ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη για να προωθήσει ένα σύστημα voucher, βάσει του οποίου οι πελάτες θα μπορούν να ενισχύσουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία και εστιατόρια13/05/2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα πακέτο οδηγιών και προτάσεων με στόχο να βοηθήσει τα μέλη-κράτη της ΕΕ να χαλαρώσουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να ξεκινήσει η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.
Οι ανακοινώσεις έγιναν πριν από λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες και το money-tourism.gr, με όλο του το επιτελείο αποκωδικοποιεί και μεταφράζει τα πολυσέλιδα έγγραφα και όχι μόνο την ανακοίνωση. Σταδιακά δε στο άρθρο θα προστίθενται και τα υπόλοιπα εδάφια με όλες τις λεπτομέρειες. Στα λινκς που ακολουθούν, έχουμε αναρτήσει και όλα τα πρωτότυπα έγγραφα των οδηγιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Μόλις το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, ο κόσμος θα μπορεί να έρθει σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά του, με δεδομένη την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.
Το πακέτο αποσκοπεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου από την πανδημία μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων και της διασφάλισης, ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ο πρώτος ταξιδιωτικός προορισμός για τους τουρίστες.
Το πακέτο Τουρισμού και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλαμβάνει:
- Μια γενική στρατηγική ανάκαμψης για το 2020 και μετέπειτα
- Μια κοινή προσέγγιση για επαναφορά της ελεύθερης μετακίνησης και της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών της ΕΕ στα εσωτερικά σύνορα σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο
- Ένα πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, το οποίο θα διασφαλίζει την υγεία των επιβατών και του προσωπικού
- Μια πρόταση, η οποία αποσκοπεί να κάνει τα vouchers ελκυστικά ως εναλλακτική έναντι των αποζημιώσεων.
- Κριτήρια για την επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, καθώς την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για το χώρο της φιλοξενίας
Τουρίστες και ταξιδιώτες
Η Επιτροπή θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ταξιδέψουν με ασφάλεια ακολουθώντας τα κάτωθι μέτρα:
- Ασφαλής επαναφορά της ελευθερίας της μετακίνησης και άρση των εσωτερικών ταξιδιωτικών περιορισμών
Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια είναι βασικά για τον τουρισμό. Καθώς τα κράτη μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα. Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την κατάσταση της υγείας, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση. Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων 3 κριτηρίων:
- επιδημιολογικό, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC
- τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και
- οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λόγων.
Όσο τα κράτη θα διαπιστώνουν την μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, οι περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση θα αντικατασταθούν με πιο στοχευμένα μέτρα. Εάν μια γενική άρση δεν επιτρέπεται λόγω της υγειονομικής κατάστασης, η Επιτροπή προτείνει μια συντονισμένη και σταδιακή προσέγγιση με αρχική άρση των περιορισμών μεταξύ κρατών που έχουν τους ίδιους επιδημιολογικούς δείκτες.
Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να προβλέπει την επαναφορά των περιορισμών εάν καταστεί απαραίτητο. Τα κράτη θα πρέπει να δράσουν με βάση τα επιδημιολογικά, τα οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια, και τα μέτρα περιορισμού.
Εάν ένα κράτος αποφασίσει να επιτρέψει την επανεκκίνηση των ταξιδιών, τότε οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν για όλους τους πολίτες των κρατών-μελών ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και θα εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης με την ίδια επιδημιολογική κατάσταση.
- Επαναφορά των υπηρεσιών μετακίνησης σε όλη την ΕΕ ενώ θα διασφαλίζεται η υγεία των επιβατών και των εργαζομένων
Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών συνδέσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης κατευθυντύριες γραμμές σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.
- Ασφαλής επανέναρξη των τουριστικών υπηρεσιών
Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλύματος, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.
Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία. υπάρχει επαρκής χωρητικότητα συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση και ικανότητα δοκιμής και ανίχνευση επαφών.
Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.
- Διασφάλιση διασυνοριακής διαλειτουργικότητας των εφαρμογών ιχνηλάτισης
Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ανίχνευσης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση με κοροναϊό επίσης όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές. Τέτοιες εφαρμογές ανίχνευσης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, με κυβερνοασφάλεια, χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα, να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.
Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούν.
Η Επιτροπή υποστηρίζει τα μέλη-κράτη για την εύρεση της σωστής λύσης υπό την τήρηση των αρχών που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
- Παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την επιλογή voucher
Η Επιτροπή διασφαλίζει το δικαίωμα των καταναλωτών ως προς την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση ακύρωσης εισιτήριων και πακέτων διακοπών. Ωστόσο, επιδιώκει να γίνουν τα voucher μία βιώσιμη εναλλακτική στη συγκυρία της πανδημίας, η οποία θέτει τεράστιες πιέσεις στους ταξιδιωτικούς παρόχους.
Τα εθελοντικά voucher θα πρέπει να προστατεύονται από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του παρόχου με ελάχιστη ισχύ για 12 μήνες. Σε περίπτωση μη εξαργύρωσης με τη λήξη της περιόδου ισχύος, τα voucher θα πρέπει να αντικαθιστώνται με αποζημίωση.
Θα οφείλουν, επίσης, να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, όπως η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το ίδιο δρομολόγιο με τους ίδιους όρους όπως αυτοί της αρχικής κράτησης, ή να δίνεται η δυνατότητα νέας κράτησης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ίσης αξίας. Είναι, επίσης, απαραίτητο να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα άτομα.
Τουριστικές επιχειρήσεις
Η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τις εταιρίες του κλάδου με τα εξής μέτρα:
- Διασφάλιση της ρευστότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία καθίσταται δυνατή μέσω:
- Ευελιξία μέσω των κανόνων κρατικής στήριξης ώστε τα κράτη να μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα (εγγυήσεις για voucher και επιπλέον μέτρα ρευστότητας) με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων στα ταξίδια και τις μεταφορές προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα για αποζημιώσεις. Τα σχέδια για voucher μπορούν να εγκριθούν γρήγορα από την Επιτροπή ύστερα από ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.
- Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση: Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από τον Κορωνοϊό μέσω της Πρωτοβουλίας για τον Κορωνοϊό. Επιπλέον, η Επιτροπή μαζί με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Κεφάλαιο διαθέτει 8 δισεκατ. ευρώ προς χρηματοδότηση 100000 μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση.
- Διάσωση θέσεων εργασίας με 100 δισεκατ. ευρώ υπό τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης μέσω του προγράμματος SURE
Το πρόγραμμα SURE βοηθάει τα κράτη-μέλη να καλύψουν τα έξοδα των εθνικών θέσεων μερικής εργασίας και των σχετικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εκ μέρους των επιχειρήσεων. Η Επιτροπή υποστηρίζει τις συνεργασίες μεταξύ των υπηρεσιών εύρεσης εργασίας, των κοινωνικών λειτουργών και των επιχειρήσεων με στόχο την επανεκπαίδευση, ειδικά για τους εποχικούς εργαζόμενους.
- Σύνδεση πολιτών με την τοπική προσφορά τουρισμού, προώθηση των τοπικών αξιοθέατων και της Ευρώπης ως ασφαλούς προορισμού
Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη για να προωθήσει ένα σύστημα voucher, βάσει του οποίου οι πελάτες θα μπορούν να ενισχύσουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες που θα παρουσιάζουν την Ευρώπη ως τον κύριο διεθνή ταξιδιωτικό προορισμό.
Για να εφαρμόσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη για να προωθήσει το βιώσιμο τουρισμό ακολουθώντας τη συμφωνία της Πράσινης Ευρώπης και θα ενθαρρύνει την ψηφιακή μεταμόρφωση των υπηρεσιών με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ως προς τις επιλογές, καλύτερη διάθεση πηγών και νέοι τρόποι διαχείρισης των ταξιδιωτικών και τουριστικών ροών.
Η Επιτροπή θα διοργανώσει ένα Ευρωπαϊκό τουριστικό συνέδριο σε συνεργασία με θεσμούς της ΕΕ, τον κλάδο, τις περιοχές, τις πόλεις και άλλους συμμετέχοντες, ώστε να δημιουργηθεί από κοινού στο μέλλον ένα βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό ευρωπαϊκό οικοσύστημα, το οποίο θα έχει την ονομασία «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2050».
Δηλώσεις Επιτρόπων
Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχινάς, δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ενιαία αγορά και τις τέσσερις ελευθερίες της και συμβάλλει καθοριστικά στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τρόπο ζωής της ΕΕ. Έχει επίσης επηρεαστεί βαθιά από τα μέτρα που έχουν ληφθεςί για τον περιορισμό του COVID-19. Καθώς τα κράτη μέλη μας άρουν σταδιακά περιοριστικά μέτρα, θέτουμε τα θεμέλια για την επανεκκίνηση του τουριστικού οικοσυστήματος και της ενιαίας αγοράς με ασφαλή, αναλογικό τρόπο που θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του ιού εντός της ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τον τρόπο ζωής μας».
Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε: «Εκατομμύρια ΜΜΕ και οικογενειακές επιχειρήσεις που εργάζονται σε καταλύματα, εστιατόρια, μεταφορές επιβατών και ταξιδιωτικά γραφεία κινδυνεύουν από πτώχευση και απώλειες θέσεων εργασίας. Πρέπει επειγόντως να επιστρέψουν στη δουλειά. Βοηθάμε τον ευρωπαϊκό τουρισμό να επιστρέψει στην πορεία του ενώ παραμένει υγιής και ασφαλής. Σήμερα προτείνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη διαχείριση αυτού σε μια δύσκολη καλοκαιρινή σεζόν 2020, ενώ προετοιμαζόμασετ για ένα πιο βιώσιμο και ψηφιακό τουριστικό οικοσύστημα στο μέλλον».
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, είπε: «Γνωρίζουμε πόσο ανυπομονούν οι Ευρωπαίοι πολίτες το καλοκαίρι και τα ταξίδια. Οι τεράστιες θυσίες τους τους τελευταίους μήνες θα επιτρέψουν μια προσεκτική και σταδιακή επανέναρξη – προς το παρόν. Όμως, η αποσυμπίεση και ο τουρισμός δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο, όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση, τη σωματική απομάκρυνση και τις αυστηρές προφυλάξεις για την υγεία σε ολόκληρο το οικοσύστημα τουρισμού και μεταφορών για να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο επιδημίες. Δεν θα αφήσουμε τις προσπάθειές μας να χαθούν».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Didier Reynders, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι: Η Επιτροπή δεν θα υποβαθμίσει τα δικαιώματά της ΕΕ για αποζημίωση για ακυρωμένα ταξίδια. Συνιστούμε, ωστόσο, να κάνετε τα κουπόνια πιο ελκυστικά για όσους επέλεξαν αυτήν την επιλογή. Εν τω μεταξύ, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι αυτό που λατρεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτεςπερισσότερο. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί αυτό το δικαίωμα μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις».
Η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ασφαλείς συνθήκες σε κάθε τρόπο μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού, τόσο για τα άτομα που ταξιδεύουν όσο και για τους εργαζόμενους στις μεταφορές. Καθώς αποκαθιστούμε τη συνδεσιμότητα, αυτές οι οδηγίες θα παρέχουν στις αρχές και τους ενδιαφερόμενους ένα πρότυπο πλαίσιο. Προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα το συντομότερο δυνατό, αλλά μόνο με σαφείς διατάξεις για την ασφάλεια και την υγεία».
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Ευρώπη φιλοξενεί ένα ζωντανό τουριστικό οικοσύστημα. Τα ταξίδια, οι μεταφορές, η διαμονή, τα τρόφιμα, η αναψυχή ή ο πολιτισμός, συμβάλλουν σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και αποτελούν βασική πηγή απασχόλησης και εισοδήματος σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές. 267 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (62% του πληθυσμού) πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ιδιωτικό ταξίδι αναψυχής ετησίως και το 78% των Ευρωπαίων περνούν τις διακοπές τους στη χώρα τους ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Το τουριστικό οικοσύστημα έχει επίσης επηρεαστεί περισσότερο από τους σοβαρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια που επιβλήθηκαν μετά την εμφάνιση του Coronavirus. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) προβλέπει μείωση κατά 20% έως 30% στις διεθνείς αφίξεις, που αντιστοιχούν σε απώλειες μεταξύ 280 και 420 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ταξιδιωτική βιομηχανία παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, το καλοκαίρι είναι μια κρίσιμη εποχή για τη βιομηχανία, φέρνοντας 150 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο στο. Ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας, με 360 εκατομμύρια αφίξεις.
Το σημερινό πακέτο ακολουθεί την πορεία που έθεσε ο κοινός ευρωπαϊκός χάρτης πορείας που δημοσίευσε η Επιτροπή στις 14 Απριλίου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο χάρτης πορείας παρείχε μια σταδιακή προσέγγιση για τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων περιορισμού που εισήχθησαν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.