Οι δήμαρχοι Σίφνου Μαρία Ναδάλη και Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου μίλησαν στην https://www.kathimerini.gr και κάνουν έκκληση στους επισκέπτες:
«Κάνουμε έκκληση, μην έρθετε στα νησιά»
Ερημα είναι και τα νησιά, που τέτοιες μέρες ζωντάνευαν από τους επισκέπτες της εορτής του Πάσχα. Σαν να έχει πάρει παράταση ο χειμώνας, τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε νησιά-πασχαλινούς προορισμούς, όπως η Σίφνος και η Φολέγανδρος. Και όμως, οι δήμαρχοι και των δύο νησιών καλούν τον κόσμο να μην τους επισκεφθεί την επόμενη βδομάδα!
«Κάνουμε έκκληση να μην υπάρξει καθόλου μετακίνηση προς τα νησιά τις επόμενες ημέρες. Ακόμη και μόνιμοι κάτοικοι Σίφνου που ξεχειμωνιάζουν στην Αθήνα, ας έρθουν μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων», λέει στην «Κ» η κυρία Μαρία Ναδάλη, δήμαρχος Σίφνου. Η Σίφνος, όπως η Φολέγανδρος και άλλα νησιά, δεν έχει μέχρι στιγμής κρούσμα κορωνοϊού. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνεχιστεί αυτό. Μεταξύ των 2.500 μονίμων κατοίκων, οι 973 είναι άνω των 70 ετών. Καταλαβαίνετε τον κίνδυνο. Ταυτόχρονα, η ιατρική κάλυψη είναι ελλιπέστατη. Μία αγροτική γιατρός κι ένας επιμελητής β΄, ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος (παρότι προβλέπεται), αν και έχουμε εκατοντάδες παιδιά», τονίζει η δήμαρχος Σίφνου.
Μπορεί λοιπόν φέτος με θλίψη να αναπολούν οι Σιφνιώτες την περιφορά των Επιταφίων, τα πανηγύρια μετά την Ανάσταση, τα πασχαλινά έθιμα, όπως τα παραδοσιακά παιχνίδια (τα τσούνια και την κουνίστρια), αλλά το κρίσιμο είναι «να έχουμε την υγειά μας και θα τα πούμε το καλοκαίρι».
Ιδιαίτερο είναι το Πάσχα και στη Φολέγανδρο, όπου οι 600 μόνιμοι κάτοικοι συνήθως τριπλασιάζονται και οι γιορτές κρατούν τρεις ημέρες, με περιφορά της εικόνας σε όλους τους οικισμούς και στα πλεούμενα.
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί για να την ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εμείς καλέσαμε τον κόσμο να μην έρθει στο νησί και όποιος κάτοικος τελικά κατέβει να μείνει σε καραντίνα 14 ημερών, κάτι που ευτυχώς τηρείται», λέει στην «Κ» η κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου, δήμαρχος Φολεγάνδρου. Κι εδώ έντονο είναι το πρόβλημα της ιατρικής κάλυψης, καθώς υπάρχει μόνον ένας αγροτικός γιατρός, καθώς κι ένας ακόμη μαζί με μία νοσηλεύτρια από τους «Γιατρούς του Κόσμου». «Το νησί εξαρτάται από τον τουρισμό, να είμαστε καλά να τα πούμε το καλοκαίρι», σημειώνει η κυρία Παπαδοπούλου.