Η άρση των μέτρων έχει μπει στη συζήτηση και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα. Τι θα γίνει με τα μαγαζιά, πότε ανοίγουν τα σχολεία, οι διαφωνίες που φαίνεται να υπάρχουν. Τι θα γίνει με το 13033 και την ελεύθερη μετακίνηση.
Το τελικό σχέδιο με τις εισηγήσεις για την άρση των μέτρων παίρνει τις επόμενες μέρες στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το συνολικό σχέδιο με τα σταδιακά βήματα που θα γίνουν, διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν με το πότε και αν θα ανοίξουν τα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι 27 Απριλίου ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ενώ μέτρα ανάλογα με αυτά του Πάσχα θα ισχύσουν την Πρωτομαγιά.
Κατά πληροφορίες η άρση των μέτρων για τις μετακινήσεις θα γίνει σταδιακά μετά τις 4 Μαϊου, βήμα – βήμα και το 13033, το έντυπο δήλωσης μετακίνησης και η χειρόγραφη βεβαίωση θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για την τρίτη ηλικία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι στις μετακινήσεις και στο άνοιγμα των μαγαζιών. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
Διαφωνίες για τα σχολεία φαίνεται να υπήρξαν και κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως έκανε και δημοσίως στην καθιερωμένη ενημέρωση, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος, ενώ αριθμός συναδέλφων του διαφώνησαν και φαίνεται να υποστήριξαν ότι τα σχολεία, ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.
Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους.
Πότε και ποια μαγαζιά θα ανοίξουν
Η κυβέρνηση θέλει να βάλει σε πρώτο πλάνο την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή γονέων στις εργασίες τους, αλλά και, την παράλληλη προστασία των ευπαθών ομάδων και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Κατά πληροφορίες η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει από κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο με την έναρξη της λειτουργίας τους στις 4 Μαΐου.
Τα μεγάλα εμπορικά, καφέ και εστιατόρια θα ανοίξουν αργότερα.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε προγραμματίζεται το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών, αλλά και με πιο μοντέλο λειτουργίας.
Τι είπε χθες ο Τσιόδρας για τα σχολεία
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας διατύπωσε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης τη θετική άποψη που έχει για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, τονίζοντας βεβαίως πως «είμαι μέλος μιας Επιτροπής στην οποία το θέμα συζητείται ήδη και θα συζητηθεί και αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)».
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως «το θέμα των σχολείων είναι πολυπαραγοντικό και μας απασχολεί. Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες, που σχετίζονται με τα παιδιά, τις οικογένειες, τα ευπαθή άτομα». Επανέλαβε, δε, πως τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού και πως ο ρόλος τους στη διασπορά είναι περιορισμένος.
Όπως σημείωσε αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».
«Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων» πρόσθεσε «όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας. Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε».
Ο κος Τσιόδρας είπε επίσης για το άνοιγμα των σχολείων ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.
Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στο νέο κορονοϊό
Ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».
Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες. «Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό» σημείωσε. «Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανάρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους». Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.
Πηγή:www.ieidiseis.gr