Το ελικοπτεροφόρο του αμερικανικού πολεμικού που θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα είναι το USS Hershel «Woody» Williams.
Την είδηση έχει αποκαλύψει το iEidiseis.gr, ενώ το συγκεκριμένο θηριώδες πλοίο είχε εμφανιστεί πρόσφατα, όσο ήταν δύσκολη η κατάσταση με τους Τούρκους.
Tο αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel Woody Williams ήταν τότε στην Ελλάδα.
Το USS Hershel Woody Williams έχει μήκος 230 μέτρα και ανήκει στον 6ο Στόλο.
Ξεκίνησε τον απόπλου του από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 27 Ιουλίου μετά την καθέλκυσή του τον Μάρτιο. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πλοίο!» ήταν στο σχόλιο του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, στο Twitter όσον αφορά στην άφιξη του αμερικανικού πλοίου στη Σούδα- μιας πλωτής βάσης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
«Καλωσήρθατε στην Ελλάδα και τη Σούδα, USS Hershel Woody Williams- η νεότερη προσθήκη στην παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην στρατηγικά δυναμική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» συμπλήρωνε τότε σχετικά.
Το σκάφος είναι το δεύτερο μιας νέας κλάσης πλωτών βάσεων. Το πλήρωμά του αποτελείται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Έχει μήκος 230 μέτρων και διαθέτει ένα κατάστρωμα πτήσης 4.830 τετραγωνικών μέτρων.
Το ελικοπτεροφόρο – θηρίο των ΗΠΑ USS Hershel «Woody» Williams, είναι ένα πλοίο ειδικών επιχειρήσεων, που μεταφέρει ελικόπτερα και πεζοναύτες.
Φέρει το όνομα του ανθυπασπιστή των Πεζοναυτών Hershel Woody Williams, τελευταίου επιζώντος παρασημοφορημένου με το παράσημο της Τιμής του Αμερικανικού Κονγκρέσου για τον ηρωϊσμό του στη μάχη της Ίβο Τζίμα.
Η επίεσκεψη Μτου Μάικ Πομπέο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Mike Pompeo πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.
Τους κ. Μητσοτάκη και Pompeo υποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Pompeo επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.
Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.