Στις αρχές Μαΐου ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ένας καταστροφικός για το περιβάλλον νόμος, που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (πάνω από 160 συμπεριλαμβανομένων των Greenpeace, WWF, ΕΛΛΕΤ, Φίλοι της Φύσης κλπ) από επιστημονικούς, επαγγελματικούς και θεσμικούς φορείς, από δεκάδες  Δήμους μεταξύ αυτών και του Δήμου Σίφνου, και από περισσότερους από 60.000 πολίτες που υπέγραψαν σχετικά ψηφίσματα.

Ο νόμος κατατέθηκε στη διαβούλευση με 66 άρθρα και στην Βουλή με 130 άρθρα και 4 κυβερνητικές τροπολογίες, μεσάνυχτα Παρασκευής 24.04 με ημερομηνία ψήφισης  μια εργάσιμη εβδομάδα μετά (05.05).

Πολλές από τις διατάξεις και ρυθμίσεις του μας αφορούν άμεσα και στη Σίφνο και θα έχουν άμεσες συνέπειες στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον τόσο του δικού μας νησιού όσο και των γειτονικών.

  • Ανοίγει ο δρόμος για ανεξέλεγκτες επενδύσεις Βιομηχανικών Μονάδων ΑΠΕ με διαδικασίες που παρακάμπτουν το περιβάλλον, τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και τους ιδιώτες, σε περιοχές NATURA, σε δασικές εκτάσεις, κορυφογραμμές, χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, παντού. Η άδεια παραγωγής  καταργείται και αντικαθίσταται από «βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας» ο οποίος θα πρέπει γρήγορα να πραγματοποιήσει το έργο. Αν μάλιστα το έργο είναι πολύ μεγάλο, τότε ο ιδιώτης έχει μειωμένα τέλη, ενώ αν είναι μικρότερο το έργο, πληρώνει περισσότερο! Ο έλεγχος θα γίνεται μετά, ενώ και το χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ θα γίνει μετά από χρόνια, αφού θα υπάρχουν τετελεσμένα.
  • Ο έλεγχος για τις δασικές εκτάσεις δεν θα γίνεται πια από δημόσιο φορέα και δασοπόνους  αλλά από ένα ιδιώτη μηχανικό και ένα ιδιώτη δικηγόρο που δεν προβλέπεται να ελέγχονται από κανένα. Παράλληλα ο χρόνος που ορίζεται για την εκτίμηση των ενστάσεων και αντιρρήσεων είναι τόσο εκτός πραγματικότητας, που ακόμα κι αν περιοριζόταν στην απλή σφράγιση εγγράφων, πάλι δεν θα έφτανε. Πιο εξόφθαλμη κατάργηση των ελέγχων δύσκολα θα φανταζόταν κανείς.
  • Καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε ένα (1!!) κεντρικό φορέα για όλη την Ελλάδα. Ορίζονται ζώνες επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων για να κόψουν τις προστατευόμενες περιοχές σε φιλέτα προς εκμετάλλευση.
  • Επιτρέπεται να χτιστούν μεγάλες τουριστικές μονάδες παντού και αποχαρακτηρίζονται ολόκληρες δασικές περιοχές. 
  • Η άδεια περιβαλλοντικών όρων, το χαρτί που βεβαιώνει ότι η επιχείρηση και οι λειτουργίες της είναι συμβατά με το περιβάλλον και δεν το καταστρέφουν, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ, από τα δέκα στα δεκαπέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα έξι. Δηλαδή μια επιχείρηση θα επικαιροποιεί τα  περιβαλλοντικά πιστοποιητικά της κάθε 20 χρόνια, ανεξάρτητα από την καταστροφή που θα έχει προκαλέσει στο περιβάλλον μέχρι τότε.
  • Διευκολύνονται οι εξορύξεις παντός είδους. Και μην βιαστείτε να πείτε ότι δεν μας αφορά, γιατί αν ξεκινήσει εξόρυξη χρυσού στη Μήλο, το δηλητήριο μάλλον δεν θα σταματήσει στο θαλάσσιο περιβάλλον του γειτονικού νησιού.
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαξιώνεται και περιφρονείται. Η σύμφωνη γνώμη της δεν είναι πουθενά απαραίτητη. Αντίθετα η διαχείριση απορριμάτων, ο έλεγχος, η επιλογή της διαλογής στην πηγή και της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης, τα έσοδα, μεταφέρονται από τους Δήμους σε κεντρικό φορέα υπό την Περιφέρεια.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να φανταστούμε πόσο ελκυστικός τουριστικός προορισμός θα είναι μια Σίφνος χωρίς την περιοχή NATURA – την ήδη πληγωμένη από τα συμφέροντα ιδιωτών και τα στραβά μάτια της όποιας Δημοτικής Αρχής στις παρανομίες  ντόπιων – με  φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες παντού (ήδη οι αιτήσεις στη ΡΑΕ καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της βόρειας Σίφνου και μικρό μέρος της νότιας) , με μεγάλες τουριστικές μονάδες που θα απαιτούν δημοτικό φωτισμό, αποχέτευση, αποκομιδή σκουπιδιών, καλής ποιότητας και πολύ νερό, αλλά από τα έσοδά τους δεν θα μένει τίποτα στη Σίφνο, εκτός ίσως από κάποια μεροκάματα. Φανταστείτε να έχουμε εξορύξεις στη γειτονική Μήλο…. Πάει κανείς διακοπές στις Σκουριές της Χαλκιδικής και τη γύρω περιοχή;

Ρόνια Αναστασιάδου 

Πηγή:Σιφναϊκά νέα

Φωτοφραφίες: Ρόνια Αναστασιάδου 

Advertisements