Κάνουμε το γύρο του νησιού και σου δείχνουμε όλα όσα πρέπει να δεις στην Πολύαιγο.
Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι προετοιμασίες για τις διακοπές ξεκινούν. Εάν λατρεύεις τα εξερευνάς νέα μέρη, τότε η Πολύαιγοςαποτελεί ιδανική επιλογή. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει must στις Κυκλάδες με τουρίστες από όλο τον κόσμο να κόβουν εισιτήριο για μία από τις θαλάσσιες εκδρομές των γύρω νησιών. Η Πολυνησία των Κυκλάδων, όπως πολλοί την αποκαλούν, ξετρελαίνει τους πάντες με τα εξωτικά της νερά, την ηφαιστειογενή ιστορία της και τα τοπία.
Η Πολύαιγος ξέρει να μαγνητίζει τα βλέμματα με τους περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς της, τα γαλάζια νερά της και φυσικά την ιστορία, που κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Ένα ακατοίκητο -σχεδόν- νησί με πολλά προστατευόμενα είδη της ζωικής αλυσίδας (φώκια Μονάχους – Μονάχους, οχιά Microvipera schweizeri, μπλε σαύρα Podarcis milensis, γεράκι Falco eleonore, Σπιζαετός, αγριοκάτσικα) και πλούσιο γεωοφυσικό ενδιαφέρον σε καλεί για παραπάνω από μία βουτιές στον παράδεισο.
Το iTravelling.gr πήγε στην Πολύαιγο και γύρισε γεμάτο εμπειρίες και φωτογραφίες.
Πως θα πάω στην Πολύαιγο:
Ο πιο εύκολος τρόπος για να πας στην Πολύαιγο είναι από την Κίμωλο με τις θαλάσσιες εκδρομές, που διοργανώνονται στο λιμάνι. Ψάξε για τον καπετάν Χειμώνα, κατά κόσμο Βαγγέλη Βαμβακάρη, ο οποίος θα σε ξεναγήσει όπως πρέπει! Εναλλακτικά, μπορείς να επισκεφτείς την Πολύαιγο με θαλάσσιες εκδρομές, που διοργανώνουν τα γύρω νησιά, όπως η Φολέγανδρος, η Μήλοςαλλά και η Σίφνος.
Η ιστορία πίσω από την Πολύαιγο
Η Πολύαιγος αποτελεί το μεγαλύτερο “ακατοίκητο” νησί του Αιγαίου και όπως γίνεται αντιληπτό το όνομα της προήλθε από τους πολλούς τετράποδους κατοίκους της, τα κατσίκια (αίγες). Το νησί αυτό υπάρχει από την αρχαιότητα και αποτέλεσε μήλο της έριδος για τη Μήλο και την Κίμωλο, που διεκδικούσαν μερίδιο από τον ορυκτό της πλούτο. Από το 338 π.Χ έως σήμερα το νησί ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο.
Μπορεί όλοι να επιμένουν πως η Πολύαιγος είναι ακατοίκητο, όμως μια βόλτα εκεί θα τους διαψεύσει, καθώς στο νησί μένουν αυτή τη στιγμή δύο άτομα, τα οποία φροντίζουν το μοναστήρι. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μας είπε ο καπετάν Χειμώνας, μέχρι το 1972 είχε 14 κατοίκους το νησί, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Τι θα δούμε στην Πολύαιγο
Στην Πολύαιγο θα απολαύσεις το μεγαλείο της φύσης. Γαλάζια, διάφανα νερά σε καλούν για βουτιές, ηφαιστειογενείς λόφοι, παράξενοι σχηματισμοί βράχων μέσα στη θάλασσα και σπηλιές σε στέλνουν για εξερεύνηση. Στην Πολύαιγο δεν αρκεί να πας μία φορά μόνο για να την δεις αρκετά καλά και σε αυτό σίγουρα δε βοηθά και το μελτέμι των Κυκλάδων.
Ξεκινώντας από το λιμάνι της Κιμώλου παρέα με τον καπετάν Χειμώνα ξεκινούμε για την Πολύαιγο. Όσο πλησιάζουμε, άλλο τόσο αλλάζει και το χρώμα των νερών, το οποίο αφήνει πίσω το γαλαζοπράσινο της Κιμώλου και κινείται σε πιο γαλάζιους τόνους. Πρώτη μας στάση η παραλία Άμμουρα και ο Φάρος. Στην παραλία Άμμουρα θα δούμε λευκή άμμο με περίεργους σχηματισμούς βράχων να την οριοθετούν. Τα νερά διάφανα και γαλανά μας καλούν για βουτιές, ενώ τα διάφορα κοράλλια και κοχύλια δε θα σε αφήσουν εύκολα στην επιφάνεια του νερού. Λίγο πιο δίπλα συναντάμε τον Φάρο πάντα σε περίοπτη θέση.
Συνεχίζοντας τη θαλάσσια περιήγησή μας στην Πολύαιγο θα βρούμε το σπήλαιο Φαναρα, ένα σπήλαιο με μεγάλες τρύπες στην οροφή του, που κερδίζει την προσοχή αλλά και τα φωτογραφικά κλικς. Λίγο πιο κάτω θα βρούμε το Άνω και Κάτω Μερσίνι για μια δεύτερη βουτιά.
Η πορεία μας είναι κυκλική, αφού δε θα φύγουμε εάν δε κάνουμε το γύρο της Πολυαίγου. Συνεχίζοντας έτσι πετυχαίνουμε το πιο χαρακτηριστικό σημείο της Πολυαίγου. Ο λόγος για τη βραχονησίδα των Καλόγερων. Οι Καλόγεροι είναι τα διάσημα βράχια του νησιού, που βρίσκονται στη μέση της θάλασσας και ανοίγουν τις πύλες τους για τα πιο μυστικά σημεία του νησιού.
Και μιας και που λέμε για μυστικά σημεία, τι λες να πάμε στην ιδιωτική Πισίνα της Πολυαίγου; Κι όμως έχει μια μεγάλη πισίνα με γαλανά νερά, η οποία είναι 100% φυσική και μέσα στη θάλασσα! Το σημείο αυτό το πιάνει συχνά ο αέρας, όμως όταν έχει νηνεμία θα απολαύσεις ένα μαγικό τοπίο. Λίγο πιο κάτω συναντούμε τα Γαλάζια Νερά ή Γαλάζιο, όπως πολλοί το αποκαλούν, θα μπορούσε και αυτό να αποτελεί μια δεύτερη “Πισίνα” στην Πολύαιγο. Γαλάζια νερά με εντυπωσιακό βυθό σε κάνουν να πάρεις τη μάσκα και να ξεκινήσεις την εξερεύνηση. Δίπλα ηφαιστειογενείς βράχοι και μυστηριακές σπηλιές σου τονίζουν πως αυτό το νησί είναι ξεχωριστό.
Όταν καταφέραμε να ξεκολλήσουμε από τα γαλανά αυτά νερά και να ανέβουμε και πάλι στο καραβάκι, ο καπετάν Χειμώνας μας επιφύλασσε μια έκπληξη. Ο λόγος για την παραλία της Παναγίας τ’ αυλάκι. Η παραλία αυτή έχει συνήθως το λιγότερο αέρα και μπορείς να απολαύσεις βουτιές χωρίς κύματα, ηλιοθεραπεία σε καυτή άμμο αλλά και εξερευνήσεις. Ο λόγος για το λόφο, που ανεβήκαμε ώστε να φτάσουμε στο μοναστήρι της Παναγίας αλλά και να απολαύσουμε αμφιθεατρικά τη θέα στο πέλαγος και το νησί.
Η επιστροφή είναι πάντα δύσκολη, όμως το φωτογραφικό μας άλμπουμ είναι γεμάτο, το ίδιο και οι εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες μέσα μας. Μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή, οπότε υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ακόμα ένα ταξίδι εκεί…
ΠΗΓΗ: https://itravelling.gr