ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Σιφνίων διοργάνωσε την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου την προγραμματισθείσα εκδήλωσή του με θέμα «Διαμόρφωσις του Λιμένος Καμαρών. Θέσεις και απόψεις» .
Σ’ αυτήν παρέστησαν άνω των 100 συμπατριωτών και φίλων της Σίφνου με παράλληλη ζωντανή μετάδοση και σύνδεση μέσω του ιστοτόπου του Συνδέσμου στο Facebook άνω των 1600 ατόμων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των παρευρισκομένων, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, η Πρόεδρος της Αδελφότητος Σιφνίων «ο Άγιος Συμεών» κ. Μαργαρίτα Ι. Βασταρδή, μέλη Δ.Σ των Σιφνιακών Σωματείων, η Εκδότρια της Εφημερίδος ΣΙΦΝΟΣ κ. Ουρανία Απ. Καλογήρου και ο Εκπρόσωπος της Εφημερίδος ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ κ. Μανώλης Η. Αναστασιάδης.
Στην τρίωρη και πλέον διάρκειά της ανεπτύχθησαν όλες οι πτυχές του θέματος από τους Ομιλητές στο πλαίσιο του γνωστικού τους αντικειμένου υπό τον συντονισμό του Ναυάρχου, Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος επί τιμή και Προέδρου της Επιτροπής των Ειδικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το Περιβάλλον και την Θάλασσα κ. Ανδρέα Συρίγου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης αναφερόμενος στην δραστήρια 125ετία του Συνδέσμου η οποία συμπληρώνεται εφέτος και θα εορτασθεί πανηγυρικά το ερχόμενο καλοκαίρι στην Σίφνο, καλωσορίζοντας τους Ομιλητές αναφερόμενος στον καθένα ξεχωριστά, περιέγραψε το περίγραμμα του πλαισίου στο οποίο έχει κινηθεί από το 2006 έως σήμερα το θέμα της διαμορφώσεως του Λιμένος Καμαρών. Ανέλυσε και σηματοδότησε την άποψη του Συνδέσμου Σιφνίων για τις παρεμβάσεις στο δομημένο τοπίο της Σίφνου και τους τρόπους για αποφυγή πιθανών καταστροφικών παρεμβάσεων οι οποίες θα αλλοιώσουν την μοναδικότητα του τοπίου με αποτέλεσμα την καταστροφή και του ποιοτικού τουριστικού ρεύματος. Στηλίτευσε τους χειρισμούς της Περιφερείας Ν. Αιγαίου όσον αφορά στην σχετική μελέτη και τόνισε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η μελέτη συνολικά μετά και από τα πορίσματα της εκκρεμούσης γεωτεχνικής μελέτης, από ειδική ομάδα επιστημόνων ή εξειδικευμένων γραφείων στους οποίους θα περιλαμβάνονται οπωσδήποτε εξειδικευμένος Αρχιτέκτων τοπίου και ειδικός Λιμενολόγος. Τέλος, χαιρέτισε την πρόθεση της Δημάρχου Σίφνου να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην Δήμαρχο Σίφνου κ. Μαρία Εμ. Ναδάλη η οποία ανέπτυξε το θέμα από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής του Σεπτεμβρίου 2019 αναφέροντας ότι παρέλαβε μια ειλημμένη απόφαση του απερχομένου Δημοτικού Συμβουλίου από τον Οκτώβριο 2018 για να προχωρήσει το έργο βάσει της τελευταίας εγκεκριμένης και θεωρημένης μελέτης . Εκείνη και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησαν στην πρόσληψη ειδικής Λιμενολόγου Καθηγητού του Ε.Μ.Π και στην συγκρότηση ειδικής ομάδος υπό αυτήν για να εξετάσουν το θέμα ενδελεχώς και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Τόνισε, ότι η ομάδα αυτή Θα ενεργοποιηθεί με την ψήφιση του σχετικού κονδυλίου του εφετινού Προϋπολογισμού και ότι είναι ανοικτή σε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στον Δήμο. Τέλος, επέστησε την προσοχή όλων στο ότι το έργο είναι ήδη αδειοδοτημένο και ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ακολούθως συνέχισε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου κ. Απόστολος Ν. Διαμαντής ο οποίος παρουσίασε το υφιστάμενο σχέδιο αναλύοντας τις παραμέτρους του και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μεταξύ προσήνεμου προβλήτα και υπήνεμου μόλου καθώς και την δημιουργία πεζοδρόμου 4 μέτρων από τον υπήνεμο μόλο μέχρι την οικία Α. & Μ. Καλογήρου. Τόνισε ότι άποψή του είναι η δημιουργία της διαμορφώσεως του λιμένος Καμαρών σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη διότι ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως η κακή κυκλοφορία των αυτοκινήτων και ιδιαιτέρως των φορτηγών, η προβληματική τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων των μαγαζιών εστίασης με τις πέργκολες, η δύσκολη διαχείριση των αυτοκινήτων των επιβατών, η ελλιπής στέγαση των ταξιδευόντων επιβατών και τέλος ο πολύ μικρός προβλήτας ο οποίος δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των πλοίων, κυρίως όταν υπάρχει ταυτόχρονες αφίξεις.
Στην συνέχεια, ομίλησε η Αν. Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σιφνία την καταγωγή το γένος Βερνίκου, κ. Αλκμήνη Πάκα με θέμα «Η διαχείριση της ανάπτυξης της Σίφνου. Σκέψεις για μία περιβαλλοντική στρατηγική». Η κ. Πάκα ανέλυσε τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την αειφορία ενός τόπου και με άξονα την διαμόρφωση του Λιμένος Καμαρών, τόνισε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασιακές μεταβολές και οι επικείμενες αλλαγές θα επιφέρουν διαφοροποιήσεις τόσο στις εποχές τουριστικής ανάπτυξης όσο και στην βιοποικιλότητα του τόπου. Τόνισε επίσης, ότι η Σίφνος είναι ένα από τα σπάνια νησιά το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα αρχέγονα συστατικά του και αυτά πρέπει να προστατευθούν από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη με περιβαλλοντικό σχεδιασμό και ανάπτυξη της αειφορίας σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε) το 2002 και το 2004.
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο κ. Γεώργιος Γαβαλάς, υπεύθυνος Αρχαιολόγος για την Σίφνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΕΦΑΚΥΚ), ο οποίος παρέστη αντί του Διευθυντού της Εφορείας και εξήγησε την αρμοδιότητα της ΕΦΑΚΥΚ για τους οικισμούς της Σίφνου και την αποφασιστικότητα της, ως αρμοδία για την διατήρηση της γραφικότητας του νησιού, να εκφράσει την καθοριστική της γνώμη αφού οι μελέτες καταστούν οριστικές . Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι εγκρίσεις των Φορέων χωρίς να έχει ενημερωθεί η ΕΦΑΚΥΚ όπως συμβαίνει σε όλες τις άδειες οικοδομικών έργων στο νησί και αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι θέλουν να φέρουν την Υπηρεσία προ τετελεσμένων γεγονότων. Κλείνοντας, τόνισε ότι η ΕΦΑΚΥΚ θα τοποθετηθεί επί όλων των θεμάτων σχετικών με τον Λιμένα Καμαρών με την οριστικοποίηση της αναλυτικής μελέτης, εκφράζοντας την αγωνία του ότι το ανάγλυφο της Σίφνου αλλάζει ραγδαία με την αλόγιστη τουριστική εξάπλωση με την ανάπτυξη υδατοδεξαμενών (πισινών) παντού.
Τέλος, ο Συντονιστής των Ομιλητών κ. Ανδρέας Συρίγος συνόψισε τις απόψεις των Ομιλητών και επέστησε την προσοχή σε αστοχίες της μελέτης οι οποίες και πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε το κοινό με πεντάλεπτες τοποθετήσεις. Πρώτος τον λόγο έλαβε ο κ. Μανώλης Αναστασιάδης ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να γίνει επιτέλους γνωστό σ’ όλους τι ακριβώς θα γίνει στο λιμάνι και να υπάρξει συμμετοχή και προτάσεις όσο το δυνατόν περισσοτέρων ενεργών πολιτών.
Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Αρχιτέκτων κ. Κλόντ Λοράν ο οποίος ανέλυσε τα αδύνατα σημεία της μελέτης και τόνισε ότι χρειάζεται σημαντική αναθεώρηση του σχεδίου για να διατηρηθούν τα σημαντικά στοιχεία της γειτνίασης των μαγαζιών με την θάλασσα και την διατήρηση της παραλίας ως έχει.
Παρέμβαση έκανε η μικρή Στεφανία Cattaui-Λιβανού η οποία εξέφρασε το παράπονό της ότι οι Καμάρες έχουν γεμίσει τσιμέντο και παρακάλεσε να σταματήσει η αλόγιστη τσιμεντοποίηση του λιμανιού.
Τον λόγο πήρε ο κ. Νίκος Αλ. Βερνίκος ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι οι Καμάρες αποτελούν το μοναδικό λιμάνι της Σίφνου και θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί απαραιτήτως και σύντομα διότι θα προκύψουν προβλήματα προσβασιμότητας σύγχρονων πλοίων. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ζητηθεί απαραιτήτως η γνώμη των ντόπιων πού διαμένουν όλο το έτος στην Σίφνο και ύστερα των παραθεριστών και των τουριστών.
Κατόπιν μίλησε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Πάνος Χ. Κωνσταντόπουλος ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία της μελέτης διότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική θέση των χαρακτηριστικών των Καμαρών και ζήτησε επιτακτικά την αναζήτηση των δεδομένων της τουριστικής αναπτύξεως του νησιού. Πρέπει να γίνουν αξιόπιστες μελέτες με επιχειρησιακές λύσεις πιό ελαστικές και ευέλικτες.
Ο λόγος δόθηκε στον κ. Γιάννη Μ. Δεπάστα, Γενικό Διευθυντή της Aegean Speedlines, ο οποίος ανέφερε ότι οι Καμάρες είναι η σημαντικότερη παραλία της Σίφνου και πρέπει να προσεχθεί ως κόρη οφθαλμού. Πρέπει να αναμορφωθεί η μελέτη διότι είναι αρκετά παλιά και δεν πρέπει να μπετονοποιηθεί όλη η παραλία.
Ύστερα μίλησε ο Αρχιτέκτων κ. Κωστής Δημητριάδης ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των ντόπιων και των Αθηναίων Σιφνιών και ότι πρέπει να προσεχθεί το τμήμα από τον παλαιό μόλο έως το υπάρχον πάρκινγκ διότι οι παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη είναι αόριστες και ως εκ τούτου μπορεί να δημιουργήσουν ένα τερατούργημα το οποίο θα καταστρέψει μία ωραιότατη φυσική παραλία.
Κατόπιν παρενέβη ο κ. Χρήστος Κατσιάκος ο οποίος ανέφερε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον και να αστυνομεύουν την κίνηση στις Καμάρες ούτως ώστε να γίνουν οι λιγότερες παρεμβάσεις με το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ύστερα μίλησε ο Βουλευτής κ. Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος τόνισε την σημασία της αειφορίας και της φέρουσας ικανότητας του νησιού, αλλά τόνισε ότι όλοι τα αναφέρουν αλλά στην εφαρμογή τους διαφωνούν. Πρέπει να προσεχθεί η ομορφιά και η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και η όψη του λιμανιού πρέπει να αντικατοπτρίζει την ομορφιά του νησιού. Τέλος , τόνισε ότι πρωτεύοντα ρόλο παίζει η άποψη των ντόπιων κατοίκων και πρότεινε να γίνει μία συζήτηση όλων μαζί ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να εξετασθεί η δυνατότητα περιφερειακού δρόμου από το λιμάνι προς τον δρόμο μέσω του βουνού.
Ο λόγος δόθηκε στην κ. Σοφία Σιαφάκα η οποία έθεσε ερωτήματα ουσίας όπως ότι η οποιαδήποτε επέκταση του λιμένος δεν πρόκειται να φέρει περισσότερο κόσμο από αυτόν που έρχεται τον Αύγουστο και ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις ηπιότερης μορφής.
Κατόπιν τον λόγο πήρε ο κ. Ευστάθιος Τρίμης, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να εξετασθούν μεθοδικά οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη καθώς και οι άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο όπως ο συντονισμός των μεταφορικών μέσων και της αφίξεως των πλοίων όπως η δημιουργία προβλήτος από την απέναντι πλευρά της Αγίας Μαρίνας η οποία θα έχει λιγότερη όχληση.
Τον λόγο πήραν και άλλοι παρευρισκόμενοι οι οποίοι ανέφεραν διάφορες θέσεις όπως ότι η ύπαρξη υδροπλάνων και άλλων μέσων δίνουν εναλλακτικές λύσεις και ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πιο ενδελεχής μελέτη των δεδομένων.
Τελειώνοντας η εσπερίδα, τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Αδελφότητος ο Άγιος Συμεών κ. Μαργαρίτα Βασταρδή η οποία τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και ότι είναι χρήσιμη η προσφυγή του Δήμου στο ΕΜΠ για να ζητήσει την επιστημονική βοήθειά του στην διαμόρφωση της τελικής μελέτης και ότι είναι δύσκολη η μετακύλιση της τουριστικής περιόδου και ότι ο Αύγουστος θα είναι πάντα ο μήνας αιχμής.
Κλείνοντας την εσπερίδα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την συμμετοχή τους και τις χρήσιμες προτάσεις τους και δεσμεύθηκε να επαναληφθεί με πρωτοβουλία του Συνδέσμου η Εκδήλωσις στην Σίφνο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Σιφνίων