείο στο χτύπημα και κινούμενο αναδευτήρα, κάνει πιο σταθερές μαρέγκες.
Σε περιπτώσεις που απορείτε γιατί το ασπράδι καμιά φορά στο βράσιμο είναι πιο βρασμένο σε σχέση με τον κρόκο, είναι γιατί ο κρόκος είναι πιο θερμοάντοχος, δηλαδή πήζει στους 65 βαθμούς κελσίου ενώ το ασπράδι στους 62 βαθμούς.
Τέλος , να ξέρετε πως ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του αυγού για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και να τα απορροφήσει το σώμα μας είναι το βραστό αυγό.
Το μικρό αυτό προϊόν, που έχει τόσο μεγάλη θρεπτική αξία, μπορεί τελικά να καταναλωθεί άφοβα. Το θετικό είναι πως με ένα αυγό μπορείς να μαγειρέψεις άπειρα πράγματα και με διάφορες εναλλαγές!!

Πηγή:www.fmh.gr

Top επιλογές της εβδομάδας

O πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου ο Γιώργος ο Σταυριανός στην εκπομπή του mega “Κοινωνία ώρα Mega”.Βίντεο

O πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου ο Γιώργος ο Σταυριανός μίλησε σήμερα ζωντανά στην εκπομπή του mega "Κοινωνία ώρα Mega". Φυσικά το θέμα ήταν η μεγαλύτερη διοργάνωση που γίνεται στο νησί εδώ και 17 χρόνια δηλαδή το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γ...

Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ ή 12 συντάξεις για λίγες ελιές και… τρία ξεχασμένα «κλικ»

Πολλοί Έλληνες έχουν κάποιο χωραφάκι ή λίγες «ρίζες» στο χωριό για να βγάζουν το λάδι ή το μέλι της χρονιάς, χωρίς να είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Δεν γνωρίζουν όλοι ίσως όμως ότι, στο εξής, η εφορία, ο ΕΦΚΑ αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.Που θα έχει ισχυρές βροχές

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το βράδυ του Σαββάτου (27.9.25) μέχρι και το βράδυ της Κυριακής (28.9.25), στο Ιόνιο (περιοχή Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας), την Αιτωλοακαρνανία και τ...

Σύλληψη κυβερνήτη πλοίου λόγω μέθης

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής των Ισθμίων προέβησαν στη σύλληψη ενός ημεδαπού κυβερνήτη ρυμουλκού (Ρ/Κ) πλοίου, το οποίο ελλιμενιζόταν στη θαλάσσια περιοχή του λιμενίσκου Ποσειδωνίας. Συγκεκριμένα, ο 48χρονος βρέθηκε υπ...

Σίφνος: Με επιτυχία συνεχίζεται το 17ο φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές’.Δείτε ζωντανά την τελευταία ημέρα

Το 17ο φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές' συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου στην Σίφνο. Σήμερα Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 είναι η τελευταία ημέρα. Μπορείτε να το παρακολουθήσε ζωντανά όπως και τις υπόλοιπες...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες