Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
11.6 C
Sifnos

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η μπομπότα, η θρεψίνη, το ζαχαρόψωμο και άλλα τρόφιμα «των φτωχών» που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα.

Η μπομπότα

Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική λύση έναντι του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.

Θρεψίνη και πετιμέζι

Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών, ενώ η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια.

Αυτό ήταν το πλέον συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ζαχαρόψωμο

Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη.

Τσιγαρίδες

Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Μπλουγούρι και τραχανάς

Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα.

Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο με αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, τα δύο χαμένα τρόφιμα αυτά, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, οι οποίοι αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες, κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food.

 

Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο το οποίο με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας.

ΠΗΓΗ xrysessyntages.gr

Top επιλογές της εβδομάδας

Νέο πλοίο της MAGIC SEA FERRIES έφτασε σήμερα στο Λαύριο

Σήμερα Τρίτη του Πάσχα 22 του Απρίλη του 2025 βρεθήκαμε για λίγο στο Λαύριο και στο Σούνιο.Στο μπουγάζι της Μακρονήσου είδαμε ένα πλοίο να μεταφέρει ένα άλλο πλοίο. Δεν είναι συχνό να βλέπεις ένα πλοίο να μεταφέρει ένα άλλο πλοίο.Η εικόνα των...

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Συνεχίζονται οι εργασίες

Παρασκευή του Πάσχα, 25 Απριλίου 2025Οι εργασίες στο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς.Εδώ το πλοίο το βλέπουμε με τα σινιάλα της FAST FERRIES και το χαρακτηριστικό «Π» στο φουγάρο, από το επίθετο της οικογένειας Παναγιωτάκη.Στο π...

Ιδιώτες λεωφορειούχοι Σίφνου: “Ανακοινώσεις για το θεαθήναι – δρομολόγια χωρίς αντίκρισμα”

Αν και δεν είναι του χαρακτήρα μας οι δημόσιες τοποθετήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, έχοντας δει, ακούσει και κυρίως έχοντας γνώση και γνώμη για τη δουλειά μας καλύτερα απ’ τον καθένα. Προς ενημέρωση όλων: Οι ιδιώτες λεωφορειούχοι ...

18ο Πρωτάθλημα Σίφνου 5χ5 “Ιωάννης Αναπλώτης-Θανάσης Γεωργούλης”.Δείτε ζωντανά τον τελικό και την απονομή

Ο τελικός του 18ου πρωταθλήματος 5χ5 Σίφνου "Ιωάννης Αναπλώτης-Θανάσης Γεωργούλης"θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στις 20:00 και θα μεταδωθεί ζωντανά από το κανάλι μας στο https://www.youtube.com/@KAIPOUTHEOS όπως και πέρυσι. Φέτο...

Το ξενοδοχείο STAMNA αναζητά να προσλάβει για τη σεζόν 2025 επαγγελματίες για τις ακόλουθες θέσεις:

Το ξενοδοχείο STAMNA αναζητά να προσλάβει για τη σεζόν 2025 επαγγελματίες για τις ακόλουθες θέσεις: Νυχτερινός Υπάλληλο Υποδοχής, Barman, Καμαριέρα.  Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της Απολλωνίας, διαθέτε...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
833ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img