Δεν περίμενε ποτέ πως θα ζούσε τέτοιες συγκλονιστικές στιγμές. Δεν περίμενε πως θα πέθαιναν στα χέρια της εκατοντάδες ηλικιωμένοι χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για αυτούς και κυρίως δεν περίμενε πως οι μελλοθάνατοι θα αποχαιρετούσαν τους οικείους τους μέσα από βιντεοκλήσεις. Σημεία των καιρών και της πανδημίας που έχει γονατίσει την Ιταλία και δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές.
Η μαρτυρία της διευθύντριας του νοσοκομείου San Carlo Borromeo στο Μιλάνο Φραντσέσκα Κοντελάρο προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση. Διευθύνει το νοσοκομείο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κοροναϊού και η Καντελάρο και οι συνάδελφοι της αψηφώντας τους κινδύνους δίνει κάθε ώρα άνισες μάχες. Η ίδια μιλάει για την πιο συγκλονιστική και δραματική στιγμή που δεν είναι άλλη από τον αποχαιρετισμό των μελλοθανάτων…
«Διαισθάνονται πως θα πεθάνουν»
«Οι ασθενείς με κορωναϊό που συνειδητοποιούν πως δεν έχουν άλλο χρόνο ζωής μας παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους. Αυτό είναι το πιο δραματικό. Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, χωρίς να μπορούν να ακουμπήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Μας παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», δήλωσε η Δρ Καντελάρο στην εφημερίδα Il Giornale.
«Όταν πρόκειται να πεθάνουν, το διαισθάνονται», πρόσθεσε. «Έχουν διαύγεια πνεύματος. Δεν χάνουν τις αισθήσεις τους. Είναι σαν να πνίγονται. Το νιώθουν αυτοί και εμείς το καταλαβαίνουμε. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή». Οι περισσότεροι από τους 16.000 που έχουν μολυνθεί στην Ιταλία είναι ηλικιωμένοι – και συχνά ο μόνος τρόπος να τους αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μέσω τηλεφωνικής κλήσης βίντεο λέει η Καντελάρο.
«Η γιαγιά αποχαιρέτησε την εγγονή της από το κινητό»
«Έβγαλα το τηλέφωνο και έκανα βιντεοκλήση με το κινητό μου. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για μία γιαγιά που μου ζήτησε να μιλήσει για τελευταία φορά στην εγγονή της. Είπαν “αντίο”. Μετά από λίγο “έφυγε”», είπε σοκαρισμένη η Καντελάρο. Με 15.133 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από την Παρασκευή το βράδυ – και περισσότερους από 1.016 θανάτους – η Ιταλία παραμένει κλειδωμένη, καθώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Ευρώπη ως το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Κάθε 5 λεπτά και μία εισαγωγή
Σε ένα άλλο νοσοκομείο στο Μιλάνο, ένας νέος ασθενής εισάγεται κάθε πέντε λεπτά, ανέφερε η ABC News. Ο Δρ Mάσιμο Γκάλι επικεφαλής της μονάδας μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Sacco, δήλωσε ότι η εγκατάσταση φτάνει σε σημείο «πλήρους κορεσμού» και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για να θεραπευτούν όλοι. Εκτίμησε δε πως η πανδημία θα φτάσει στην κορύφωση της τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Πηγή:www.ethnos.gr