Αθήνα, 29/07/20
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ


Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση καταργεί στην πράξη το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα καύσιμα»


Με αφορμή την κατάθεση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, τροπολογίας που αλλάζει το σκέλος της επιδότησης των καυσίμων, στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Δυο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία ισχύς του σκέλους της επιδότησης των καυσίμων, στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το Υπουργείο Ναυτιλίας κατέθεσε τροπολογία που αλλάζει άρδην τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, αφαιρώντας τις αναπτυξιακές διαστάσεις, που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει και ενσωματώσει.
Η ΝΔ, από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησής της, απέδειξε ότι ούτε πίστεψε στην δυναμική του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ούτε στήριξε την εφαρμογή αυτού του μόνιμου μέτρου που ενισχύει την Νησιωτικότητα. Ιδιαίτερα στο σκέλος των καυσίμων, αντί να χρησιμοποιήσει τα μέχρι τώρα συλλεχθέντα στοιχεία της πιλοτική εφαρμογής και να προχωρήσει σε βελτιώσεις, προτίμησε να ανακοινώσει την συνολική ακύρωσή του, φέρνοντας, πολύ αργά, πρόχειρες αλλαγές, με αμφίβολα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:
Όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε και υλοποιούσε το σκέλος της επιδότησης των καυσίμων είχε σα σκοπό να αντιμετωπίσει στην πράξη και άμεσα ένα χρόνιο πρόβλημα των νησιών, ιδιαίτερα των μικρών: τα ακριβά καύσιμα κίνησης που λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την περαιτέρω τουριστική κίνηση, ενώ αύξαναν σημαντικά το καθημερινό κόστος ζωής σε αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας πολιτικές πάνω στον άξονα ανάπτυξη- βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών, κατάφερε και πέτυχε, πιλοτικά, μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου την μείωση της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια και έτσι επί δυο χρόνια, σε 32 μικρά νησιά του Αιγαίου οι τιμές στην αντλία καυσίμων ήταν εφάμιλλες της μέσης τιμής της Αττικής.
Σήμερα η ΝΔ, με τις τροποποιήσεις που φέρνει καταργεί στην πράξη το στόχο για τη μείωση του κόστους των καυσίμων σε όλους τους καταναλωτές, αφού όσοι δεν είναι νησιώτες, δε θα είναι πια δικαιούχοι της έκπτωσης.
Οι τιμές των καυσίμων, στα μικρά νησιά του Αιγαίου, θα επανέλθουν στις πρότερες υψηλές τιμές, τέτοιες που είχαμε να δούμε εδώ και δυο χρόνια, φτάνοντας μέχρι και τα 2€ το λίτρο.
Η τροπολογία δεν διασφαλίζει τη χωρίς διακοπή εφαρμογή της νέας επιδότησης των καυσίμων, αφού για την εφαρμογή της προβλέπει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που ούτε έτοιμη είναι ακόμη, ούτε προβλέψιμος είναι ο ακριβής χρόνος ισχύος της. Θεωρούμε ότι, αν η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται έστω και στο ελάχιστο για τα νησιά και τους νησιώτες, πρέπει να προβλεφθεί η αναδρομική ισχύς του νέου μέτρου, από 1/8/2020, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό που τελικά θα επιβαρύνει τα νησιωτικά νοικοκυριά.
Η μέχρι τώρα πρακτική των μεγάλων καθυστερήσεων και της συσσώρευσης ανεξόφλητων ποσών προς τους δικαιούχους, στο πλαίσιο του ΜΙ, που το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ακολουθεί, δεν αποτελεί καμία εγγύηση για την σωστή, επαρκή και στοχευμένη εφαρμογή του νέου τρόπου επιδότησης.
Η ΝΔ πολέμησε και υπόσκαψε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Σήμερα, την ώρα που η χώρα και τα νησιά χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ την εφαρμογή αναπτυξιακών εργαλείων, για ακόμη μια φορά ξηλώνουν πολιτικές που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως παρακαταθήκη για τη Νησιωτικότητα

Advertisements

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κρίμα να μην υπάρχει ελεύθερος λόγος πάρα μόνο ο ξύλινος της αριστερής κυβέρνησης που το 2015 κατέστρεψε την χωρά κρίμα που το και που θεός υποστηρίζει αριστερούς πολιτικούς που δεν έκαναν τίποτα πραγματικά τίποτα πάρα μόνο νερό στο λουλουδάκι τους πάνω στο γραφείο και το τασάκι τους γεμάτο τσιγάρα ήταν ένας υπουργός γλάστρα ο κύριος Σαντορινιός. Ρωτήστε το κύριο Σαντορινιο για τα 72 δις που πήρε η κυβέρνηση το γράψατε σε αυτό το site ???για το νέο πρόγραμμα από το υπουργείο ενεργείς Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» ύψους 850 εκατ. ευρώ από το φθνόπωρο. Παπαγαλάκια του Σαντορινιού και της αριστεράς είναι εδώ σε αυτό το site ,με τα ψέματα της αριστεράς κουραστικέ ο ο κόσμος καλύτερα να γίνεται αντικειμενικοι σταματήστε διαδίδεται τα ψέματα του Σύριζα.

  2. Κύριε Δημήτρη μάλλον δεν μας παρακολουθείται.Έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν ανήκουμε πουθενά πολιτικά και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην βάλουμε κάποιο δελτίο τύπου θα μας σταλεί ενυπόγραφα από οποιονδήποτε κόμμα,φορέα,σύλλογο,βουλευτή κλπ.Επίσης έχουμε δηλώσει ότι επικροτούμε οποιονδήποτε κάνει καλό στο νησί άσχετα που ανήκει πολιτικά.Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε

  3. Σας ευχαρηστω για την αναρτηση , Σας στέλνω την ιστοσελιδα με ολες της ανακοινωσεις απο το Υπουργειο για το μεταφορικο ισοδιναμο αν μπορειτε σας παρακαλω μια πρωθηση και στον Κυριο Σαντορινιο να ειναι πιο ενημερωμένος και να γραψει καλητερα ψεματα αλλη φορα . Σας ευχαρηστω καλες Γιορτές να έχουμε καλη Χρονια,
    https://metaforikoisodynamo.gr/Announcements.aspx

Comments are closed.