Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από την ζωή ο Γρηγόρης Μπελιβανάκης, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για την Μήλο και επί σειρά ετών εκδότης της εφημερίδα “Μήλος”.

Ο Δήμαρχος Μήλου δηλώνει:
Σήμερα η Μήλος αποχαιρετά τον συμπολίτη μας Γρηγόριο Μπελιβανάκη, έναν λάτρη της Ιστορίας της Μήλου, που αγαπούσε έμπρακτα το νησί μας. Το μοναδικό συγγραφικό, συλλεκτικό και πολιτιστικό του Έργο υφαίνει την κληρονομιά μας και πλουτίζει όλους τους Μηλιούς. Τόσο τα βιβλία όσο και η ηλεκτρονική ενημέρωση των συμπολιτών με τίτλο “Απόψεις” τον χαρακτήριζαν έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Ο καθαρός τρόπος γραφής, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, συνθέτουν την αναλλοίωτη στο χρόνο ταυτότητά του. Μια ταυτότητα που είναι αδύνατον να ξεθωριάσει από τις μνήμες μας.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του αλλά και σε όλους εμάς που χάσαμε ένα φωτεινό ορόσημο Πολιτισμού και Ιστορίας και ένα κορυφαίο υπόδειγμα πνευματικής προσωπικότητας και ιδεολογίας.
Αείμνηστε συμπατριώτη μας Γρήγορη Μπελιβανάκη, σε ευχαριστούμε για όσα μας χάρισες!
Αιώνια η μνήμη σου!

O Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄δηλώνει:

Η αγιασμένη από τις ιερἐς Κατακόμβες Μηλιακή γη, που φιλοξένησε στα σπλάχνα της τους καταδιωκόμενους Χριστιανούς, αγκαλιάζει σήμερα ένα εκλεκτό και αφοσιωμένο τέκνο της, τον αείμνηστο συνεργάτη και φίλο μας Γρηγόριο Μπελιβανάκη.

Το κοινό των Μηλίων αποχαιρετά σήμερα μία πολυσχιδή προσωπικότητα, ένα γνήσιο ευπατρίδη, που αναλώθηκε στη μελέτη, τη διατήρηση, τη συντήρηση και την προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της Μήλου.

Εκδότης της Εφημερίδας «ΜΗΛΟΣ», συγγραφέας σημαντικών ιστορικών βιβλίων, όπως το σχετικό με τις «ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ»,  εμπνευστής και  συνεχιστής της έκδοσης «ΜΗΛΙΑΚΑ», στην πρωτοπορία κάθε προσπάθειας για την πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση της ιεράς νήσου των Κατακομβών.

Μέχρι τα έσχατα της ζωής του, με πνευματική οξύτητα και διαύγεια,  υποστήριζε με πάθος τις απόψεις του για τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Μήλου, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με την ηλεκτρονική έκδοση «ΑΠΟΨΕΙΣ»,  και με νεανικό ζήλο συνέχισε την προσπάθειά του για την προβολή της τοπικής ιστορίας, συγγράφοντας το κύκνειο άσμα του, την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Τριοβασάλου.

Θλίβεται, κατ’ άνθρωπον, μαζί με την κοινωνία και η Εκκλησία της Μήλου και η Ιερά μας Μητρόπολη, και εμείς προσωπικά, για την απώλεια ενός ικανού και αφοσιωμένου συνεργάτη μας, στην επιμονή, επιμονή και αγωνιστικότητα του οποίου οφείλεται η δημιουργία του «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ», στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί, συντηρούνται και προβάλλονται στοιχεία της Εκκλησιαστικής παράδοσης της Μήλου.

Ανεξίτηλο το αποτύπωμα που μας άφησε ο Γρηγόριος Μπελιβανάκης!

Και μεγάλη η θλίψη μας!

Όχι τόσο για το βιολογικό του θάνατο, μια και κατά τον ιερό Χρυσόστομο  «Θάνατος τοις ορθώς βεβιωκόσι, μετάστασίς εστιν επί τα βελτίω, και αποδημία προς τα αμείνω, και δρόμος επί τους στεφάνους», όσο για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω του.

Τον προπέμπουμε στην αιωνιότητα, τον έπαινό του εκδιηγούμενοι, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσευχόμενοι, τους οικείους του συλλυπούμενοι και  υπέρ αναδείξεως αξίων μιμητών του έργου του ευχόμενοι.

Ας βρίσκεται αιώνια στη μνήμη του Θεού και των ανθρώπων!

† Ο ΣΥΡΟΥ & ΜΗΛΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

Advertisements