Το πρωί της Παρασκευής 3/4 εμφανίστηκε στ’ ανοιχτά έξω από το Συνετί το πλοίο “Typhoon” (Τυφώνας). Κατέβασε βάρκες και πλησίασε την ακτή. Κάποιοι από αυτούς που το είδαν είχαν μάθει από την δημοσίευση μας της περασμένης Κυριακής γι’ αυτό. Κάποιοι όμως δεν ήξεραν κι άρχισαν τα τηλέφωνα στο λιμεναρχείο: “άγνωστο παράξενο πλοίο κατεβάζει βάρκες έξω από το Συνετί. Μάλλον λαθρομετανάστες…”! Το λιμεναρχείο που αυτές τις μέρες έχει δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα και έχοντας γνώση του προγράμματος του πλοίου τους καθησύχασε. Το πλοίο ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Άνδρο και μετά 6 ημερών καθαρισμούς αναχώρησε. Το πρώτο ενθαρρυντικό για την Άνδρο συμπέρασμα του πλοίου: οι ακτές της Άνδρου είναι καθαρές!! Συγκρινόμενες μάλιστα με άλλων νησιών… πολύ καθαρές!!!
Για την ιστορία: το πλοίο όπως έχουμε γράψει εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Άνδρο το πρωί της Κυριακής 29/3. Πρώτη στάση του στο Ατένι. Οι πρώτοι που το είδαν και είδαν και τις βάρκες που κατέβασε κι εκεί σκέφτηκαν κι αυτοί: λαθρομετανάστες! Όμως δεν ήταν λαθρομετανάστες. Ήταν νόμιμοι καθαριστές ακτών. Το σκάφος ανήκει στην εταιρεία “Laskaridis Shipping” και το “Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης” δραστηριοποιείται για την καθαριότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος στο Typhoon Project.
Το πλοίο καθάρισε αφού όλες τις ακτές της βορειοανατολικής, βόρειας, δυτικής, νοτιοδυτικής και νότιας Άνδρου από την Κυριακή 29/3 κάνοντας τον γύρο του νησιού χτες Παρασκευή 3/4 έφτασε στο Συνετί και στο Παραπόρτι. Βρεθήκαμε κοντά στο πλοίο, στο πλήρωμα και στις δράσεις του το πρωί της Παρασκευής…
Κατ’ αρχάς δύο λόγια για το όντως παράξενο κι εντυπωσιακό πλοίο. Από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος αντιγράφουμε. Το πλοίο “Τυφώνας” είναι κατασκευασμένο στην Νορβηγία το 2004, έχει μήκος 72 μέτρα και φάρδος 16 μέτρα, διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων, καθώς και πυροσβεστικές ικανότητες.
Όπως σημειώνει η διευθύντρια του Ιδρύματος: «Είναι το “βαρύ πυροβολικό” του καθαρισμού των ακτών. Έχει μόνιμο προσωπικό, το οποίο μπορεί να λειτουργεί και να παράγει έργο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιλέγουμε περιοχές επιβαρυμένες από τη θαλάσσια ρύπανση, κάνουμε καθαρισμούς σε μεγάλη κλίμακα και μπορούμε να πάμε σε μέρη όπου συνήθως οι Οργανώσεις δεν μπορούν να πάνε όπως βραχονησίδες και απρόσιτες ακτές», σημειώνει η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος, που μιλά για «εντυπωσιακά, ως πως το πόσο δυσάρεστα είναι, αποτελέσματα μέχρι τώρα».
«Βλέπουμε ότι η πλαστική ρύπανση, η ρύπανση της θάλασσας έχει φτάσει σε μέρη που εμείς δεν βλέπουμε με γυμνό μάτι, στα 35 και στα 50 μέτρα κάτω από τη θάλασσα αλλά και το ότι υπάρχει αρκετή συγκέντρωση. Το Typhoon υποστηρίζει δε τα τρέχοντα προγράμματα του ιδρύματος, ο σχεδιασμός όμως έχει ετοιμαστεί ώστε να επεκταθεί σε παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και στόχος είναι “να λειτουργεί το Typhoon σε όλη τη διάρκεια του χρόνου όσο επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες”. Αυτή η τελευταία πληροφορία συζητήθηκε με το λιμενάρχη και τον δήμαρχο που ζήτησαν βοήθεια για την υποθαλάσσια χωματερή του Στρόφιλα.
«Μόνο στον Πάτροκλο, που είναι μια ακατοίκητη νήσος απέναντι από το Λαύριο, η ομάδα του Typhoon μάζεψε 1,5 τόνο απορρίμματα, απορρίμματα που έφτασαν εκεί από τα θαλάσσια ρεύματα. Tο 80% αυτών προέρχεται από χερσαίες πηγές». Τέτοιες πηγές είναι «ένα ρέμα, σκουπίδια από έναν ποταμό, από μια χωματερή που καταλήγει στη θάλασσα, από κάτι που δεν έγινε δηλαδή σωστά και στην ώρα του».
Και η θετική έκπληξη: η Άνδρος παρά τα προβλήματα με την χωματερή που έπεσε στην θάλασσα το 2011 στην περιοχή του Στρόφιλα είναι καθαρή. Μετά από έξι μέρες καθαρισμού των ακτών της οι άνθρωποι που αποβιβάστηκαν στο νησί και μίλησαν με τον λιμενάρχη και με το Εν Άνδρω στο Παραπόρτι που βρεθήκαμε είπαν πως το νησί μας έχει σχετικά καθαρές ακτές. Και μάλιστα συγκρινόμενο με αρκετά άλλα είναι πολύ καθαρότερο.
Για την αλήθεια του πράγματος το πέρασμα τους από το Παραπόρτι, που είναι σχετικά ένας κόλπος που μαζεύει – λόγω των θαλασσίων ρευμάτων και του μεγάλου ρέματος απορρίμματα ήταν σχετικά μικρής διάρκειας και μικρότερης απόδοσης. Κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το νησί μας. Βεβαίως όλα εξαρτώνται και από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τα θαλάσσια ρεύματα. Υπάρχουν νησιά ακατοίκητα που μαζεύουν πολλά σκουπίδια από δραστηριότητες σε κοντινές στεριές. Εδώ το εύρος του Κεντρικού Αιγαίου, τα θαλάσσια ρεύματα και οι “οι σημάντορες άνεμοι που ιερουργούνε που σηκώνουν το πέλαγος σαν Θεοτόκο που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια που σφυρίζουν στα όρη…” όπως έγραψε ο Ελύτης δεν επιτρέπουν την συγκέντρωση όπως αλλού…
Το παραπάνω βίντεο είναι από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη.
“ΕΝ ΑΝΔΡΩ”
Πηγή: https://www.enandro.gr