Στο λιμάνι της Σίφνου συναντήθηκαν χθες τα δεξαμενόπλοιο ΝΑΟΥΣΑ που μεταφέρει καυσιμα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και το RO-RO ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ που μετέφερε βυτία με καύσιμα για το βενζινάδικο της ΕΚΟ.

ΝΑΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΙΦΝΟ

Το ΝΑΟΥΣΑ σύμφωνα με το marinetraffic.com είναι ένα πετρελαιοφόρο / χημικό δεξαμενόπλοιο καινούργιο σχετικά(2013)

και πλέει υπό την σημαία της Ελλάδας .
Η χωρητικότητα του είναι 2093 t DWT και το τρέχον ρεύμα της είναι 4,8 μέτρα. Το συνολικό μήκος της (LOA) είναι 78,02 μέτρα και το πλάτος της είναι 12 μέτρα.
Πληροφορίες σκαφών
ΙΜΟ : 9488530
Όνομα : NAOUSSA
Τύπος σκαφών – Γενικό : Βυτιοφόρο
Τύπος σκαφών – Λεπτομερής : Βυτιοφόρο πετρελαίου / χημικών
Κατάσταση : Ενεργό
MMSI : 241216000
Κλήση : SVA5552
Σημαία : Ελλάδα [GR]
Ολική χωρητικότητα : 1540
Καλοκαίρι DWT : 2093 t
Συνολικό μήκος x Πλάτος πλάτους : 78,02 x 12 m
Έτος κατασκευής : 2013
Αρχική θύρα : ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το “Καπετάν Χρήστος”ερχόμενο από Σέριφο παρέμεινε στο λιμάνι των Καμαρών για δύο ώρες. Είναι ένα οχηματαγωγό πλοίο (ro-ro), το οποίο ταξιδεύει συνήθως ναυλωμένο για τις Κυκλάδες μεταφέροντας βυτία.Το λιμάνι εκκίνησης είναι η Ελευσίνας και οι πιο συνήθεις προορισμοί του είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη. Στη Σίφνο έχει ξαναέλθει, αλλά οι προσεγγίσεις του εδώ είναι πολύ σπάνιες. Το πλοίο ανήκει στην Ναυτική Εταιρεία “Αιγιαλίς Ν.Ε.) του καπετάν Βαγγέλη Σουρμελή. Ο καπετάν Βαγγέλης Σουρμελής είναι μία μεγάλη μορφή με μεγάλη συνεισφορά στις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο. Η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο και την Σκόπελο.

Ο πατέρας του ηταν από τη Μύκονο, ο καπετάν-Σταμάτης ο Σουρμελής, καπετάνιος μεταξύ άλλων και στον “Πορτοκαλή Ήλιο” Η μητέρα του από τη Σκόπελο, κόρη του Χρήστου Χρήστου. Ο αδελφός του είναι ο καπετάν-Αντώνης Σουρμελής, παλιός καπετάνιος στα πλοία των Βεντούρηδων. Η οικογένεια Σουρμελή ξεκίνησε με το τουριστικό “Ρομάντικα” στην Κέρκυρα. Συνέχισαν με το “Καπετάν Αντώνης”, το “Καπετάν Σταμάτης”, το “Καπετάν-Χρήστος”.

Με τα πλοία αυτά μετέφεραν όλων των ειδών τα φορτία ενώ για χρόνια συνεργάστηκαν και με τον Ελληνικό Στρατό. Τα λόγια είναι πολύ πτωχά. Ναυτικοί από κούνια με μια παράδοση που πολλοί θα τη ζήλευαν. Μεταξύ άλλων και το περίφημο ξύλινο πέραμα “Άγιοι Ανάργυροι” ήταν του παππού του από τη Σκόπελο.

Εδώ και αρκετά χρόνια καταφεραν και το πήραν ξανά πίσω στην κατοχή τους. Στο καΐκι “Άγιοι Ανάργυροι” φυλάσσονται τα οστά του πατέρα τους. Το σημερινό “Καπετάν Χρήστος” συνεχίζει μια πολυ μεγάλη ιστορία που λίγοι γνωρίζουν και λίγοι μπορούν να καταλάβουν.

Στη σκιά των μεγάλων εταιρειών, στο πίσω μέρος της σκηνής, μακριά από τη δημοσιότητα,ο καπετάν-Βαγγέλης Σουρμελής και το πλήρωμα του “Καπετάν Χρήστος” εκτελούν ένα λειτούργημα. Όπου υπάρχει ανάγκη εκεί θα βρεθεί το “Καπετάν Χρήστος”. Βυτία, φορτηγά με σανό, εύφλεκτα και επικίνδυνα φορτία.

“Καπετάν Χρήστος” Ένα βαπόρι ειδικών αποστολών… Ένα βαπόρι από άλλη εποχή… Από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο…. Χθες το καλοδεχτήκαμε στη Σίφνο….Ας δούμε το βίντεο:

Advertisements