Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κρήτη από την κακοκαιρία.
Πολλές ήταν οι περιοχές που «σφυροκοπήθηκαν» από τη σφοδρή βροχόπτωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Χερσόνησο και τα Μάλια.
Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση με τα σπίτια τους να έχουν καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια κτίσματα και αυλές καθώς και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρασυρθεί από τα νερά.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων σε υπόγεια και ισόγεια ενώ προχώρησε σε 10 διασώσεις, έξι παιδιών και τεσσάρων ενηλίκων.
Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει τουλάχιστον οκτώ άτομα.
Καρέ – καρέ καταγράφηκε η επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στα Μάλια.
Η γυναίκα, σύμφωνα με το neakriti.gr, μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά γρήγορα η περιοχή πλημμύρισε και το νερό ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο.
Με προσεκτικές κινήσεις πολίτες βοήθησαν τη γυναίκα να διασχίσει τα ορμητικά νερά και να περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, σε ασφαλές σημείο.
Μερική εκκένωση στον Πλατανιά
Προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει, τις τελευταίες ώρες την Κρήτη, αντιμετώπισε και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Την διακοπή των μαθημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε ο δήμος Μυλοποτάμου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό.
Η διακοπή των μαθημάτων αφορά τόσο σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, νήπια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Μέχρι και λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, σοβαρό πρόβλημα από την κακοκαιρία εντοπίζονταν στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αρχές απεύθηναν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι πολίτες και στο επαρχιακό δίκτυο από Πετρέ έως Μυλοπόταμο, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, συστήνουν οι Αρχές, και στις περιοχές: Πηγή, Άδελε, Εσταυρωμένος, Σφακάκι.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του neakriti.gr, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε όλους τους Δήμους, με κάποιους δρόμους να είναι κλειστοί.
Λέκκας: Οι ώρες είναι δύσκολες
«Οι ώρες είναι δύσκολες και μέχρι τις 4 το απόγευμα της Τρίτης θα έχουμε εντάσεις του καιρού στην Ανατολική Κρήτη. Από κει και μετά περιμένουμε μια σχετική ύφεση των φαινομένων».
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στο neakriti.gr, ο μετεωρολόγος Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας «ότι αν και θα συνεχιστούν οι βροχές δεν θα έχουν τέτοια ένταση, με τα φαινόμενα να κινούνται προς τα Δυτικά, ενώ αύριο η εικόνα του καιρού θα είναι βελτιωμένη».
Επίσης ο κ. Λέκκας έδωσε νέα βροχομετρικά στοιχεία για περιοχές της Κρήτης όπου δέχτηκαν τεράστιες ποσότητες βροχής μέσα σε διάστημα ελάχιστων ωρών.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, στα Μάλια έπεσε βροχή τόση όση θα μπορούσε να πέσει στο διάστημα της χειμερινής περιόδου.
Ακολουθούν οι περιοχές που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα νωρίς στις 12 το μεσημέρι, με τα Μάλια, τα Αγριανά και το Φράγμα Ποτάμών να ξεχωρίζουν:
Μάλια
308 χιλιοστά ύψους βροχής (τα οποία και ισοδυναμεί με ένα τόνο σε κάθε στρέμμα)
Αγριανά
279 χιλιοστά ύψους βροχής
φράγμα Ποταμών
293 χιλιοστά ύψους βροχής
Μοχός
198 χιλιοστά ύψους βροχής
Τζερμιάδο Οροπεδίο Λασιθίου
69 χιλιοστά ύψους βροχής
Σταυράκια
134 χιλιοστά ύψους βροχής
Άγιος Μύρωνας
134 χιλιοστά ύψους βροχής
Επισκοπή Πεδιάδος
167 χιλιοστά ύψους βροχής
Ανώγεια
121 χιλιοστά ύψους βροχής
Νεάπολη Σητείας
102 χιλιοστά ύψους βροχής
Οροπέδιο Ασκύφου
146 χιλιοστά ύψους βροχής
Σέμπρωνας
120 χιλιοστά ύψους βροχής
Ανατολικό Ηράκλειο
86 χιλιοστά ύψους βροχής
Δυτικό Ηράκλειο
90 χιλιοστά ύψους βροχής
Άνθρωποι γαντζώθηκαν σε κολώνες
Με ορμητικά «ποτάμια» στους δρόμους ξύπνησαν oι κάτοικοι των Μαλίων οι οποίοι είδαν σπίτια και αυτοκίνητα να κρύβονται κάτω από τα νερά.
Το ύψος των υδάτων ήταν τόσο μεγάλο που οι δρόμοι γρήγορα έγιναν σχεδόν απροσπέλαστοι και άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στα νερά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναγκάστηκαν να γαντζωθούν σε κολώνες για να σωθούν.
Σε Μάλια και Ανάληψη χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση της πυροσβεστικής για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από σπίτια και αυτοκίνητα.
Τα οχήματα που έμοιαζαν με… συγκρουόμενα αυτοκινητάκια παρασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία από τα ορμητικά νερά.
Παρόμοιες είναι οι εικόνες και στη Σταλίδα, όπου τα νερά είχαν κάνει τους δρόμους να μοιάζουν με… ποτάμια, λίγο πριν από τις 12:00 το πρωί.
Έκκληση της Πυροσβεστικής: «Ανεβείτε στις ταράτσες»
Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνεται μεγάλη έκκληση, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, αν οι κάτοικοι διαπιστώσουν ότι κινδυνεύουν να ανέβουν σε ψηλά σημεία και να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.
Τουλάχιστον 60 άνδρες με 20 οχήματα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ η ΕΜΑΚ συνεχίζει αδιάκοπα τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων που παγιδεύτηκαν ή εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους.